Bătaia pe tramvaiele Craiovei, meci în trei, între străini, în prelungiri, la București
Operațiunea „vai-tramvai” la CNSC

Licitația cu repetiție organizată de Ministerul Dezvoltării și abia finalizată în urmă cu o lună a fost dată peste cap de contestații. CNSC a anulat raportul de atribuire și a trimis ofertele înapoi, la reevaluare.

0

Procedura de atribuire lansată de minister pentru cele 17 tramvaie noi destinate Craiovei a demarat în luna decembrie a anului trecut, comisia de evaluare stabilind un câștigător în vara acestui an, la finale lunii iulie. Este vorba despre tramvaiele ceho-ucrainiene a celor de la Tatra Yug, care veniseră cu o ofertă de 136.151.096 de lei, fără TVA. De menționat că, între primele două clasate, diferența de punctaj în avantajul celor de la Tatra Yug a fost de numai 0,22 de puncte la evaluare. Astfel, oferta TATRA a obţinut 91,10 puncte (80 la evaluarea financiară şi 11.10 puncte la evaluarea tehnică), următoarea clasată – turcii de la Bozankaya – primind 90,88 de puncte (74,28 la evaluarea financiară şi 16.60 la evaluarea ofertei tehnice). Raportul de atribuire întocmit de comisia de evaluare ministerială a fost atacat în data de 4 august de două dintre firmele participante la licitație, pe lângă cei de la Bozankaya depunând contestație și firma PESA, clasată pe locul trei.

Ierarhia câștigătorilor – anulată, ofertele trimise din nou la evaluare

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a judecat la pachet cele două cereri, în meci intervenind în apărarea deciziei luate de comisia de evaluare câștigătorii de la Tatra Yug. După o lună de la depunerea contestațiilor, a venit și decizia CNSC, care a admis în parte solicitările firmelor nemulțumite și a anulat raportul de atribuire, obligând Ministerul Dezvoltării să procedeze la reevaluarea ofertelor depuse. „Admite contestația formulată de POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SA, în contradictoriu cu MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, DEZVOLTĂRII ȘI ADMINISTRAȚIEI, în calitate de autoritate contractantă. Anulează raportul procedurii nr.101887/24.07.2020, în partea referitoare la evaluarea ofertelor clasate pe locurile I și II în clasament, precum și modul de acordare a punctajului pentru factorii de evaluare Număr suplimentar călători transportați în picioare și Număr suplimentar călători transportați pe scaune, alături de actele subsecvente. Obligă la reevaluarea ofertelor menționate, și la refacerea punctajelor obținute de ofertele admisibile, cu respectarea dispozițiilor legale și a celor evocate în motivare, în termen de 20 de zile de la primirea deciziei. Încuviințează, în principiu, și respinge cererile de intervenție formulate de TATRA-YUG și, respectiv BOZANKAYA OTOMOTIV MAKINA IMALAT ITHALAT VE IHRACAT A.Ș. (…) Admite contestația formulată de BOZANKAYA OTOMOTIV MAKINA IMALAT ITHALAT VE IHRACAT A.Ș., în contradictoriu cu MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, DEZVOLTĂRII ȘI ADMINISTRAȚIEI, în calitate de autoritate contractantă, conform motivării, în partea referitoare acordarea punctajului pentru factorii de evaluare Număr suplimentar călători transportați în picioare și Număr suplimentar călători transportați pe scaune”, se arată în decizia emisă de CNSC în data de 3 septembrie.

Decizia CNSC poate fi, la rândul său, contestată, așa că nu se poate estima când va fi finalizată licitația. Până una-alta, semnarea contractului și, implicit, livrarea tramvaielor noi pentru Craiova, se amână.

Facebook Comments