Liberalii doljeni caută soluţii pentru sprijinirea fermierilor şi legumicultorilor

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros, Ştefan Stoica - preşedintele PNL Dolj, Alexandru Gîdăr - candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, ministrul tineretului şi sportului - Ionuţ Stroe şi senatorul Mario Ovidiu Oprea au vizitat, la începutul săptămânii, mai multe localităţi din judeţul Dolj.

0

Prima oprire a fost în comuna Işalniţa, acolo unde Adrian Oros a avut o  întâlnire cu legumicultorii din localitate, întâlnire la care a participat şi candidatul PNL la funcția de primar al localității – Alin Paul Dragu. Legumicultorii i-au prezentat ministrului problemele cu care se confruntă şi au cerut sprijin din partea Guvernului pentru producătorii locali. Aceştia au afirmat, de asemenea, că este nevoie de atragerea tinerilor către această zonă în care media de vârstă a celor care muncesc este de peste 60-65 de ani, pentru că majoritatea tinerilor din satele din România pleacă în lipsa unui program pe agricultură care să-i integreze în societate şi să le ofere o perspectivă economică.
Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, Alexandru Gîdăr, a afirmat că autorităţile judeţene şi locale trebuie să se implice în atragerea tinerilor către mediul rural prin acordare de consultanţă pentru demararea unor proiecte sau înfiinţarea de ferme familiale. „Doljul este unul din judeţele ţării cu cel mai mare risc de depopulare, în următoarea perioadă, în special în mediul rural. Strategia de dezvoltare a judeţului pentru următorii ani trebuie să fie orientată şi către sate, pentru că altfel satele noastre vor dispărea. Autorităţile locale, autorităţile judeţene trebuie să urmărească toate proiectele de sprijin pentru tinerii fermieri, pentru sprijinirea fermei de familie, să iniţieze chiar unele proiecte standard pe care să le pună la dispoziţia tinerilor, astfel încât să le faciliteze acestora parcursul către implementare. Suntem în al 12-lea ceas şi nu mai putem lăsa lucrurile la întâmplare“, a spus Alexandru Gîdăr.

Sprijin pentru înfiinţarea de cooperative

La rândul său, Adrian Oros a spus că ministerul pe care îl conduce încearcă să identifice modalităţile prin care producătorii autohtoni pot fi sprijiniţi, astfel încât România să reducă dependenţa de importurile uriaşe de produse agricole, care afectează balanţa comercială a ţării. „Noi am constatat că sunt câteva nevoi ale micilor legumicultori. Una dintre acestea ar fi aceea că nu există suficientă capacitate de depozitare şi procesare. Oamenii au producţii mari, dar au probleme în a le aduce valoare adăugată şi, totodată, de a-şi vinde întreaga producţie şi la preţuri competitive. Acest lucru se poate realiza prin sprijinirea asocierii economice, respectiv cooperativele. Fără cooperative, în special micii producători, nu vor putea niciodată să vândă întreaga producţie, nu vor avea predictibilitate şi astfel nu vor putea vinde la preţuri competitive. Prin cooperative, creşte puterea de negociere. Prin Programul Naţional Strategic, noi vom finanţa aceste capacităţi de producţie şi de stocare, dar le vom puncta mai mult astfel încât cei care se asociază să primească mai mulţi bani“, a menţionat ministrul agriculturii, care a vorbit şi despre intenţia instituţiei de a oferi finanţare pentru solarii şi sere performante, care folosesc tehnică modernă.

Investiţii majore în această strategie de gestionare a apei

Totodată, ministrul Adrian Oros a vorbit şi despre faptul că, în perioada 2021 – 2027, România va investi sume consistente pentru ca agricultura românească să nu mai fie meteo-dependentă, aşa cum se întâmplă în prezent. „Noi trebuie să definitivăm acum Programul Naţional Strategic, adică felul în care vom cheltui în exerciţiul financiar 2021 – 2027 aproximativ 20,5 miliarde de euro, bani europeni, la care se adaugă alţi aproape 10 miliarde de euro, bani care vin de la bugetul naţional. Încercăm, în primul rând, să corectăm aberaţiile care au fost de-a lungul timpului şi să ne asigurăm că nu vom mai repeta greşelile din trecut. Pentru că, să ştiţi, din 2007 şi până în 2020 au fost finanţate numeroase măsuri care, în timp, s-au dovedit că nu sunt deloc eficiente. Trebuie să spunem că au existat şi lucruri bune, iar acestea vrem să le păstrăm şi să încercăm să le îmbunătăţim“, a declarat Adrian Oros. Acesta a adăugat că Programul Naţional Strategic va fi definitivat până la finalul anului, iar 30% din suma care va fi alocată trebuie să fie folosită pentru măsuri de climă şi mediu. „E clar că trebuie să investim în aceste măsuri de climă şi mediu care, iată, ne influenţează şi activitatea, dar şi viaţa. Pentru că, dacă peste doi-trei ani regimul climatic va fi asemănător cu ce s-a întâmplat în acest an, va fi dezastru. Nu putem accepta să rămânem o agricultură meteo-dependentă, adică dacă plouă avem producţie, dacă nu plouă nu avem producţie. Nu putem asista pasivi, astfel că va trebui să investim, într-un timp foarte scurt, în tot ce înseamnă această strategie de gestionare a apei. Să reparăm toate sistemele de irigaţii, atât infrastructura principală cât şi cea secundară, să reparăm infrastructura de desecare-drenaj, eroziunea solului, prevenirea deşertificării etc. Tocmai din acest motiv, din Programul naţional de rezilienţă şi relansare economică, în valoare totală de 33 de miliarde de euro, bani pe care îi primim de la nivel european, am alocat peste 6 miliarde de euro pentru infrastructura de gestionare a apei“, a mai spus ministrul.

Reţeaua de canale de irigaţii a Doljului se reabilitează

Ministrul agriculturii s-a deplasat apoi în localitatea Calopăr, acolo unde, în prezent, se execută lucrări pentru reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA1 Nedeia, a staţiei de repompare SRP3 Segarcea şi a canalelor CD7 din amenajarea de irigaţii Nedeia. Valoarea întregii lucrări este de 80 milioane lei, cu aceşti bani urmând a se reabilita toată partea a doua a investiţiei Nedeia-Măceşu, o zonă unde există fermieri cu suprafeţe mari care au nevoie de apă. Amenajarea de irigaţii deserveşte 55.387 ha, iar staţiile de repompare (SRP) 4, 5 şi 7 deservesc o suprafață de 17.284 ha.

Ministrul agriculturii, alături de echipa PNL Dolj, s-a deplasat şi la staţia de bază L1 Dăbuleni, acolo unde a avut întâlniri cu fermieri, legumicultori, cultivatori de pepeni din Dăbuleni, Călăraşi şi Bechet.

Comandat de PNL Dolj, executat de SC INDISCRET MEDIA SRL, cod AEP 21200012

Facebook Comments