Vâlcea: Cum se dă cu tifla regulilor pentru Covid

În contextul creşterii alarmante a infectaţilor cu SARS-CoV-2 în judeţul Vâlcea, nerespectarea normelor, atât din partea cumpărătorilor cât şi a vânzătorilor, este o problemă pe cât de gravă pe atât de nescuzabilă.

0

Prostul şi dăunătorul obicei al clienţilor de a palpa şi alege legume şi fructe fără mănuşi de unică folosinţă se derulează zilnic fără ca nimeni să ia măsuri. Deşi majoritatea marketurilor pun la dispoziţie astfel de mănuşi, prea puţini le folosesc. În plus, masca se poartă adesea sub nas, sau mai rău, sub barbă, nu se păstrează distanţa regulamentară în spaţiile închise. Nu de puţine ori, de la conduita de igienă şi precauţie se abat înşişi angajaţii magazinelor, pieţelor, târgurilor.

Multă toleranţă la Kaufland

O zi ca oricare alta la retailerul Kaufland din Râmnicu Vâlcea. Din aproximativ 30 de clienţi care se învârt printre rafturile cu fructe şi legume, niciunul nu apelează la mănuşile de unică folosinţă care zac nebăgate în seamă la vederea tuturor. Oamenii sunt preocupaţi să aleagă, să pipăie, în timp ce mulţi dintre ei îşi duc instinctiv mâinile la gură sau la nas. Cum pungile nu se desfac cu uşurinţă, câţiva îşi scuipă în palme, apoi se pun pe explorat marfă. Întrebaţi de ce nu îndeamnă clienţii să folosească mănuşile, doi dintre angajaţi se justifică: „Nu avem ce să le facem. Majoritatea nu ascultă, mulţi devin violenţi şi ne jignesc”. Insistăm şi le sugerăm că un anunţ făcut în mod constant prin staţia magazinului ar mai diminua din acest comportament. Se uită la noi ca la nişte ciudaţi, dau din umeri şi îşi văd de treabă.

Cu picioarele-n mâncare, la propriu”

Uneori, astfel de derapaje sunt semnalate şi pe paginile de socializare. Regizorul Bogdan Tudor Pelerin a surprins o scenă demnă de nişte amenzi drastice din partea Protecţiei Consumatorului, şi nu numai: „Cu picioarele-n mâncare, la propriu. Carrefour” – fix la Mall, în Rm. Vâlcea, unde nimeni nu păstrează distanţa, eşti luat de prost dacă faci observaţii pe temă, paznicul vine aproape de tine fără să poarte mască şi se arată mirat că aştepţi de la el să respecte legea. Nu că în alte părţi e altfel – la Kaufland şi Lidl e chiar mai rău, dar sper totuşi că acolo angajaţii aranjează marfa pe rafturi urcându-se pe scară”, a semnalat Bogdan Tudor Pelerin pe pagina sa de facebook, „acompaniind” textul cu două fotografii mai mult decât lămuritoare.

Un pieţar: „Asta ar mai lipsi, să mai cheltuim banii şi pe mănuşi!”

În Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea se poartă în primul rând masca sub barbă. Evident, cumpărătorii exersează sportul lor preferat, palpatul fructelor şi al legumelor sub ochii îngăduitori ai pieţarilor care nu par să fi auzit de mănuşi de unică folosinţă. Nu le folosesc nici ei, darmite clienţii! Întrebat dacă nu ar fi mai sănătos să pună la dispoziţia fiecărui cumpărător măcar câte o mănuşă, un vânzător îşi face semnul crucii: „Doamne, asta ar mai lipsi, să mai cheltuim banii şi pe mănuşi!”

Când legile sunt făcute pentru a fi încălcate

O decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, din data de 28 iulie a.c., prevede măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) în judeţ, în condiţiile creşterii numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv. „Potrivit hotărârii adoptate (Hotărârea nr.18/2020), purtarea măştii de protecţie este obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agroalimentare (…). De asemenea, în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie”, conform acestei hotărâri. 
Nepurtarea măştii în spaţiile menţionate se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 lei. A văzut cineva târg cu mască şi mai ales cu mănuşi? Aş!

Explozie de cazuri Covid-19 într-o lună şi jumătate

Marţi, 1 septembrie, judeţul Vâlcea a înregistrat 1.206 cazuri Covid-19. În urmă cu o lună şi jumătate, acest judeţ se afla în top cu cei mai puţini infectaţi: 36, pe 17 iunie.

Facebook Comments