Candidatul PMP la Primăria Râmnicu Vâlcea spune că banii europeni pot salva orașul de perspectiva de a rămâne fără apă caldă și căldură

Cristian Jianu(foto), candidat PMP la postul de primar al Municipiului Râmnicu Vâcea, a declarat că una dintre prioritățile sale este de a găsi soluții ca orașul să nu rămână fără agent termic. În acest sens, Jianu avansează varianta centralei pe cogenerare prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)-Uniunea Europeană(UE).

0

 ”Soluția cea mai bună este o centrală pe cogenerare  în care Primăria Râmnicu Vâlcea să fie acționar majoritar.  Se poate face  fie în  parteneriat  public cu Consiliul Județean, fie  în parteneriat cu un privat, sau o  facem și singuri, nu e nicio  problemă. Există  bani pe piață, sunt posibilități de finanțare –BERD-UE,  și trebuie să profităm de aceste oportunități.  O licitație pe criteriul BERD este acceptată ca o soluție făcută după toate criteriile U.E.,  și poți să accesezi  fonduri europene  în baza ei  pentru centrale de cogenerare.  O astfel de centrală de 100 de MW ar costa 100 de milioane de euro, și ar   da o gicagacalorie la 150 lei, în condițiile în care    acum costă 190 lei. De asemenea,  ar genera între 10 și 15 milioane de euro profit. Mai există o variantă de centrală cu niște turbine pe gaz ardere interior, mult mai performantă. Cu o astfel de centrală, poți să faci un parteneriat  cu Oltchim, spre exempu, în care combinatul să dețină  40 % , primăria  60 %, dar decidentul  să fie acționarul majoritar, iar Oltchim să își ia aburul  necesar. ”, susține candidatul PMP.

Cristian Jianu este absolvent al Universitășii București- Facultatea de Construcții Hidrotehnice, și, din 2007 până în 2018, a fost director general al societății APAVIL. 

Facebook Comments