Anişoara Stănculescu, candidat al Partidului Mişcarea Populară la Primăria Craiova:
„Este un moment de răscruce pentru Craiova! De aceea, propun cetăţenilor un program reformator“

După experienţa din 2017, când, la alegerile parţiale organizate după demisia Olguţei Vasilescu, a fost la un procent distanţă de podium, Anişoara Stănculescu a decis să candideze din nou pentru funcţia de primar al Craiovei. Susţinută de PMP, Anişoara Stănculescu vine în faţa craiovenilor cu un program solid, construit în jurul nevoilor oraşului, dar, mai important, care ţine cont de dorinţele cetăţenilor. Vorbim, printre altele, despre desfiinţarea Poliţiei Locale, o instituţie fadă şi inutilă care înghite an de an milioane de euro, rezolvarea problemei locurilor de parcare din cartiere prin abrogarea licitaţiilor nedrepte promovate de administraţia PSD ori înfiinţarea unui parc industrial pe terenul Combinatului Chimic, care să stimuleze puternic economia zonei.

0

Reporter: În anul 2017, cu ocazia alegerilor anticipate pentru Primăria Craiova, aţi reprezentat marea surpriză, luând peste 12% din voturile craiovenilor. Credeţi că veţi repeta sau veţi depăşi performanţa realizată? Care e motivaţia candidaturii de acum?

Anişoara Stănculescu: Alegerile din 2020 nu vor semăna cu cele din 2017. Este un alt context, alţi candidaţi, alte mize. Mulţi dintre cei care m-au votat atunci m-au încurajat acum să-mi depun candidatura. Mesajele primite de la aceşti oameni au cântărit decisiv în decizia mea de a candida. Pentru mine contează foarte mult oamenii. Sunt un om popular, optimist, săritor şi nu puteam să resping atâta încredere investită în mine. De aceea candidez pentru a-i reprezenta pe toţi cei care au fost nereprezentaţi, ignoraţi, umiliţi, nedreptăţiţi de către actuala administraţie a oraşului.

„Cred în Dumnezeu şi în valorile autentice românesti, cred în proprietate şi iniţiativa privată, cred în drepturi şi libertăţi“

Rep.: Gura lumii spune că aţi fost curtată politic de ambele partide mari ale Craiovei, PSD şi PNL. Dumneavoastră aţi ales, după perioada ALDE, şi scurtul timp petrecut în demnitatea de subprefect al Doljului, să vă continuaţi cariera politică la Partidul Mişcarea Populară (PMP), tot în zona de centru-dreapta. Consecvenţă sau interes?!
A.S.: Sunteţi bine informat. Am primit mai multe semnale din partea celor două partide, dar nu numai, de a mă alătura proiectelor lor politice. Eu sunt un om de dreapta prin definiţie. Cred în Dumnezeu şi în valorile autentice românesti, cred în proprietate şi iniţiativa privată, cred în drepturi şi libertăţi. Şi mai cred în oamenii cu care pornesc la drum. Nu puteam să merg la PSD, în niciun caz. PMP-ul mă reprezintă. Este un partid serios, consecvent, fără artificii stânga-dreapta şi pentru mine este o onoare să-l reprezint în această competiţie electorală.


Rep.:
Care sunt marile teme pe care le veţi aborda în această campanie? Cui vă veţi adresa?
A.S.: Voi prezenta în campania electorală Proiectul meu pentru Craiova. Sunt teme legate de funcţionalitatea oraşului, dar şi teme privind transformarea lui structurală. Se termină în acest an exerciţiul financiar european 2014-2020. Strategia de dezvoltare a municipiului Craiova îşi cam epuizează valenţele şi ea în acest an. E un moment de răscruce. Craiova are nevoie de o  nouă Strategie de Dezvoltare care sa fie legată de cadrul financiar european multianual 2021- 2027 şi de Mecanismul Tranziţiei Juste propuse prin Green Deal. Sunt oportunităţi de finanţare uriaşe la nivel european pentru Craiova şi oraşul trebuie pregătit repede pentru acest lucru. Nu mai merge doar cu chestiuni de imagine, care dau bine la televizor, dacă vrem să prindem trenul dezvoltării accelerate.
Mă adresez tuturor craiovenilor care nu mai acceptă ritmul ăsta de melc în schimbarea oraşului. Craiova nu e cu nimic mai prejos decât Cluj-Napoca sau Timişoara şi, cu toatea acestea, majoritatea indicatorilor privind calitatea vieţii în oraş sunt mult sub indicatorii din aceste două oraşe. De aceea tinerii craioveni încă migrează masiv spre Timişoara, Cluj-Napoca sau Bucureşti.

„Poliţia locală – desfiinţată, parc industrial pe terenul Combinatului Chimic şi oprirea licitaţiilor pentru parcările din cartiere“

Rep.: Ce veţi schimba la Craiova în primul an de mandat dacă veţi fi primarul oraşului?
A.S.: Sunt câteva masuri la care mă gândesc pentru o mai bună funcţionalitate a oraşului. Începând cu funcţionarea primăriei, unde competenţa şi transparenţa trebuie repuse în drepturi. De ce să nu avem pe sit-eul Primăriei Craiova în detaliu toate contractele pe bani publici? Banii publici nu trebuie să constituie un secret pentru cetăţenii oraşului plătitori de taxe. La fel şi salariile funcţionarilor şi fişele posturilor. Să vadă tot craioveanul cine ce munceşte şi ce câştigă de pe urma muncii lui.
Mă gândesc foarte serios dacă se mai justifică instituţia din subordinea primăriei numită Poliţia Locală. Mi se pare că rolul ei a devenit acela de a tăia amenzi pentru parcare ilegală şi paza unor obiective, precum Parcul Romanescu sau Primăria Craiova. Cred că putem acoperi serviciul respectiv cu mai puţine costuri şi cu eficienţă mai mare desfiinţând Poliţia Locală şi înfiinţând un nou compartiment sau mai multe în cadrul primăriei sau al unor regii subordonate. Ştie cineva cât este bugetul Poliţiei Locale Craiova? Mă îndoiesc! Milioane de euro din banii contribuabililor craioveni. Ştiu craiovenii că un poliţist local are salariul mai mare decât un poliţist statal? Mă îndoiesc! Justifică serviciile prestate de poliţişti locali aceste sume? Eu cred că ar trebui analizate aceste aspecte.
Apoi, problema parcărilor. Nu înţeleg de ce actuala administraţie vrea ca posesorii de maşini din acest oraş să se încaiere la licitaţii pentru parcări. Nu mai bine găsim soluţii să construim parcări astfel încât să asigurăm cel puţin un loc de parcare pentru fiecare apartament şi apoi să le concesionăm către oameni, recuperând astfel banii investiţi de municipalitate?!?
O problemă care mă doare ca şi cetăţean al acestui oraş pe care îl iubesc (de aceea şi folosesc des sintagma „Craiova, oraşul din inima mea“) este cea a serviciilor medicale. Suntem oraşul perceput de pacienţi ca fiind cel mai deficitar în zona serviciilor medicale din întreaga ţară. Până facem marele spital regional, absolut necesar, este vital să transformăm spitalele Craiovei din hoteluri de patru stele în unităţi medicale performante în care oamenii sunt trataţi profesionist, european, în care să existe săli de operaţii dotate corespunzător, secţii ATI cu aparatură de ultimă generaţie, în care hrana oamenilor şi condiţiile de igienă să nu fie surse de alte complicaţii medicale pentru pacienţi.
O alta problemă. Tot vorbim de nevoia unui parc industrial şi de un parc de transfer tehnologic, dar nu facem nimic în sensul ăsta. De ce nu cumpără ditamai Primăria Craiova terenul fostului Combinat Chimic, aflat acum în proprietatea OMV Petrom, şi să construim acolo, în parteneriat public-privat, asemenea obiective de dezvoltare?!
Şi multe altele pe care le voi aborda în campanie.

Rep.: De cine vă e mai teamă în această bătălie electorală? De doamne sau de domni?!
A.S.: Nu mi-e teamă decât de bunul Dumnezeu. Sper să ne ajute să nu mai facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut în ultimii 30 de ani şi să reuşim să dăm o şansă adevărată acestui oraş care merită mai mult decât un stadion frumos şi o echipă frumoasă de fotbal.

Facebook Comments