La eveniment au participat, printre alţii, premierul României – Ludovic Orban, ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul tineretului şi sportului – Ionuţ Stroe, precum şi liderul PNL Dolj – Ştefan Stoica ori senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea. „În luna februarie am fost aici şi cred că puţină lume a crezut atunci că vom semna acest contract. Iată că acum el este semnat, iar noi, ca Guvern, mai avem un ultim pas, anume adoptarea unui memorandum privind asigurarea garanţiei de bună execuţie şi garanţie pentru avans, memorandum pe care îl vom adopta în cadrul şedinţei de guvern şi această seară. (…)
România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde (de lei – n.red.), pe 10 ani, care ne va asigura toate capacităţile de apărare şi care va permite armatei să fie pregătită în orice moment să facă faţă oricărei situaţii. Ştim că România se află la «răscruce de vânturi», unde se întâlnesc «plăci tectonice» şi din acest motiv trebuie să investim în apărare şi în dezvoltarea capacităţilor defensive.

Odată cu acest program, obiectivul pe care îl urmărim este acela de a asigura dezvoltarea economică, de a dezvolta şi a menţine capacităţi industriale, de a genera locuri de muncă şi de a asigura transfer tehnologic. Urmărim, de asemenea, de a obţine cât mai multe investiţii în cercetare, inovare şi dezvoltare. Prin mecanismele gândite în cadrul contractelor de înzestrare avem ca obiectiv clar acela de a crea cât mai multe locuri de muncă bine plătite. Ştim că în industria de apărare, care este o industrie de înaltă tehnologie, avem nevoie de oameni pregătiţi, iar ei au nevoie de locuri de muncă unde să-şi exercite profesia şi unde să poată să genereze plus valoare.
Urmărim ca acest program de înzestrare să permită un avans tehnologic important care să aibă efecte benefice şi pentru industria civilă“, a declarat premierul Ludovic Orban.
Prima aeronavă predată în mai puţin de doi ani, ultima peste alţi doi
Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului. Ministrul apărării naționale și-a exprimat speranța că „prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”. Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică. „Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acțiuni militare concrete”, a declarat ministrul Ciucă.

Lucrările de revitalizare și modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova SA se vor realiza și prin implicarea altor operatori economici români și străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale. Ministrul apărării naționale a concluzionat că proiectul început este unul complex, de anvergură, și speră ca el să reprezinte un punct de plecare pentru dezvoltarea și evoluția tehnologică în industria aeronautică românească.