Update: Focar de coronavirus la Căminul de Bătrâni din Craiova: 126 de persoane au fost confirmate pozitiv

Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova s-a transformat într-un veritabil focar de coronavirus, testele efectuate în cursul zilei de miercuri - 12 august scoţând la iveală faptul că 126 de persoane au fost infectate, dintre care 100 de rezidenţi și 26 din rândul personalului. Trebuie precizat că totul s-a petrecut sub „atenta“ monitorizare a instituţiilor statului, în frunte cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, deja celebră pentru gafele din perioada pandemiei.

0

Astfel, de la cele 24 de cazuri descoperite iniţial, în mai puţin de trei săptămâni lucrurile au scăpat de sub control, numărul celor infectaţi crescând de peste 5 ori, iar unul dintre ei a şi decedat.
Revoltător este faptul că, în vreme ce focarul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova creştea cu repezciune, responsabilii din DSP Dolj păreau, mai de grabă, preocupaţi ca situaţia să nu ajungă în spaţiul public. În ciuda eforturilor de a bloca accesul la informaţii, aceştia au fost nevoiţi să recunoască azi gravitate situaţiei.

În urma monitorizării bilunare de către DSP Dolj a beneficiarilor şi personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale, în data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje. 

Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19:
– 16 beneficiari din 270 rezidenţi
– 8 personal de îngrijire din 100 persoane

Ulterior, în urma testărilor repetate s-a constatat că focarul a evoluat, astfel
că la data de 12.08.2020, situaţia este următoarea – totalul cazurilor confirmate este de 126 (100 rezidenţi și 26 personal) din care:
– 45 beneficiari cazuri active
– 13 personal de îngrijire cazuri active
– 67 persoane vindecate
– 1 deces, rezident cu comorbidităţi

Toate cazurile au fost cu forme uşoare sau asimptomatice de boală, rezidenţii rămânând în centrul rezidenţial, unde li s-a asigurat îngrijire medicală de către personalul medical, angajaţi ai centrului, medici, asistenţi medicali şi dacă este cazul, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome. Decesul a fost înregistrat în data de 29.07.2020, la un rezident în vârstă de 87 de ani cu multiple comorbidităţi.

Personalul de îngrijire pozitiv Covid 19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova

S-au dispus următoarele măsuri: 
– S-a efectuat ancheta epidemiologică şi s-a monitorizat focarul permanent
– Carantinarea unităţii până la închiderea focarului
– Dezinfecţia tuturor spaţiilor
– Utilizarea corespunzătoare a echipamentului de protecţie de către personal
– Personal de îngrijire dedicat pentru rezidenţii pozitivi Covid19
– Triajul epidemiologic zilnic al personalului de îngrijire
– Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a rezidenţilor care nu sunt infectaţi cu virusul SAR COV2
“, se arată într-un comunicat de presă remis joi – 13 august.

Punct de vedere al Primăriei Craiova

Încă de la debutul pandemiei, conducerea Primăriei a ținut permanent legătura cu reprezentanții Căminului pentru persoane vârstnice, în vederea asigurării materialelor necesare și respectării măsurilor impuse de instituțiile responsabile.
De asemenea, reamintim că Primăria Craiova a depus constant eforturi repetate în relația cu instituțiile statutului abilitate pentru a gestiona criza de COVID-19, deși Primăria Craiova nu are atribuții în a gestiona situații de acest fel. Astfel, Municipalitatea a solicitat de fiecare dată, în mod public, testarea cu preponderență în rândul grupurilor vulnerabile, dar și comunicarea rezultatelor. Mai mult, Municipalitatea a întâmpinat restricții în privința aflării rezultatelor anchetelor epidemiologice realizate de către DSP sau a protocoalelor de testare, acestea nefiind niciodată comunicate public. Anchetele epidemiologice sunt coordonate de către DSP. Menționăm că Primăria Craiova a pus totul la dispoziție în această perioadă de pandemie, instituțiilor din subordine, iar acestea, la rândul lor, au respectat și respectă în totalitate măsurile dispuse de DSP.

Facebook Comments