Politica uneşte familii, colective, părţi din procese penale

Probleme pentru doi dintre candidaţii PNL Dolj la alegerile locale din 27 septembrie, care s-au trezit puşi sub lupa unor „arbitri” neaşteptaţi în procesul electoral. Unul dintre ei îşi vede ruda „preferată” în fruntea biroului electoral de circumscripţie, altul se reuneşte cu fostul angajat, care i-a făcut plângere penală.

0

Cele două cazuri fac obiectul unor contestaţii depuse de filiala judeţeană a PNL în beneficiul candidaţilor proprii, la biroul electoral judeţean, imediat după tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor din birourile de circumscripţie.

Caz de „cumnatus captivus” la Călăraşi

Primul caz reclamat de liberali este identificat în comuna Călăraşi, unde candidatul PNL la funcţia de primar s-a trezit cu o rudă în fruntea biroului electoral de circumscripţie, în calitate de locţiilor. Din formularea deciziei BEJ în acest caz nu ne putem da seama dacă respectiva e cumnata sau nepoata prin alianţă a candidatului  PNL, dar e cert că reuniunea de familie nu e una tocmai fericită. „Prin contestaţia formulată de PNL Dolj se solicită înlocuirea doamnei Sandu Ramona, locţiitor în cadrul biroului electoral de circumscripţie nr. 26 Călăraşi, pe motiv că există suspiciuni de imparţialitate fiind soţia numitului Sandu Florin Lucian, fiu al lui Sandu Marin, fratele candidatului PNL la primăria Călăraşi. Se susţine în continuare, candidatul PNL la primăria Călăraşi divergenţe cu Sandu Ramona în timpul alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare, motiv pentru care se solicită înlocuirea”, se arată în documentul redactat de BEJ. Cererea liberalilor a fost însă respinsă, ca tardivă, fiind depusă cu o zi peste termenul legal, prin urmare, după europarlamentare şi prezidenţiale, cele două rude au şansa să-şi continue „divergenţele” pe parcursul unui nou scrutin.

Colegi de proces electoral şi penal

Gheorghe Popa

Un caz şi mai interesant a fost semnalat de liberali la Mischii, unde candidatul lor, primarul în funcţie Gheorghe Popa, a avut surpriza să-l regăsească în fruntea biroului electoral de circumscripţie pe un fost angajat, Lucian Caravan. Ultima dată se văzuseră la Judecătorie, unde se dezbătea soarta plângerii penale depuse de Caravan împotriva lui Popa. „Se motivează că acesta se află în conflict cu primarul în funcţie, a fost angajat al primăriei Mischii până în 2016 şi de asemenea a formulat plângere penală împotriva primarului, existând vădite interese contrare,  ceea ce duce la existenţa unui conflict de interese şi de lipsă de imparţialitate a acestuia. În continuare se arată că domnul Caravan Lucian a particpat în campania electorală alături de PSD, fiind în relaţii de afinitate cu candidatul PSD la primăria comunei Mischii, depunând la dosar note scrise, fotografii, sentinţa penală din 27.12.2019, pronunţată în dosar 28867/215/2019”, se arată în documentele redactate de BEJ. De menţionat că plângerea vizează  art 226, alin. 1 şi 5 Cod Penal, respectiv „Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private (…) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor”, Caravan având calitatea de parte vătămată în dosar. Prin sentinţa din decembrie, dosarul a fost retrimis la parchet pentru „completarea urmăririi penale”. Motivele invocate de liberali nu au convins însă membrii BEJ, care au votat cu majoritate de 6 la 2 respingerea cererii de înlocuire a preşedintelui de circumscripţie. „La momentul de faţă nu există dovezi certe din care să rezulte o lipsă de imparţialitate a preşedintelui de circumscripţie pentru a considera că pe viitor nu îşi va îndeplini corespunzător atribuţiile prevăzute de lege, ci se invocă doar anumite suspiciuni care nu pot conduce  la înlocuirea acestuia”, se arată în decizia biroului electoral judeţean.  

Facebook Comments