„Greii” politicii doljene vor locale în septembrie

Pentru că am zis „hop” cu mult înainte de a sări „şanţul” peste criza sanitară provocată de Covid-19, este foarte posibil ca alegerile locale, programate iniţial pentru data de 27 septembrie a acestui an, să fie amânate. Discuţia în jurul acestui subiect este, deocamdată, la nivelul de zvon sau posibilitate, însă cu un grad foarte ridicat de probabilitate. Tot mai mulţi lideri politici cer amânarea alegerilor locale, în contextul în care pandemia a creat probleme foarte mari a căror rezolvare este prioritară. Somat inclusiv de preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, să ofere o poziţie din partea Guvernului pe care îl conduce, premierul Ludovic Orban crede, în continuare, că alegerile locale încă mai pot avea loc fără a crea noi probleme.

0

Potrivit calendarului alegerilor locale, campania electorală ar urma să înceapă pe 28 august şi să se termine pe 25 septembrie, pentru ca ziua următoare, pe 27 septembrie, să aibă loc scrutinul. În momentul de faţă, multe dintre partidele politice şi-au anunţat deja candidaţii, însă rămâne de văzut dacă alegerile locale vor mai avea loc la data preconizată. Printre vocile care susţin că nu ar fi rea ideea unei amânări a scrutinului sunt fostul prim-ministru Victor Ponta, preşedintele PRO România, reprezentanţii Alianţei USR-PLUS şi chiar candidatul comun al PNL şi USR-PLUS pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, care a declarat că, „dacă specialiştii vor spune că există un risc de amplificare a propagării acestui virus, atunci trebuie să nu le ţinem. În orice caz, sănătatea populaţiei este importantă”. O atitudine mult mai încrezătoare este cea a premierului Ludovic Orban, care consideră că, în ciuda contextului sanitar delicat în care ne aflăm, campania electorală şi alegerile locale încă mai pot avea loc la termenul stabilit. „Deocamdată nu am intenţia de a amâna alegerile. Preocuparea noastră este să ne mobilizăm pentru a opri răspândirea epidemiei. Este prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în campanie şi în organizarea votului… Se poate face o campanie care să evite adunările publice, se poate face campanie pe media, în online, se pot organiza secţiile de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”, a declarat Ludovic Orban.

Mario-Ovidiu Oprea, senator PNL: „Alegerile locale trebuie să se ţină la data stabilită de Parlament”

La nivelul „partidelor mari”, dacă putem spune aşa, se poate observa că inclinaţia este pentru organizarea alegerilor locale la data stabilită de Parlament. Actori politici cunoscuţi şi foarte cunoscuţi, politicienii de pe prima scenă politică sunt de părere că situaţia epidemiologică în care ne aflăm poate îngădui, totuşi, desfăşurarea scrutinului. „Deocamdată este lansată doar o ipoteză sau o variantă în legătură cu amânarea alegerilor locale. Sunt câţiva lideri de partid care cer acest lucru, cel mai vocal fiind Victor Ponta. Ideea este că, dacă se refuză în continuare respectarea regulilor minime de prevenţie, alegerile nu se vor putea ţine nici la anul. După părerea mea, alegerile locale trebuie să se ţină la data stabilită de Parlament, dar, bineînţeles că ele se vor putea desfăşura în condiţii normale, fără să avem o explozie de cazuri după, doar dacă se respectă cele trei reguli minime de prevenţie: să purtăm mască, să evităm aglomeraţiile şi minima igienă. Părerea mea este că vom avea, dacă alegerile se vor amâna, o stare de incertitudine la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale care nu va duce la nimic folositor. Însă, vreau să adaug un lucru. Promotorii legii care impunea ca data alegerilor să fie fixată de Parlament pot fi văzuţi acum, în diverse dezbateri televizate, că nu îşi doresc asumarea răspunderii pentru desfăşurarea alegerilor pe data de 27 septembrie şi solicită prezenţa premierului în Parlament, să spună dacă se pot ţine alegerile sau nu. Ei au contribuit în mod esenţial la fixarea acelei date şi tot ei trebuie, acum, să ajute la impunerea unor reguli pentru ca alegerile să aibă loc fără probleme. Nu sunt adeptul amânării alegerilor şi, dacă vom înţelege că această pandemie va fi de durată, atunci vom putea să ajungem să avem mai puţine cazuri de îmbolnăviri”, a declarat senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.  

Radu Preda, senator PSD: „Cred că, în momentul de faţă, la cum se prezintă situaţia epidemiologică, alegerile locale se pot ţine în condiţii de siguranţă”

La nivelul Partidului Social Democrat se consideră, de asemenea, că alegerile se pot ţine la data stabilită, fără a risca o explozie de noi îmbolnăviri. Totuşi, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu a ratat ocazia de a pune presiune pe Guvern şi pe premierul Ludovic Orban, deşi nici în interiorul partidului său nu se doreşte această amânare. „Cred că, în momentul de faţă, la cum se prezintă situaţia epidemiologică, alegerile locale se pot ţine în condiţii de siguranţă. Sigur, cu condiţia ca numărul de îmbolnăviri să nu o ia razna şi dacă Guvernul ia foarte în serios sarcina organizării alegerilor şi pune la dispoziţia votanţilor, a cetăţenilor care merg la scrutin, dezinfectant, măşti, mănuşi, pentru că, zic eu, deja ne-am obişnuit cu distanţarea socială. Însă, dacă la nivelul Guvernului există intenţia să se opereze o eventuală amânare a datei alegerilor, cu siguranţă, această decizie trebuie prezentată şi confirmată foarte rapid în Parlament, pentru a putea fi prelungite mandatele celor care sunt acum în funcţie. Eu cred că legitimitatea celor care conduc comunităţile este dată de votul cetăţenilor şi, dat fiind faptul că am avut exemple de bună practică la nivel european, şi chiar în jurul nostru, cred că şi România poate trece printr-un scrutin, cu atât mai mult cu cât nu se întrevede, într-un orizont apropiat, încetarea pandemiei. Ba din contră, vedem că focarele se tot înmulţesc şi nu putem suspenda democraţia pe termen nedeterminat. La începutul anului nu ştiam cu ce ne confruntăm, nu aveam atâtea informaţii, dar acum, la nivelul societăţii, se cunoaşte cu ce ne confruntăm şi cred că oamenii îşi pot lua măsuri de precauţie în aşa măsură încât să nu îşi pună sănătatea sau viaţa în pericol. Cred că ar fi normal să se ţină alegerile”, a declarat Radu Preda, senator PSD.

În schimb, dinspre PRO România şi USR-PLUS vin tot mai multe afirmaţii în sensul restabilirii datei alegerilor. De curând, Victor Ponta a declarat că alegerile locale, în contextul actual, nu sunt neapărat stringente, mult mai importante fiind protejarea sănătăţii populaţiei şi restartul economiei. De asemenea, Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj, este de părere că „în momentul de faţă, contextul nu permite desfăşurarea normală a campaniei electorale, iar alegerile locale nu se pot ţine decât dacă numărul de cazuri de noi îmbolnăviri va scădea semnificativ”.
Ne-ar fi făcut plăcere ca, în acest colţ de pagină, să vă oferim şi punctul de vedere al unui reprezentant al alianţei USR-PLUS, însă, aşa cum face de obicei, deputatul Adrian Prisnel a preferat să tacă sugestiv, decât să le ofere alegătorilor săi răspunsuri la câteva întrebări legitime. Sau poate că, în această alianţă născută cu greu la Craiova, unii caută cu tot dinadinsul să dărâme ce alţii construiesc cu greu.

Facebook Comments