Clariant şi Eta Bio anunţă semnarea acordului de licenţă pentru utilizarea tehnologiei sunliquid® în Bulgaria

Clariant, o companie inovatoare şi sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, şi Eta Bio, o companie fondată de familia Pavlovi, proprietară a unei afaceri de top în sectorul agricol din Bulgaria, au anunţat semnarea acordului de licenţă privind utilizarea tehnologiei sunliquid® pentru producţia de etanol celulozic.

0

Eta Bio a fost înfiinţată recent, cu scopul de a construi, a deţine şi a administra o fabrică la scară comercială, destinată producţiei de etanol celulozic din reziduuri agricole. Pentru Clariant, anunţul acordării celei de-a patra licenţe reconfirmă relevanţa tehnologiei inovatoare şi sustenabile sunliquid® şi reprezintă încă un pas înainte în vederea comercializării acesteia. „Tehnologia noastră sunliquid® stabileşte noi standarde în materie de dezvoltare sustenabilă şi biocombustibili avansaţi. Succesul continuu de care se bucură această tehnologie este o dovadă importantă a faptului că ea răspunde cerinţelor pieţei în materie de soluţii sustenabile şi ne conferă un statut competitiv”, a afimat Hans Bohnen, Chief Operating Officer în cadrul Clariant.
La rândul său, Christian Librera, şeful Diviziei de Biocombustibili şi Derivate a Clariant, a afirmat: „După semnarea acordurilor de licenţă cu producători de etanol de primă generaţie, dar şi cu jucători din industria uleiurilor minerale, ne bucurăm să intrăm acum într-un nou segment important – cel agricol – prin intermediul tehnologiei noastre sunliquid®”.

Eta Bio va dezvolta şi implementa proiectul şi va asigura funcţionarea fabricii într-o zonă greenfield din apropierea satului General Toshevo, în regiunea de nord-est a Bulgariei, folosind terenul disponibil, aflat în proprietatea familiei Pavlovi, dar şi infrastructura existentă. Capacitatea anuală de producţie a fabricii va fi de 50.000 de tone de etanol celulozic, ce vor rezulta din procesarea a 250.000 de tone de paie, o resursă abundentă în regiune, cunoscută şi sub denumirea de grânarul din Bulgaria. „Realizarea primului proiect de producţie a etanolului celulozic, în Bulgaria, va ajuta la rezolvarea uneia dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă producătorii agricoli din regiune – înlăturarea paielor de pe câmp. Acest proiect ne va oferi şansa de a obţine un venit suplimentar din reziduurile agricole”, a declarat Kiril Pavlov, Managing Director al Eta Bio.

Datorită utilizării materiilor prime locale, economiile de gaze cu efect de seră pot fi maximizate şi vor apărea oportunităţi suplimentare de afaceri, de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare. „Suntem încântaţi deoarece, prin intermediul acestui proiect, intrăm în sectorul energiei regenerabile şi devenim, prin urmare, un pionier pe piaţa biocombustibililor avansaţi din Bulgaria. Acest proiect ne va permite să ne diversificăm în continuare portofoliul de afaceri, dar şi să ne consolidăm poziţia în sectorul agricol”, a subliniat Hristo Pavlov, cel care co-administrează afacerile agricole ale grupului.

Pentru Bulgaria, demersul reprezintă o investiţie esenţială în tehnologii ecologice şi sustenabile. Etanolul celulozic produs aici va fi utilizat ca aditiv în benzină, pentru a îndeplini obiectivele naţionale pentru biocombustibili avansaţi, aşa cum este prevăzut în Directiva privind Energia Regenerabilă (RED) II. Proiectul este alcătuit din licenţa ce permite utilizarea tehnologiei sunliquid®, furnizarea de servicii tehnice, precum şi furnizarea culturilor de pornire oferite de Clariant prin platforma proprie de enzime şi de drojdie, acestea fiind necesare pentru a procesa materia primă a Eta Bio şi a o transforma în etanol celulozic.  Aceasta este cea de-a patra licenţă acordată de Clariant pentru utilizarea tehnologiei sunliquid®, în scopul producţiei de etanol celulozic. Acordarea acestei licenţe reprezintă un nou pas important privind comercializarea, la nivel european, a tehnologiei sunliquid® pentru fabricarea de biocombustibili avansaţi.

Clariant investeşte peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică de acest tip. Proiectul primeşte o finanţare de peste 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Fabrica sunliquid® se construieşte pe un teren cu o suprafaţă de 98.000 de metri pătraţi şi va respecta cele mai înalte standarde, o atenţie semnificativă fiind acordată confortului şi stilului de viaţă al comunităţii locale. Constructorul este o companie românească, iar lucrările sunt realizate cu ajutorul unei echipe formate din 800 de muncitori în faza de vârf.  

Facebook Comments