Infrastructura rutieră, prioritate pentru CJ Dolj
S-a semnat contractul pentru modernizarea drumului Giurgiţa – Moţăţei, investiţie de peste 21 de milioane de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi - 14 iulie, contractul de executare a lucrărilor de modernizare a primului tronson din drumul judeţean 561A, cuprins între localităţile Giurgiţa şi Moţăţei, cu o lungime de peste 40 de kilometri. Investiţia este realizată prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 28 de milioane de euro, implementat printr-un apel al Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

0

„Ne bucurăm foarte mult că am ajuns în acest moment în care semnăm contractul pentru executarea lucrărilor aferente tronsonului I al drumului judeţean 561A. Suntem mulţumiţi, de asemenea, că lucrurile s-au mişcat bine, în sensul că la începutul anului au fost demarate procedurile pentru licitaţii, iar în luna februarie deja s-au depus ofertele pentru modernizarea celui mai lung drum judeţean din Dolj, care ajunge până la Pleniţa şi, mai departe, până la limita cu Mehedinţiul.
Istoria acestei importante investiţii este strâns legată de o iniţiativă a Uniunii Europene, SUERD, la a cărei materializare am asistat şi am participat. După cum se ştie, Austria şi România şi-au dat mâna pentru a elabora o strategie a UE prin care să poată fi sprijinite ţările riverane Dunării. Sunt 12 judeţe din România care se află pe malul fluviului şi care ar fi putut să folosească această posibilitate de finanţare. Din nefericire, a fost alocat un plafon mai mic decât ne aşteptam, moment în care am decis să împărţim DJ 561A, care măsoară 70 de kilometri, în două tronsoane, pentru că estimam că va fi dificil să obţinem fonduri pentru întregul drum.
Bucuria noastră a fost că am primit bani europeni pentru ambele proiecte, iar acum putem spune că vom moderniza cu totul această arteră importantă a Doljului, care, de-a lungul timpului, s-a degradat foarte mult.
Drumul trece prin 7 localităţi care, de acum înainte, se vor dezvolta şi ele, întrucât cele două demersuri prevăd, pe lângă îmbunătăţirea carosabilului, şi refacerea de poduri şi podeţe sau amenajarea de trotuare, staţii de autobuz, parcări şi treceri pentru pietoni moderne.
O altă veste bună constă în faptul că nu ne mai desparte mult timp de momentul în care va fi semnat contractul de lucrări şi pentru cel de-al doilea tronson din DJ 561A, între Moţăţei şi limita cu judeţul Mehedinţi, în cazul căruia ofertele se află acum în evaluare“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.


Cosmin Vasile: Al şaselea proiect cu finanţare europeană în domeniul infrastructurii rutiere

La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a evidenţiat preocuparea instituţiei de a atrage fonduri nerambursabile pentru a reabilita şi moderniza aproximativ 200 de kilometri din reţeaua rutieră judeţeană. „Elaborarea documentaţiei necesare în vederea obţinerii finanţării europene pentru modernizarea acestui drum a reprezentat nu doar o muncă dificilă, ci şi un demers pe care a trebuit să-l abordăm în mod rapid. A fost un efort de echipă, în care s-au implicat specialiştii noştri de la toate direcţiile şi serviciile abilitate ale Consiliului Judeţean Dolj, cu sprijinul administratorului public de la acea vreme, Cosmin Durle.
Acesta este al şaselea proiect cu finanţare europeană al instituţiei noastre în domeniul infrastructurii rutiere, în actualul mandat, cărora li se adaugă alte patru demersuri susţinute din fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Vorbim, aşadar, despre 10 proiecte, în valoare totală de aproape 150 de milioane de euro, care vizează modernizarea a aproximativ 200 de kilometri de drumuri judeţene“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

2020, anul investiţiilor în infrastructura Doljului

Infrastructura rutieră este, de departe, principala destinaţie a investiţiilor judeţene din acest an, aproximativ 80% din bugetul destinat investiţiilor mergând către reabilitarea a peste 200 de kilometri de drumuri judeţene, adică peste o cincime din totalul drumurilor aflate în subordinea instituţiei. În total, vorbim despre aproximativ 86 de milioane de euro, în majoritate fonduri nerambursabile, care vor transforma radical infrastructura rutieră a Doljului. „În ciuda restricţiilor şi a dificultăţilor aduse de starea de urgenţă, Consiliul Judeţean îşi continuă absolut toate investiţiile planificate. Dacă ne uităm către domeniul transporturilor, constatăm că avem lucrări în plină desfăşurare pe multe dintre şantiere. Este şi o modalitate prin care contribuim la o redresare atât de necesară în această perioadă deloc uşoară, alimentând economia cu fonduri consistente, care asigură salarii şi locuri de muncă, iar pe termen mediu şi lung îmbunătăţirea reţelei rutiere încurajează dezvoltarea afacerilor în zonele deservite de drumurile reabilitate“, afirma vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Printre principalele proiecte se regăsesc modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate, proiect cu o valoare totală de 49,4 milioane de euro, modernizarea DJ 561A Giurgiţa – Băileşti – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi (2 tronsoane), proiecte cu o valoare totală de 47,8 milioane de euro, modernizarea DJ 561B Segarcea – Padea – Horezu Poenari (2 tronsoane), valoare totală de 13,6 milioane de euro, modernizarea DJ 652A Cârcea – DN 65, proiect cu o valoare totală de 5,2 milioane de euro, ori modernizarea DJ 542 limita judeţului Olt – Amărăştii de Sus – Dăbuleni, proiect cu o valoare totală de 17 milioane de euro.

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a primului tronson din drumul judeţean 561A Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei (intersecţia cu DN 56), în lungime de 41,474 kilometri, a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL şi SC Erpia SA, la o valoare de 102.140.282,11 lei (echivalentul a 21.093.340,37 euro), având prevăzută o durată de realizare de 24 de luni.

Facebook Comments