PMP: sprijin pentru IMM-uri şi fermieri

0

PMP  face demersuri la guvern pentru ca două categorii importante de actori economici activi să beneficieze de suportul necesar în perioada imediat următoare.
În privinţa IMM-urilor, e decisiv pentru salvarea multora dintre acestea ca miliardul de euro alocat prin cele trei scheme de finanţare din fonduri europene nerambursabile să ajungă la aceste firme mici şi mijlocii, inclusiv PFA. Guvernul trebuie să ţină cont de apelul Consiliului Naţional al IMM-urilor care atrage atenţia ca aceste fonduri să nu fie deviate, prin diferite metode, de către companiile mari. De aceea, se impune ca verificarea calităţii de IMM-uri autonome a beneficiarilor să fie făcută pe un eşantion de cel puţin 20% dintre beneficiari, iar nu de 1%, aşa cum au propus iniţial Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Economiei.
Aceste fonduri externe nerambursabile sunt extrem de necesare pentru capitalul de lucru şi investiţiile IMM-urilor în contextul crizei Covid-19.
În privinţa fermierilor, este vital  ca sprijinul guvernului să vină la timp. Plata despăgubirilor pentru secetă trebuie făcută cât  mai repede, nu la finele lunii septembrie. 50.000 de fermieri, dintre care mulţi tineri, au nevoie de acest sprijin. Peste 1,2 milioane de ha sunt afectate de secetă, culturi calamitate în proporţie de 100%. Aceşti oameni nu-şi mai pot continua activitatea, fiind în imposibilitatea de a-şi mai achita împrumuturile necesare, leasingurile, creditele la bancă, dar şi arenda.
Apelul acestor oameni trebuie recepţionat fără întârziere de Guvernul României, care trebuie să acţioneze cât mai rapid pentru plata despăgubirilor la culturile de grâu, secară, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă şi altele.
Fermierii şi IMM-urile reprezintă sângele economiei din ţara noastră. De sănătatea lui depind recuperarea economiei româneşti şi dezvoltarea de noi locuri de muncă, afectate de criza sanitară.

Facebook Comments