PMP Craiova: PSD turează motoarele manipulării

Dumitru Mănescu, consilier municipal: „PSD face ce ştie mai bine - populism pe banii publici. Nicio analiză economică serioasă. Totul în scop electoral pentru perpetuarea unei puteri care nu a produs dezvoltare pentru Craiova”.

0

Primăria Craiova supune consultării publice un proiect de acordare a unui ajutor financiar familiilor cu copii preșcolari pentru plata serviciilor oferite de bone. Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bone, publicată în Monitorul Oficial, instituie cadrul legal de acordare de catre autorităţile administraţiei publice locale a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preşcolară, pentru plata serviciilor oferite de bone.
PMP consideră acest lucru o măsură populistă, deși are o lege în spate. Programul poate intra în vigoare abia în luna octombrie, deci după încheierea campaniei; se aprobă în ședința de consiliu din august, înscrierile se fac în septembrie și intră în vigoare în luna următoare înscrierilor.
Proiectul este promovat într-un moment electoral de către PSD în speranţă că va mai ciupi ceva voturi. Consecințele bugetare le va suporta viitoarea administrație. Bugetul primăriei, și așa făcut praf de pandemie, va suporta greu un astfel de program, dar, cum programul va intra în vigoare după alegeri, nu mai contează pentru administrația PSD. Programul va afecta în primul rând sectiunea de dezvoltare și așa supusă unei diminuări masive de alocări bugetare.
Pe de altă parte, condițiile prevăzute în metodologie sunt greu de îndeplinit pentru familiile cu venituri mai mici de 3.500 lei: bona trebuie să aibă atestat, să fie calificată potrivit prevederilor legale, să desfășoare servicii de îngrijire și supraveghere a copilului. Un contract de angajare a unei bone necesită plata impozitelor pe salariu, cel puțin la nivelul salariului minim pe economie; salariul minim pe economie este 2.280 lei (1.346 salariu net, 934 lei taxe către stat) – veniturile familiei se calculează ținând cont de veniturile pe ultimele 6 luni și nu iau în calcul efectele pandemiei asupra salariilor membrilor familiei, etc.
În concluzie, avem o măsură marca PSD de un populism grobian, care nu ține cont de realitatea în care trăim, care nu are o analiză economică la bază, de un neprofesionalism și o incompetență caracteristice actualei administrații a orașului.

Facebook Comments