„Dreapta unită“ rămâne scindată la Craiova

Deşi, pentru o scurtă perioadă de vreme, a părut că PNL, USR şi PLUS vor reuşi să stabilească o alianţă care să susţină candidaţi comuni pentru Primăria Craiova şi şefia Consiliului Judeţean Dolj, situaţia s-a cam lămurit: nu se poate! În ciuda avertismentelor extrem clare ale liderului Plus Dolj, Gabriel Păunică, care le-a transmis liberalilor că este imposibil să susţină candidatura „comunistului“ Nicolae Giugea în bătălia pentru funcţia de primar al Craiovei, pare că ambiţiile personale, dar, mai ales, calculele meschine pentru poziţionarea pe listele pentru parlamentare au înfrânt! „Dreapta unită“ va merge separat la alegerile locale.

0

Aşa după cum se zvonea deja prin oraş, discuţiile dintre PNL şi Alianţa USR-PLUS nu au ajuns la niciun rezultat deoarece cele două tabere au ajuns într-un punct mort. USR şi Plus nu-l susţin pe Nicolae Giugea la primărie, iar acesta nu vrea să renunţe. „PLUS este partidul soluţiilor şi a propus soluţii: a propus singurul candidat de dreapta care poate reprezenta toate cele trei partide care au început discuţiile, pe domnul Lucian Săuleanu, susţinut şi de USR. PLUS a propus ca pentru o asociere cu PNL, această formaţiune să înţeleagă că trebuie să se reformeze, să îşi schimbe comportamentul politic şi să propună oameni noi. PLUS a propus o formulă de alianţă care respectă rezultatul electoral anterior: Lucian Săuleanu din partea PLUS la Primăria municipiului Craiova şi domnul Alexandru Gâdăr la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj din partea PNL, pentru că PNL a fost mai bine clasat în judeţ, fiind singurul cu şanse reale să câştige în judeţ în alianţă“, afirma, în urmă cu două săptămâni, Gabriel Păunică, care mai spune că „domnul Giugea nu are cum să fie susţinut de o alianţă din care PLUS să facă parte“.
Cele două tabere nu s-au înţeles nici în privinţa unui eventual sondaj de opinie ca modalitate de stabilire a candidatului pentru funcţia de primar al Craiovei. „În legătură cu propunerea PNL de a realiza un sondaj în doar 2 săptămâni, aceasta ni se pare de neacceptat. O astfel de metodă de selectare a candidatului nu asigură o imagine clară a puterii de creştere şi de unificare a celor trei electorate (USR, PLUS şi PNL). De asemenea, aşteptarea de o lună sau mai mult pentru o sondare reală, relevantă, va arunca inevitabil cei doi candidaţi într-un combat în vederea influenţării scorului din sondaj. Sondajul arată o poză, o stare momentană, a preferinţelor electorale, în special bazată pe notorietate. Candidatul PNL are avantajul de a fi început «campania» de mai bine de un an. Dar, sondajul nu poate garanta evoluţia favorabilă a candidatului pe toată durata campaniei şi nici mobilizarea în ziua votului“, anunţa conducerea Plus Dolj, care pare să-şi fi asumat rolul de comunicator în alianţa cu „fraţii“ userişti.

Negocierile s-au încheiat, iar USR+PLUS îşi anunţă oficial candidaţii

Gabriel Păunică și Adrian Prîsnel

Cum poziţiile pe care se găsesc în acest moment par de nereconciliat, Alianţa USR-PLUS Dolj a decis că este momentul să meargă mai departe şi să-şi anunţe oficial candidaţii pentru Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. Astfel, joi – 16 iulie 2020, în cadrul unei conferinţe de presă, vor fi prezenţi cei doi candidaţi, Lucian Săuleanu şi Silviu Bratu, precum şi o parte dintre candidaţii la Consiliul Local Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. „Membrii Alianţei USR-PLUS îşi doresc să producă schimbarea aşteptată de toţi, punând în faţa alegătorilor o echipă de oameni oneşti şi competenţi, ceea ce majoritatea partidelor vechi nu au reuşit în ultimii 30 de ani.
Faţă de semnalele primite de la cetăţenii judeţului Dolj, care îşi doresc altă politică şi altfel de politicieni, suntem datori să reacţionăm şi să căutăm soluţii pragmatice pentru a maximiza şansele de a face acum o schimbare“, a anunţat conducerea Alianţei.

Ambiţia lui Giugea şi calculele pentru parlamentare

Nicolae Giugea

Eşecul negocierilor din jurul „dreptei unite“ nu este deloc surprinzător. Ba chiar, am putea spune, era ceva aşteptat. Motivul îl constituie un amestec aproape letal de ambiţie şi interese, care, paradoxal, se regăseşte în jurul celor doi protagonişti: Nicolae Giugea şi Lucian Săuleanu, viitori adversari în campania de peste câteva săptămâni. Realist, chiar şi în cazul unei alianţe care să susţină un singur candidat, oricare dintre cei doi ar fi avut o bătălie extrem de grea în faţa Olguţei Vasilescu, candidatul PSD. În schimb, deşi candidatura unică nu le-ar fi oferit garanţii în privinţa victoriei, aceasta le-ar fi oferit în schimb un bilet sigur către Parlament. Pentru că atât Giugea cât şi Săuleanu visează cu ochii larg deschişi la un (nou) mandat de deputat. Şi ce trambulină mai puternică pentru saltul în Parlament decât o campanie intensă împotriva unuia dintre cei mai cunoscuţi social-democraţi din PSD-ul actual?   

Lucian SauleanuFacebook Comments