La întrebarea sondajului „Dacă duminica următoare ar avea loc alegerile pentru Parlament şi v-aţi prezenta la vot, cu ce partid aţi vota?”, 33% dintre participanţi au ales să acorde încrederea lor Partidului Naţional Liberal. Dacă în urmă cu aproape două luni, un alt sondaj arăta că PSD se bucură de încrederea a 23% dintre persoanele chestionate, de data aceasta, scorul social-democraţilor este de doar 21,9%. Pe locul al treilea în topul preferinţelor politice este USR, cu un procent de 12,3%, urmat îndeaproape de PRO România, care înregistrează 11,2%. În afară de acestea, sub 5% din preferinţe au reprezentat PMP, ALDE şi UDMR.

Mario-Ovidiu Oprea, senator PNL: „Convingerea mea este că PNL şi USR vor avea majoritate după alegerile parlamentare şi vor forma Guvernul”

Mario Ovidiu Oprea

Pentru Partidul Naţional Liberal, atacat din toate părţile în cele câteva luni de când a preluat guvernarea, cifrele sondajului IMAS sunt o mare gură de oxigen. Câştigarea alegerilor din toamnă, locale sau parlamentare, coroborate cu scorul înregistrat la alegerile europarlamentare trecute şi cu preluarea guvernării, ar plasa PNL în fruntea politicii româneşti, dominată în ultimii ani de PSD. „Nu ştiu cât de exacte sunt aceste procente, dar ierarhia este cea potrivită. Este dovada că românii apreciază toate măsurile luate de Guvernul Orban pe toată durata epidemiei. Sunt 50 de măsuri luate de Guvern în această perioadă, şi mă refer la măsuri economice, nu la cele sanitare, de care am vorbit de atâtea ori şi care au fost luate la timp. Iată că, într-o perioadă atât de dificilă, PNL nu se erodează. Este o adevărată performanţă, de care eu, personal, sunt foarte bucuros. Din nefericire, am fost nevoiţi să trecem prin această pandemie, care a necesitat măsuri dure, drastice, dar, problema s-a rezolvat. PSD a criticat în fiecare zi orice s-a întâmplat, dar oamenii au perceput mesajul aşa cum trebuie. Convingerea mea este că PNL şi USR vor avea majoritate după alegerile parlamentare şi vor forma Guvernul. Aşa nu va mai exista criză politică, aşa cum este în momentul de faţă în Parlament, care este de altă culoare decât Guvernul”, a declarat Mario-Ovidiu Oprea, senator PNL de Dolj şi preşedintele PNL Craiova.

Florinel Stancu (PRO România): „Cifrele care se vor înregistra în toamnă vor fi mai mari”

Florinel Stancu

Pe aceeaşi pantă ascendentă este şi PRO România, partid care se vrea o foarte serioasă alternativă pentru alegătorii de stânga, dar dezamăgiţi de PSD. Procentul pe care îl înregistrează PRO România în acest sondaj este suficient de solid încât să le dea politicienilor de centru-stânga speranţe suficient de mari şi pentru alegerile locale, dar şi pentru cele parlamentare. „În primul rând, este normal ca PNL să aibă peste 30%. Nici mai mult, aşa cum ziceau ei, că au în jur de 40%. Au scăzut, pentru că au făcut şi multe gafe, dar 33%, chiar dacă pentru unii pare mult, este o cifră reală. Totuşi, în decursul timpului, am observat că IMAS prezintă cifre foarte aproape de realitate. Cât despre cele peste 11 procente ale noastre, consider că reprezintă un scor foarte bun pentru noi. Cred că la nivel naţional ne-am stabilizat undeva în jur de 12%, ceea ce îmi dă încredere că în judeţul Dolj cifrele care se vor înregistra în toamnă vor fi mai mari, pentru că sunt mulţi alegători de centru-stânga”, susţine deputatul Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj.

Radu Preda, senator PSD: „Nu văd cum o asemenea guvernare, pe care o putem cataloga catastrofală, ar avea tendinţe de creştere în sondaje”

Radu Preda

De partea cealaltă, senatorul PSD Radu Preda susţine că sondajul publicat de IMAS nu este conform cu realitatea. Cu o guvernare care a adus doar regres pe toate planurile, susţine senatorul PSD, liberalii nu pot avea o creştere credibilă, aşa cum prezintă sondajele de opinie. „Ca mai toate sondajele de opinie care se fac în România în ultimii ani, şi acest sondaj pare să nu aibă legătură cu realitatea din viaţa publică. Mă refer la faptul că PNL guvernează de nouă luni de zile, că populaţia României nu pare să fie prea mulţumită de echipa guvernamentală şi de programul propus de PNL, în condiţiile în care, de când PNL a preluat guvernarea, aproape toate ramurile economiei, aproape toate categoriile de cetăţeni din ţara asta au fost afectate la modul negativ de măsurile luate de Guvern. Nu văd cum o asemenea guvernare, pe care o putem cataloga catastrofală, ar avea tendinţe de creştere în sondaje. În toată perioada în care PNL a guvernat, şi a guvernat prost, toate cifrele au fost deteriorate. Asta mă face să cred că cifrele prezentate de acest sondaj nu sunt cele reale. În ceea ce ne priveşte pe noi, la nivel de partid, avem şi noi mai multe sondaje care se realizează o dată la câteva săptămâni şi care demonstrează o altă stare de spirit la nivelul populaţiei. Dar, bineînţeles, ştim că rezultatele din sondajele de opinie sunt influenţate şi de cei care le comandă. Un sondaj care dă PSD la doar puţin peste 20% nu poate fi catalogat drept credibil. Dar, rămâne să avem cel mai elocvent sondaj la sfârşitul lunii septembrie, când ar trebui să avem alegeri pentru administraţiile locale şi, după aceea, alegerile parlamentare. Eu am încredere că PSD va avea un scor foarte bun, undeva în jurul a 30% la alegerile parlamentare, şi cred că avem şanse să fim chiar cel mai ales partid la viitoarele alegeri locale”.

Ion Cupă, deputat PMP:Mă ghidez după propriile sondaje”

Ion Cupă

Aceeaşi tendinţă defetistă este abordată şi de Partidul Mişcarea Populară, formaţiune care se luptă să devină a treia opţiune politică în România. Cel puţin la nivelul judeţului Dolj, Ion Cupă, preşedintele filialei doljene a PMP, este de părere că partidul său depăşeşte dublul scorului publicat de IMAS. „Pe mine mă interesează foarte mult cum se organizează partidul nostru în judeţe şi pot să vă spun că, cel puţin eu, mă ghidez după propriile sondaje. Chiar în acest moment, la Craiova, sunt mai multe sondaje în derulare. Restul, după părerea mea, ţin de logica electorală. De exemplu, la un sondaj local realizat de noi în luna februarie am înregistrat un scor mult mai mare decât cel prezentat de cei de la IMAS”, a declarat deputatul Ion Cupă, preşedintele PMP Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ