Plus Dolj tot nu-l vrea pe Giugea candidat unic la primăria Craiova, dar pare dispus să-l susţină la şefia CJ Dolj

0

Recent a avut loc o nouă rundă de negocieri între PNL, USR şi Plus pe marginea stabilirii candidaţilor unici care să coaguleze în jurul lor voturile alegătorilor de dreapta şi să sporească astfel şansele de a schimba culoarea politică a judeţului. Totuși, discuțiile nu par să fi produs vreun rezultat notabil, Plus și USR reiterând faptul că exclud susținerea candidatului PNL, Nicolae Giugea, pentru funcția de primar al Craiovei. Mai mult, „pluseriștii“ nu sunt de acord nici cu propunerea liberalilor de a decide candidatul în baza unui sondaj de opinie, considerând că „sondajul nu poate garanta evoluția favorabilă a candidatului pe toată durata campaniei și nici mobilizarea în ziua votului“.
În schimb, USR și Plus par acum dispuși să accepte și să susțină o candidatură a „agronomului“ Giugea pentru șefia Consiliului Județean Dolj. Concesia „pluseriștilor“ s-ar putea să nu fie însă pe placul votanților celor două formațiuni, mai ales că, nu mai departe de acum trei săptămâni, liderul Plus Dolj, Gabriel Păunică, spunea răspicat că „se zbârleşte părul pe mine şi mi se umezesc ochii la gândul că acum 30 de ani au murit oameni la revoluţie ca noi să fim liberi astăzi, iar PNL (da, domnilor, Partidul Naţional Liberal) a găsit de cuviinţă să propună drept candidat la Primăria Municipiului Craiova un comunist, un fost membru al Partidului Comunist Roman!“, cu referire directă la deputatul Nicolae Giugea. Poziția sa a fost apreciată de membri și susținătorii partidului lui Dacian Cioloș, care își doresc oameni noi în Parlament și în administrație. Ori Nicolae Giugea poate fi multe lucruri, dar, în niciun caz nu poate poza într-o neprihănită în ale politicii.

Redăm mai jos poziția Plus Dolj (și USR), apărută miercuri pe pagina de facebook a filialei:
La ultima rundă de negocieri, PLUS s-a axat în negociere pe profilul candidaților în vederea realizării unui tandem de succes care să poată scăpa definitiv nu doar Craiova, ci și județul Dolj de caracatița PSD.
În acest sens, echipa de negociere a expus o serie de argumente pe care, în spiritul transparenței față de electorat, le vom prezeta și public:
1. Candidatul PNL, domnul Prof. Nicolae Giugea, este de profesie agronom și profesor în cadrul Facultății de Agronomie din Craiova, fost primar al unei comune din județul Dolj, fost prefect, actual deputat de Dolj. La alegerile europarlamentare, PNL s-a poziționat mai bine decât Alianța USR PLUS la nivelul județului, iar la alegerile prezidențiale, candidatul PNL susținut și de USR-PLUS în turul al doilea, a învins candidatul PSD în județul Dolj.
2. Candidatul propus de PLUS și de USR, domnul Prof. Lucian Săuleanu, este de profesie avocat (exista în trecut o tradiție a primarilor-avocați în Craiova) – o profesie liberală prin excelență –, dar și antreprenor, decan al Baroului Dolj și profesor în cadrul Facultății de Drept din Craiova. La alegerile europarlamentare, Alianța USR PLUS s-a clasat pe prima poziție în Craiova, la acea vreme PNL ocupând locul al 3-lea în preferințele electoratului.
Având acest profil clar, am considerat că o negociere directă se poate dovedi suficientă pentru a salva și timpul rămas până la alegeri. Credem în această formulă și credem că împreună putem câștiga atât în Craiova, cât și în județ.
De asemenea, am încercat să convingem candidatul PNL de riscul ca acesta să nu fie susținut de segmentul tânăr din electoratul USR-PLUS. Lipsa mobilizării tinerilor sau, eventual, schimbarea opțiunii electorale se pot dovedi extrem de periculoase. Conform studiilor făcute de IRES atât după alegerile europarlamentare, cât și după cele prezidențiale, electoratul majoritar al USR-PLUS se compune din 50% tineri (18-35 ani) și 43% locuitori din urbanul mare. Electoratul PNL se compune doar din 28% tineret și doar 15% locuitori din urbanul mare (56% din electorii PNL din 2019 provenind din mediul rural). Nu în ultimul rând, electoratul USR-PLUS s-a dovedit și cel mai volatil, critic și greu de mobilizat. Conform unui alt studiu IRES, votanții lui Dan Barna – candidatul USR PLUS la alegerile prezidențiale – în procent de 56% au luat decizia de a vota în ultima lună, 36% din total luând această decizie cu doar o săptămână înaintea alegerilor. Renunțarea la un candidat pe care noi îl considerăm reprezentativ pentru electoratul nostru și cu un potențial mare de creștere se poate dovedi cel puțin periculoasă dacă nu chiar necâștigătoare.
În legătură cu propunerea PNL de a realiza un sondaj în doar 2 săptămâni, aceasta ni se pare de neacceptat. O astfel de metodă de selectare a candidatului nu asigură o imagine clară a puterii de creștere și de unificare a celor trei electorate (USR, PLUS și PNL). De asemenea, așteptarea de o lună sau mai mult pentru o sondare reală, relevantă, va arunca inevitabil cei doi candidați într-un combat în vederea influențării scorului din sondaj.
Sondajul arată o poză, o stare momentană, a preferințelor electorale, în special bazată pe notorietate. Candidatul PNL are avantajul de a fi început „campania” de mai bine de un an. Dar, sondajul nu poate garanta evoluția favorabilă a candidatului pe toată durata campaniei și nici mobilizarea în ziua votului.
PLUS a propus evitarea tuturor acestor scenarii, făcând apel la rațiune și la capacitatea forțelor implicate de a ajunge la un consens printr-o negociere directă.
În concluzie, PLUS, dar și USR în cadrul negocierilor, bazându-se pe analiza de profil a candidaților, consideră că PNL este varianta câștigătoare pentru Consiliul Județean Dolj, iar Lucian Săuleanu este varianta mai potrivită pentru a asigura victoria în fața candidatului PSD la Craiova
“.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ