Mesajul primarui Mihail Genoiu, la sărbătorirea a 170 de ani de existenţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova

0

Sărbătorim, astăzi, una dintre cele mai vechi instituţii de cultură din Oltenia noastră: Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. O instituţie reper, ce poartă cu mândrie numele celui mai tradus scriitor român şi care a reuşit, în cei 170 de ani de existenţă, să devină un brand cultural unic şi dinamic, dar şi unul dintre teatrele de elită ale Europei.

Înfiinţat în 1850, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi-a cucerit, de-a lungul timpului, spectatorii de aici şi de aiurea, şi a reuşit să atragă, în egală măsură, admiraţia criticilor şi a concurenţei din ţară sau din străinătate. Prin creaţiile sale memorabile, dar mai ales datorită oamenilor care l-au hrănit cu energia, profesionalismul şi pasiunea lor, teatrul a crescut din generaţie-n generaţie şi a ajuns ambasadorul Cetăţii noastre pe mapamond.

A fost rampă de lansare pentru mari nume ale artei teatrale româneşti. A fost gazdă primitoare pentru mari personalităţi ale teatrului mondial. Dar, ce e mai important pentru noi, craiovenii, este că scena acestei instituţii de cultură a fost martora formării, de-a lungul timpului, a unor veritabile diamante artistice: de la actori, regizori şi până la dramaturgi, tehnicieni, scenografi sau directori. Iar miile de decibeli ce au răsunat din ropotele de aplauze oferite cu generozitate de Măria Sa, publicul spectator, sunt dovada vie că aici, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, s-a făcut şi se face artă la cel mai înalt nivel.

La cei 170 de ani de existenţă, instituţia se bucură de respect şi de admiraţia noastră, a tuturor, autorităţile locale fiind alături la fiecare eveniment ce poartă renumele oraşului peste mări şi ţări. Iar simplul fapt că Primăria Craiova a fost, în ultimii ani, un partener de nădejde în organizarea Festivalului Internaţional „Shakespeare”, recunoscut ca unul dintre cele mai importante din lume, nu poate decât să ne facă mândri că suntem şi noi parte din acest tezaur, din istoria Teatrului Naţional „Marin Sorescu” – instituţia de cultură-fanion a regiunii Oltenia.

La ceas aniversar, aduc un omagiu acelor mari personalităţi care au conturat generaţiile de aur ale Naţionalului craiovean şi îi felicit pe cei din zilele noastre, cei care şi-au dorit să depăşească realizările trecutului. Celor de acum le doresc să poarte cât mai sus ştacheta actului artistic, să fie în continuare brandul nostru cultural şi să îşi surprindă contemporanii de oriunde cu creaţii demne de ai noştri Amza Pellea, I.D. Sîrbu sau Marin Sorescu…

La mulţi ani Naţionalului craiovean!

La mulţi ani celor care au făcut şi fac parte din familia Teatrului ”Marin Sorescu”!

Cu sinceră consideraţie,
Mihail GENOIU
Primarul Municipiului Craiova

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ