Sereleul municipal contractează un credit de la BERD pentru refacerea sediului şi atelierelor de pe Calea Severinului
RAT Craiova „parchează” un împrumut de 6 milioane de euro în propria curte

Împrumutul solicitat de societatea de transport public din subordinea Consiliului Local Municipal face obiectul unui proiect de hotărâre care apare pe ordinea de zi a şedinţei de plen din 25 iunie.

0

„Se aprobă pre-acordul de finanţare în valoare de 6.000.000 euro, ce urmează a fi încheiat între R.A.T. SRL, Municipiul Craiova şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se arată la primul punct al proiectului. Pe lângă aprobarea acordului de împrumut, aleşii locali sunt chemaţi să-şi dea votul şi pentru împuternicirea managerului RAT, a primarului Craiovei şi a reprezentantului CLM în AGA a societăţii, să semneze documentele necesare.
E printre primele iniţiative mai serioase în domeniul creditelor la care se dedă RAT Craiova după o perioadă de câţiva ani de pauză, timp în care societatea municipală a avut de suportat popriri şi de achitat datorii eşalonate către ANAF, în urma unui control al finanţiştilor doljeni din 2010. Sereleul de transport a scăpat recent de constrângeri, după ce a achitat într-un final datoria către fisc.

Împrumut pe opt ani la BERD

Împrumutul de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 6.000.000 euro va fi folosit de sereleul municipal pentru modernizarea sediului de pe Calea Severinului, a atelierelor şi a celorlalte facilităţi din incintă. „Împrumutul va fi acordat în cadrul Programului Oraşe verzi 2 – Cadrul II dezvoltat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a sprijini oraşele să identifice, să prioritizeze şi să investească în măsuri pentru oraşe verzi cu scopul de a îmbunătăţi performanţa mediului urban. R.A.T. SRL solicită finanţarea de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru modernizare ateliere de reparaţii, corp birouri, dispecerat, spălătorie, platforme şi împrejmuiri precum şi reţele electrice cu echipamente aferente, respectiv tot ceea ce presupune activitatea de exploatare şi întreţinere a flotei auto”, se arată în documentaţia înaintată aleşilor locali. Potrivit proiectului de hotărâre care aşteaptă votul în plenul consiliului local,  pre-acordul de finanţare urmează a se încheia între RAT SRL, municipiul Craiova şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o perioadă de rambursare de 8 ani incluzând perioada de graţie de 1 an, cu o rată a dobânzii cuprinsă între 2% şi 2,25% peste ROBOR/EURIBOR la 6 luni.

Manda mai stă o tură la RAT

Tot pe ordinea de zi a şedinţei de sfârşit de iunie a consiliului local se află şi un proiect de hotărâre care-l priveşte pe unul dintre viitorii semnatari ai mai sus pomenitului contract de finanţare. Este vorba despre managerul RAT, Sorin Manda, căruia i se prelungeşte mandatul în fruntea societăţii până la sfârşitul acestui an. Manda fusese numit în 2019 pentru un mandat limitat în timp la data de 1 iulie 2020, dată la care, se credea la vremea respectivă, se vor fi derulat deja alegerile locale. „Având în vedere faptul că începând cu data de 01.07.2020 calitatea de administrator statutar încetează, se propune prelungirea desemnării administratorului entităţii sus menţionate. Faţă de cele expuse propunem, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2019, privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, elaborarea proiectului de hotărâre privind: – prelungirea duratei de exercitare a funcţiei de administrator R.A.T. SRL a domnului Manda Marian Sorin, de la 01.07.2020 până la data de 31.12.2020”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ