„Eu sunt liberal în gândire şi formare şi în calitate de preşedinte PLUS Dolj particip în aceste zile la o discuţie despre unirea forţelor de dreapta. Oameni buni, pur şi simplu se zbârleşte părul pe mine şi mi se umezesc ochii la gândul că acum 30 de ani au murit oameni la revoluţie ca noi să fim liberi astăzi, iar PNL (da, domnilor, Partidul Naţional Liberal) a găsit de cuviinţă să propună drept candidat la Primăria Municipiului Craiova un comunist, un fost membru al Partidului Comunist Roman!“, este postarea uşor agramată a preşedintelui PLUS Dolj, Gabriel Păunică, care a dezvăluit, în premieră, eşecul de proporţii al creării unei alianţe de dreapta care să propună un candidat comun la funcţia de primar al Craiovei şi o listă comună pentru consiliul local.

USR-PLUS, o alianţă disfuncţională

Gabriel Păunică

Şocantă, poate, prin sinceritatea sa, această postare demonstrează cât de departe a fost oferta liberalilor faţă de aşteptările reprezentanţilor PLUS. În ceea ce priveşte USR-ul, deputatul Claudiu Prîsnel, preşedintele filialei doljene, neavând o propunere proprie, a fost, într-o mare măsură, „martor la căratul apei“ la masa tratativelor.
Dar, conform unor surse bine informate, iată care au fost ofertele iniţiale. PNL-ul a venit la masa negocierilor propunându-l pe deputatul Nicolae Giugea, comunistul din postarea preşedintelui USR, pentru fotoliul de primar şi pe profesorul Alexandru Gâdăr, inspector şcolar adjunct, pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Din partea USR-ului, aceleaşi surse ne-au spus că deputatul Prîsnel ar fi fost oferta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, în timp ce PLUS-ul l-a propus pe decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu, pentru postul de primar al Craiovei. Demn de menţionat este că, deşi sunt în alianţă de ceva vreme, iar peste câteva luni vor forma un singur partid, la Dolj este o duşmănie vizibilă între USR şi PLUS, doar protocolul încheiat la nivel central împiedicând cele două filiale să se contracandideze. Acest lucru este confirmat de o postare edificatoare a deputatului Prîsnel făcută la scurt timp după eşecul negocierilor: „USR, PLUS şi PNL participă la aceste negocieri fiecare cu propria delegaţie şi propriul mandat pentru că în acest moment, deşi la nivelul Alianţei USR-PLUS există un acord validat de votul organelor naţionale de conducere ale ambelor partide, PLUS Dolj refuză semnarea protocolului de alianţă.“

Giugea plăteşte tribut carnetului roşu de partid

Nicolae Giugea

Spre stupoarea generală a celor prezenţi la masa tratativelor, din startul discuţiilor, preşedintele PLUS, Gabriel Păunică, a precizat că formaţiunea sa şi implicit USR-ul nu vor susţine un fost comunist pentru candidatura la primărie, vizat fiind Nicolae Giugea. Orice încercare a conducerii PNL de a mai discuta pe marginea acestui subiect a fost ignorată de colegii de negocieri. Mai mult, atunci când a fost luată în discuţie o eventuală candidatură a comunistului Giugea la Consiliul Judeţean, în timp ce Săuleanu ar reprezenta ipotetica coaliţie în bătălia pentru Primăria Craiova, preşedintele Păunică a dat acelaşi răspuns negativ. Adică, dacă nu e bun la primărie, comunistul nu devine acceptabil la Consiliul Judeţean. Deputatul userist Prîsnel, susţin sursele noastre, a asistat impasibil la această discuţie, neimplicându-se în dispută, în timp ce Giugea pur şi simplu nu înţelegea ce i se întâmplă. Cu această abordare, discuţiile s-au finalizat încă dinainte de a începe cu adevărat, liberalii rămânând, practic, cu „comunistul“ în braţe, în timp ce Lucian Săuleanu şi echipa PLUS şi-au atins obiectivul: au mimat negocierile şi au rămas cu candidatura. În perspectiva bătăliei fratricide cu USR-ul, PLUS-ul are un mare plus: candidatul la Primăria Craiova.

Unica învingătoare, Lia Olguţa Vasilescu

Olguta Vasilescu

Interesante sunt două aspecte care derivă din aceste negocieri. În primul rând, este surprinzătoare lipsa PMP-ului de la masa tratativelor, chiar dacă, aşa cum a demonstrat-o în repetate rânduri, deputatul Ion Cupă, preşedintele filialei doljene, este lider redutabil în bătăliile electorale. Ignorarea sa putea fi deosebit de periculoasă în eventualitatea încheierii unei alianţe pe dreapta, lucru ce pare imposibil de realizat acum, în condiţiile în care, în majoritatea sondajelor, PMP-ul în Craiova „stă“ pe şase-opt procente, o zestre electorală valoroasă în ecuaţia unei eventuale lupte strânse pentru fotoliul de primar.

Apoi, deşi era o favorită certă chiar şi în cazul unei alianţe pe dreapta, Lia Olguţa Vasilescu are în prezent mandatul de primar în buzunar. Doar o gafă monumentală sau o campanie electorală dezastruoasă ar putea schimba această realitate, lucru greu de crezut având în vedere experienţa politică şi electorală a Olguţei Vasilescu. Lucrurile sunt însă mult mai nuanţate atunci când vine vorba despre majoritatea ce se va forma în Consiliul Local după alegeri. Dacă Ponta îşi va menţine promisiunea publică de a nu încheia alianţe la Dolj cu PSD-ul, atunci este foarte posibil ca social-democraţii să rămână fără majoritate şi să nu poată fructifica eventuala victorie în alegeri.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ