Directorul DGASPC Vâlcea, despre cazurile COVID-19 de la Centrul ”Andreea”
Nicolae Badea: „A trebuit să apelez la prefect, Sanepidul nu voia să testeze personalul”

Nicolae Badea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, face declaraţii incredibile despre situaţia de la Centrul de Plasament „Andreea” din Râmnicu Vâlcea, unde o angajată diagnosticată Covid-19 a decedat şi ulterior alţi trei salariaţi, un bucătar, un infirmier şi un supraveghetor, au fost depistaţi pozitiv. Badea susţine că în urma decesului femeii, care era infirmieră, a fost nevoit să apeleze la prefectul judeţului Vâlcea pentru testarea celorlalţi salariaţi ai centrului.

0

„Nu voiau să testeze nici bucătarii şi s-a dovedit că unul dintre cei depistaţi pozitiv este bucătar

„A trebuit să mă duc la prefect pentru ca Sanepidul (Direcţia de Sănătate Publică n.r.) să vină să îi testeze pe ceilalţi angajaţi ai centrului, după ce înainte mai fusesem la trei – patru autorităţi. Ziceau că, dacă nu au simptome, de ce să fie testaţi? Până la urmă i-au testat, jumătate într-o zi, jumătate în ziua cealaltă, ca dracu! I-am dus la testare pe majoritatea, mai puţin administrativul. Căci se presupune că ăia nu au contact. Cum să nu aibă? Nu voiau să testeze nici bucătarii şi s-a dovedit că unul dintre cei depistaţi pozitiv este bucătar.”, spune Nicolae Badea.

Nicolae Badea

670 de salariaţi, trambalaţi de două ori pe lună la trei centre de testare

În acest context, directorul DGASPC Vâlcea a mai declarat că, potrivit noii metodologii, angajaţii din sistem nu mai sunt testaţi ca până acum la locul de muncă, ci sunt obligaţi să se prezinte de două ori pe lună la trei centre de recoltare din judeţ. „Pe cei din centre îi testăm de două ori pe lună, numai că s-a schimbat metodologia. Nu mai vine Sanepidul să îi testeze, s-au făcut centre de testare la Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Horezu. La Râmnicu Vâlcea este mai aglomerat, merge mai greu. Cei din Horezu şi Drăgăşani sunt mai organizaţi, merge mai uşor. Au spus că nu mai vin în centre că nu au personal, nu ştiu unde a dispărut. Stăm cu toţii sub presiune. Eu vreau să îi testez chiar şi contracost. Până la urmă, am gândit o soluţie de avarie şi am vorbit cu Sanepidul să instruim asistentele de la noi şi să ne recoltăm singuri probe. Dar trebuie să achiziţionăm nişte recoltoare, să luăm lăzi frigorifice. Deocamdată, nu avem mijloace.”, a mai declarat Nicolae Badea.

Lege alandala: angajaţii testaţi, beneficiarii, nu!

În sistemul de asistenţă socială din Vâlcea sunt 800 de angajaţi, circa 670 fiind personal de specialitate care are contact direct cu beneficiarii. „Normele sunt date prost. Ne-am rugat de toţi cei din conducerea superioară a sistemului să testăm şi beneficiarii, nu numai personalul. Şi abia acum a apărut metodologia. Dacă se testau şi beneficiarii, se mai evitau nişte cazuri”, conform lui Nicolae Badea.

Mai mulţi angajaţi ai DGASPC Vâlcea au intrat în izolare

Şapte angajaţi ai DGASPC Vâlcea au intrat în izolare la domiciliu, după ce soţul Mariei I., şefă de birou la această instituţie, a fost depistat pozitiv. Florin I. lucrează la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea şi se pare că ar fi contactat virusul după o călătorie la Cluj.
„Maria I. este bine, deocamdată, se află izolată la domiciliu. Ne rugăm de cei de la Sanepid să o testeze, dar dacă nu are simptome nu o testează. Nu poate să se ducă singură să îşi facă testul, trebuie să vină cineva să îi recolteze, deoarece ea nu poate ieşi din casă. Preventiv, şi ceilalţi colegi de birou ai ei au intrat în izolare.”, a mai spus directorul DGASPC Vâlcea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ