„Scuturile din Dacia“, o expoziţie inedită a Muzeului Olteniei

Secţia istorie-arheologie din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, deschide, miercuri, 27 mai, la sediul din str. Madona Dudu, expoziţia temporară „Scuturile din Dacia“, un demers cultural realizat pentru toate categoriile de vizitatori.

0

Expoziţia temporară, care este realizată de către muzeografii dr. Dorel Bondoc şi Gabriela Filip, are un caracter arheologic, constituind un cadru optim de prezentare a celor mai valoroase piese din patrimoniul unor prestigioase muzee din România, alături de obiecte din patrimoniul Muzeului Olteniei. În cadrul expoziţiei sunt prezentate, în condiţii optime, câteva zeci de piese – scuturi – descoperite în perimetrul fostei Dacii. Anvergura naţională este dată şi de numărul mare de muzee care au contribuit cu piese la întregirea acestui ansamblu. Cele mai multe dintre obiecte aparţin, cum era şi firesc, epocii romane, însă nu lipsesc piese de scuturi celtice, dacice şi vandale. Un număr semnificativ de obiecte aparţin epocii romane târzii, fiind în dotarea armatei romane din această vreme sau aparţinând unor războinici de neam germanic.
Odată cu obiectele originale etalate, sunt expuse şi reconstituiri dintre cele mai fidele, care, însoţite de explicaţiile necesare, fac din expoziţia ”Scuturile din Dacia” un obiectiv demn de vizitat din cadrul Muzeului Olteniei Craiova.


„Scuturile din Dacia“ reprezintă prima iniţiativă de acest gen din România şi a fost posibilă graţie eforturilor depuse de Muzeul Olteniei Craiova şi a muzeelor partenere: Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaş, Muzeul Judeţean ”Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier Drobeta -Turnu Severin, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul de Istorie ”Teodor Cincu” Tecuci, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Complexul Muzeal Bistriţa, Muzeul de Istorie Turda, Palatul Copiilor Alba Iulia, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul de Arheologie şi Etnografie Corabia.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ