Cristina Catană-Bucă: „Două luni din finanțarea de bază înseamnă nimic pentru școlile autorizate”

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, și mai mulți reprezentanți ai Asociației Școlilor Particulare și ai unităților particulare de învățământ din România au avut o întâlnire la Ministerul Educației, pentru a dezbate tema finanțării învățământului privat în această perioadă de criză, după ce Președintele Klaus Iohannis a anunțat că toate unitățile de învățământ rămân închise până în toamnă. Răspunsul Guvernului și rezolvarea găsită nu pare să fie deloc pe placul celor implicați în acest timp de învățămât, care spun că banii oferiți de Guvern sunt puțin mai mult decât nimic.

Propunerea Guvernului și a Ministerului Educației în ceea ce privește finanțarea sistemului privat de învățământ pe perioada cât s-a hotărât ca toate școlile să fie închise, adică asigurarea banilor pe două luni din finanțarea de bază este catalogată drept jignitoare de Cristina Catană-Bucă, unul dintre reprezentanții Școlii Româno-Britanice din Craiova. Aceasta a reacționat în termeni duri pe pagina sa de socializare la adresa Ministerului, dar și a ministrului Monica Anisie. „Ministerul Educației și Cercetării-România, este jignitor să primim o astfel de propunere din partea dvs: 2 luni din finanțarea de bază înseamnă nimic pentru școlile autorizate, să spui că este măsură COVID să plătești sumele din finanțarea de bază restante școlilor acreditate este umilitor, iar să „încerci” să prelungești șomajul tehnic pentru personalul auxiliar și nedidactic este cel putin amețitor în contextul în care NU SUNTEM LĂSAȚI SA NE FACEM TREABA. Vrem să lucrăm, să ne producem veniturile și să nu avem nevoie de sprijin din partea dumneavoastră! Nu am avut 20 de ani și ne-am descurcat pentru că, deși avem mult mai mici bugetele, noi le chibzuim, le calculăm fiecare leuț și chiar facem management financiar. Dar ni se cere să STĂM. Ei bine, noi nu avem confortul de a sta, precum școlile din sectorul public. Asigurați-ne același confort și STĂM. Altfel, este doar o penibilă încercare de a nu da cu ușa în nas unui sector care a ajutat să nu colapseze educația. Era mai bine să spuneți:

1. Nu ne interesează cele 1160 de unități de învțământ particular, ci doar cele 6000 de unități de învățământ de stat.

2. Nu ne pasă că peste 300 000 de părinți din școlile private plătesc TVA și impozite pentru a susține sistemul public, ei compensând prin taxe de școlarizare lipsa de finanțare din partea statului!

3. Cei 150 000 de elevi din sectorul privat nu sunt elevi ai României, ci doar ai școlilor de care aparțin. De ei nu ne interesează și dacă au ales părinții lor să îi ia din clasele noastre cu 40 de elevi, din școli fără hârtie igienică și săpun că să ii ducă acolo, ei bine, e treaba lor.

4. Să știți că nu avem nevoie de experții voștri care au făcut peste 1000 de webinarii în tot acest interval pentru peste 40 000 de cadre didactice din sistemul public! Noi avem toți oamenii foarte bine pregătiți, iar intervenția voastră este inutilă.

5. Mai mult, nu avem nevoie să dați acces gratuit la platforme unde învățătorii/profesorii pot să lucreze alături de elevi, să le puneți materiale gratuite la dispoziție și să reușiți astfel să ajutați, fără să vă ceară de altfel nimeni, peste 200 000 de elevi din toată țara. Ne descurcăm, le-am dat un link de unde pot să învețe și singuri.

6. Cei peste 19 000 de angajați din școlile private din România nu înseamnă nimic pentru noi, că minister, deși ei asigura educația pentru 16.20% din unitățile de învățământ din România. Până la urmă noi avem vreo 340 000 de persoane să facă treaba pe care sectorul privat o făcea cu mai puțin de jumătate. Era mai clar pentru noi ce avem de făcut pe viitor! Monica Cristina Anisie trebuie să recunoasc că mă așteptăm la mai mult, pentru că din discursul public v-am perceput ca fiind un om corect. Din infograficul pe care l-am făcut special pentru dumneavoastră, cine este de fapt discriminat? Ludovic Orban, teama de a vă asuma finanțarea sectorului privat de învățământ va rămâne o pată majoră pe față unui partid de guvernare care se declară liberal. Sper să va spălați pe față și să vă dați seama ce faceți! În educație nu este rost de politică, ci doar de politici publice, iar asta este o politică publică discriminatorie!”, a scris Cristina Catană-Bucă. 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ