Dolj: Dosare penale pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor la Calafat şi Filiaşi

Procurorii doljeni de la Parchetele de pe lângă Judecătoria Calafa şi Filiaşi au deschis dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, în ambele cazuri fiind efectuate cerectări.

0

În cazul Filiaşi, dosarul vizează felul în care cadrele medicale de la Spitalul Filişanilor au respectat procedurile în cazul pacientului venit din Franţa şi în cazul căruia testele au confirmat că este infectat cu coronavirus. Redăm mai joc comunicatul Ministerului Public în acest caz:
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi a fost înregistrat la data de 20.03.2020 un dosar penal având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 352 din Codul Penal.
Astfel, la data de 19.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 15-19.03.2020, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19.
Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.
Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi a principiului prezumţiei de vinovăţie
“, se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte dosarul penal instrumentat de procurorii din Calafat, este vorba despre şapte persoane revenite în ţară din zone contaminate, respectiv Italia şi Austria, şi care nu au respectat izolarea la domiciliu.
Redăm mai joc comunicatul Ministerului Public în acest caz:
La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat au fost înregistrate patru dosare penale, în care se efectuează cercetări in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ” zădărnicirea combaterii bolilor”, prev. de art. 352 alin. 1 C.p., constând în aceea că, mai multe persoane sosite în România, de pe teritoriul statului italian – 5 persoane, şi austriac – 2 persoane, nu au respectat dispoziţia de autoizolare a lor la domiciliu.
Cercetările au reliefat că, trei dintre aceste persoane nu aveau instituită obligativitatea autoizolării la domiciliu, această obligaţie fiindu-le impusă verbal de către medicul de familie.
Cu privire la aceste aspecte, a fost informată Direcţia de Sănătate Publică Dolj
“, se arată în comunicatul de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ