Se amână alegerile locale?

Cum în România răspândirea noului coronavirus este în plină ascensiune şi se consideră că vârful crizei va fi atins abia în lunile următoare, nimeni nu poate preconiza când viaţa cotidiană îşi va relua cursul firesc. Politica românească este printre principalele domenii lovite în plin de restricţiile impuse în încercarea de a opri răspândirea acestui virus, mai ales că 2020 este un an electoral, cu alegeri locale şi parlamentare. Orice exerciţiu electoral presupune, înainte de toate, o campanie prealabilă, întâlniri şi alte manifestări comune, acţiuni care, în momentul de faţă, ar fi imposibil de organizat. Prin urmare, se ia din ce în ce mai serios în calcul varianta ca alegerile locale, primele în ordine cronologică în decursul acestui an, să fie amânate. Liderii mai multor partide politice din România au cerut deja acest lucru, însă premierul Ludovic Orban s-a ferit să dea un răspuns clar în această direcţie.

0

Presupunând că lucrurile în România vor intra foarte repede în normalitate, alegerile locale ar urma să se desfăşoare pe data de 28 iunie. Dar, cum este puţin probabil un astfel de scenariu, voci destul de importante din politica românească au cerut deja amânarea lor.

Ludovic Orban: „În funcţie de evoluţii vom lua deciziile potrivite”

Autoizolat după ce a intrat în contact cu senatorul Vergil Chiţac, diagnosticat zilele trecute cu noul coronavirus, premierul Ludovic Orban a declarat, într-o videoconferinţă susţinută duminică seara, că deocamdată nu se impune amânarea alegerilor locale: „La consultarea cu partidele parlamentare pe care am avut-o, am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem care sunt evoluţiile şi să luăm o decizie, tot cu consultarea partidelor parlamentare, dacă amânăm sau nu aceste alegeri. În funcţie de evoluţii vom lua deciziile potrivite”. În schimb, mai mulţi politicieni au cerut deja răspicat amânarea alegerilor locale, invocând, în primul rând, nevoia de prudenţă. „Este una dintre alternativele care trebuie avute în vedere în funcţie de ce se va întâmpla şi cum va evolua situaţia în următoarele săptămâni. Există posibilitatea asta, trebuie luată în calcul şi este o decizie firească, aş spune”, a spus, de exemplu, preşedintele USR, Dan Barna. Reprogramarea alegerilor locale, dictată de pandemia provocată de Covid-19 este susţinută şi de preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, dar şi de voci din interiorul Partidului Social Democrat, printre care deputatul Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei.

PSD, PNL, USR şi PRO România susţin, la unison, amânarea alegerilor locale

Mario-Ovidiu Oprea

La nivelul judeţului Dolj, reprezentanţii partidelor politice consideră că cea mai potrivită decizie ar fi, în momentul de faţă, reprogramarea alegerilor locale pentru toamna lui 2020. Imposibilitatea desfăşurării campaniilor electorale, dar şi nevoia ca toată atenţia factorilor decizionali să se concentreze asupra stopării răspândirii noului coronavirus, sunt printre principalele motive invocate. Cu alte cuvinte, sănătatea cetăţenilor trebuie să fie prioritatea zero a mediului politic şi abia apoi disputele electorale. „Cred că ar trebui să vedem evoluţia acestei crize, dar cel mai probabil alegerile locale vor fi amânate. Având în vedere ce s-a întâmplat şi prin alte ţări şi care este evoluţia acestei epidemii, cred că ar fi o măsură de siguranţă. Să dea Dumnezeu ca noi să trecem foarte repede peste episodul acesta şi să putem să ne organizăm. Însă, precampania ar trebui să înceapă foarte curând şi nu poţi face lucrul acesta acum. Cred că ar fi o decizie înţeleaptă pe care ar trebui să o luăm. Primarii sunt cei care gestionează lucrurile la nivelul fiecărei localităţi, sunt în comandamentele de urgenţă, îşi cunosc foarte bine atribuţiile şi nu cred că e bine să le dai altă grijă acum”, a declarat senatorul PSD Lavinia Craioveanu. Poate pentru prima dată în ultima perioadă, cel puţin la nivel declarativ, liberalii şi social-democraţii susţin aceeaşi idee. În contextul actual, cu mii de persoane carantinate, cu decretarea stării de urgenţă şi cu perspective deloc încurajatoare cu privire la dezvoltarea acestei crize, alegerile locale nu mai reprezintă o prioritate, iar partidele politice pot aştepta până să dea startul confruntărilor politice. „Ar trebui să învăţăm din greşelile altora. Am văzut că şi preşedintele Franţei a solicitat amânarea turului al doilea de alegeri. Nu avem cum să ştim când ne apropiem de estomparea vârfului de criză. Or, calendarul alegerilor locale presupune nişte demersuri de durată: strângeri de semnături, precampanie, campanie, desemnarea de candidaţi, depuneri de liste. Este mult de alergat, e mult de stat la rând şi nu se pune problema de asta acum. Cred că ar trebui amânate alegerile locale. Acum, principala preocupare este să respectăm nişte instrucţiuni care sunt prevăzute la nivel mondial”, este de părere senatorul liberal Mario-Ovidiu Oprea.

Adrian Prîsnel

Preocupaţi de sănătatea cetăţenilor sunt şi politicienii de la USR, a căror poziţie, exprimată de preşedintele filialei doljene, Adrian Prîsnel, sugerează clar acest lucru. „Primordială este sănătatea populaţiei. Toată energia noastră ar trebui folosită pentru protejarea vieţii cetăţenilor. Acum trebuie să identificăm resursele pentru a accelera testarea, care din punctul meu de vedere este deficitară, să introducem măsuri mai stricte prin care să creştem distanţarea socială şi să ne asigurăm că avem suficiente paturi cu ventilaţie artificială pentru acei oameni care vor prezenta insuficienţă respiratorie. Alegerile pot aştepta până în momentul în care dispare riscul de contagiune. Nu aş vrea să ajungem în situaţia în care a fost pus poporul francez care a fost chemat duminică la vot. Într-un final, raţiunea a învins şi turul doi a fost amânat. Marea Britanie a amânat de asemenea alegerile cu un an de zile. Să trecem peste această criză de sănătate publică, socială, umană, să luăm măsuri pentru a atenua efectele viitoarei crize economice ce va veni şi abia apoi o să avem timp de meciuri politice. În acest moment nu mă gândesc deloc la alegeri”, susţine preşedintele USR Dolj, Adrian Prîsnel.

Florinel Stancu

Nu în ultimul rând, atât la nivel central, cât şi la nivelul judeţului Dolj, PRO România se declară în favoarea amânării alegerilor locale. „Fără discuţii, alegerile locale, în situaţia în care ne aflăm acum, trebuie amânate. Nu putem să ne jucăm cu sănătatea noastră şi a populaţiei. Alegerile înseamnă precampanie, înseamnă campanie electorală, contact direct cu cetăţenii, ceea ce ar fi foarte periculos. Nu putem să ştim când se va termina această criză, dar consider că alegerile locale trebuie reprogramate pentru lunile septembrie sau octombrie”, a declarat Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj.

Olguţa Vasilescu: „Probabil, alegerile locale vor fi în toamnă, odată cu parlamentarele”

Candidata Partidului Social Democrat la Primăria municipiului Craiova, fostul ministru Lia Olguţa Vasilescu, oferă o soluţie care devine din ce în ce mai plauzibilă: alegeri locale şi parlamentare organizate la aceeaşi dată. „Cred că ar fi cea mai înţeleaptă decizie, dată fiind situaţia. Chiar dacă pare că mai e mult până la finalul lui iulie, calendarul de alegeri începe cu 90 de zile înainte de data alegerilor, deci ar trebui ca săptămâna viitoare să se cam aprobe, ceea ce nu se va întâmpla. Probabil, alegerile locale vor fi în toamnă, odată cu parlamentarele”, a declarat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu. În schimb, candidatul Partidului Naţional Liberal la Primăria Craiovei, Nicolae Giugea, aflat în izolare la domiciliu, nu a dorit să ne transmită un punct de vedere, deşi, cel puţin teoretic ar trebui să fie direct interesat.

Prin urmare, este mai mult ca sigur că alegerile locale de anul acesta nu vor avea loc la termen, ci vor fi reprogramate pentru toamna lui 2020. Rămâne de văzut dacă ele vor avea loc în acelaşi timp cu alegerile parlamentare, ceea ce nu ar fi neapărat un lucru greşit, sau vor fi organizate separat de acestea. Îmbucurător este şi faptul că politicienii români acordă o atenţie maximă crizei provocate de virusul Covid-19 şi sunt dispuşi, cel puţin pentru moment, să lase deoparte jocurile şi calculele electorale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ