Partidele îşi nominalizează, rând pe rând, „locomotivele” pentru alegerile din această vară
Se fac „cuplurile“ pentru tangoul politic de la locale

Principalele formaţiuni politice din Dolj şi-au desemnat, cu ceva excepţii, candidaţii cu care vor ataca la locale primele două funcţii din administraţie: postul de primar al Craiovei şi cel de preşedinte al Consiliului Judeţean. Iată cum arată bilanţul, la această oră, al nominalizărilor efectuate de partide posibil să se transforme în candidaturi solide în lipsa unor negocieri pentru candidatura în alianţă finalizate pe ultima sută de metri.

0

Dacă bătălia de la alegerile locale se va da, ca şi până acum, între social-democraţi şi liberali, lucrurile sunt pe trei sferturi cunoscute: PSD şi-a anunţat candidatul la Primăria Craiova, în timp ce PNL a făcut public duetul preşedinte CJ – primar de Craiova cu care va ataca alegerile locale. Tonul l-a dat filiala municipală a PSD, care a decis în favoarea unei noi candidaturi la Primăria Craiova a Liei Olguţa Vasilescu, care are deja la activ două mandate de primar al Băniei, câştigate în 2012 şi 2016. Ulterior, aceasta a devenit deputat şi apoi ministru în trei dintre guvernele rulate de social-democraţi la Palatul Victoria, dar a ales acum să revină în cursa pentru fotoliul de edil-şef. Ar fi al treilea mandat de primar al Olguţei, care ar egala astfel recorduri deţinute actualmente de edili legendari, din diverse motive, precum Romanescu sau Vasile Bulucea.

Olguța Vasilescu ar putea face, din nou, echipă cu Ion Prioteasa

„Astăzi, Biroul Permanent Municipal Craiova a aprobat, în unanimitate, candidatura mea la Primăria Craiovei. Am fost foarte onorată să constat, în urma sondajului de opinie realizat, că locuitorii oraşului consideră că am fost cel mai bun primar de după revoluţie şi că un procent foarte mare dintre ei îşi doresc să revin ca primar. Le mulţumesc pentru încredere, atât lor cât şi colegilor mei, şi îi asigur că, în următorii patru ani, voi depune toate eforturile pentru ca toţi cetăţenii să se regăsească în proiectele primăriei! În perioada imediat următoare voi prezenta echipa şi programul cu care vin la primărie, cu o lista de investiţii necesare nu doar pentru ridicarea gradului de confort, ci şi pentru a avea cel mai frumos municipiu reşedinţă de judeţ din România!”, a anunţat candidatul PSD în urmă cu aproximativ o săptămână, pe facebook.

PNL vine cu cuplul „Double G”: Giugea şi Gâdăr, vârf de lance la locale

Nicolae Giugea și Alexandru Gâdăr

Replica liberalilor a venit, tot pe facebook, prin vocea lui Nicolae Giugea, fost prefect de Dolj în două rânduri, care anunţa, la o zi distanţă, că a obţinut la rândul său girul colegilor de partid pentru o candidatură la primărie. „Astăzi am fost nominalizat de colegii mei din PNL drept candidat la Primăria Craiova. Imediat voi începe negocieri cu USR, PLUS, PMP şi cu toate forţele politice anti-PSD. Îi aştept alături de mine pe toţi cei care vor să îndepărtăm PSD-ul din administraţia locală”, spunea Giugea. Două zile mai târziu, PNL venea şi cu al doilea nume din ecuaţia alegerilor locale – candidatul la preşedinţia CJ Dolj, în persoana lui Alexadru Gâdăr, fost inspector şcolar general, actual inspector şcolar general adjunct şi consilier judeţean de câteva mandate. Cuplul Giugea – Gâdăr a primit recent şi binecuvântarea conducerii centrale a partidului. Trebuie spus că, de partea pesedistă a ecuaţiei, nu avem încă un social-democrat nominalizat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Rămâne de văzut ce vor alege pesediştii doljeni, dintre titularul funcţiei, Ion Prioteasa, cel care şi-a adjudecat până acum patru mandate consecutive în fruntea CJ Dolj, din care două prin vot uninominal, şi vicepreşedintele Cosmin Vasile, singurele două variante care se întrezăresc la ora actuală.

Alianţa USR Plus patru candidaţi

Adrian Prîsnel

Rămâne valabilă la acest moment, măcar ca posibilitate teoretică, varianta unor candidaturi comune ale Dreptei la alegerile pentru Primăria Craiova şi CJ Dolj. Până una-alta, pe lângă liberali, fiecare partid şi-a desemnat candidaţi proprii. Nici măcar „alianţa” USR Plus nu a ajuns la performanţa unor candidaturi unice: USR l-a nominalizat pe deputatul Adrian Prisnel pentru Primăria Craiova şi pe Silviu Bratu pentru şefia CJ Dolj, în timp ce PLUS l-a ales pentru fotoliul de edil-şef pe Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, şi pe Iulian Fota pentru postul de preşedinte al CJ.

PMP Dolj, organizaţie intrată recent sub o nouă conducere, şi-a nominalizat doar candidatul la şefia Consiliului Judeţean, în persoana profesorului Mihai Negulescu, lăsând în suspans nominalizarea la primărie.

Eduard Ciceu

Foştii colegi de alianţă, de la Pro România, au atacat invers problema, cu Eduard Ciceu primărie, dar fără candidat la şefia CJ Dolj deocamdată. Tot la capitolul alianţe, UNPR Dolj a anunţat recent, prin vocea preşedintelui Gheorghe Bică, susţinerea pentru candidaţii PSD la cele două importante poziţii administrative, în cadrul unei alianţe, posibil la nivel regional sau naţional, cu social-democraţii.

Antonie Solomon

Ultimul, dar nu cel din urmă dintre partidele care contează la nivelul Craiovei şi al Doljului pare a fi, în premieră absolută, PER. Ecologiştii atacă primăria cu Antonie Solomon, fost primar PSD şi PDL, candidat UNPR şi senator PPDD. De notat că, până în urmă cu câteva luni, Solomon era anunţat candidat al vremelnicei alianţe ProRomânia-ALDE.   

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ