Reuşim împreună!

0

Într-un final, criza coronavirusului va trece. Efectele ei în plan economic la nivel global sunt însă deja vizibile, dacă ne referim doar la scăderea (5-10%) de pe pieţele bursiere europene şi americane, accentuate, e drept şi de o altă criză suprapusă, cea a petrolului. Ele, probabil, se vor resimţi ceva timp de aici înainte.
Acest context prinde România într-o situaţie dificilă: deficite în creştere, grad de îndatorare tot mai mare, angajamente mari de cheltuieli bugetare, lipsa unor resurse financiare pentru investiţii solide care să susţină economia şi să evite prăbuşirea ritmului de creştere economică, unul bun încă. Această realitate socio-economică cere un angajament politic responsabil al tuturor forţelor politice din România. Şi un comportament public pe măsură. PMP a anunţat deja că va vota instalarea unui guvern care să aibă puteri depline în a gestiona, pe de o parte, măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului pe teritoriul României şi, pe de altă parte, măsurile economice care se impun pentru reducerea impactului negativ al efectelor economice şi sociale ale crizei din sănătate.
PMP a demonstrat că este un partid echilibrat, profund ataşat intereselor cetăţenilor săi şi care este gata să participe la  gestionarea treburilor publice, la rezolvarea problemelor care au apărut.
Credem că pachetul de măsuri economice şi financiare va fi elementul-cheie pentru perioada următoare. Eşalonarea unor cheltuieli bugetare asumate, dar mai ales finanţarea unor investiţii cu valoare adăugată mare trebuie, în opinia noastră, să fie axul central al planului de redresare.
PMP se uită foarte atent de asemenea la „fibrilaţiile” care au apărut deja în mediile întreprinzătorilor mici şi mijlocii, ale capitalului românesc. Activitatea acestora este cel mai bun barometru pentru starea unei economii. Guvernul are de dat un răspuns rapid îngrijorărilor legitime ale acestor oameni, iar un instrument de sprijin pentru aceştia trebuie construit cât mai repede.
PMP va cere şi la Bruxelles o mai mare solidaritate la nivelul Uniunii Europene pentru a depăşi împreună, ca membri egali ai comunităţii europene, provocările dure care urmează. Preocuparea pentru siguranţa cetăţenilor români trebuie să fie la acelaşi nivel cu preocuparea pentru siguranţa fiecărui cetăţean european.
Primul pas aşadar în viziunea PMP: învestirea unui guvern, urmată de un acord al forţelor politice asupra drumului de urmat pentru stăvilirea crizei din sănătate şi a efectelor ei în plan economic.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ