Medicul Ponoran, director SJU Vâlcea: „Copiii reprezintă o cale de transmisie a Covid-19”

Medicul Dan Ponoran, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, consideră că teoria potrivit căreia copiii nu pot transmite infecţia cu coronavirus este falsă, din acest motiv salută decizia închiderii temporare a şcolilor. Chiar dacă până în prezent în judeţul Vâlcea nu s-a depistat niciun caz de Covid-19, au fost luate măsuri drastice de prevenţie.

0

„Este foarte bine că şcolile se închid, pentru că e vorba de transmitere. Se spune că infecţia nu poate fi transmisă de copii. Nu cred, copiii reprezintă o cale de transmisie. Se duce la şcoală unul cu un părinte bolnav şi el mai îmbolnăveşte nişte colegi”, a declarat directorul SJU Vâlcea pentru Indiscret. Medicul Dan Ponoran recomandă populaţiei să păstreze regulile de igienă, să nu intre în panică, iar persoanelor cu afecţiuni cronice să stea cât mai izolate: „Este foarte important ca oamenii să păstreze regulile de igienă. Nu trebuie să se sperie pentru că, dacă ne uităm la italieni, rata de mortalitate până la 40 de ani este zero, între 40-49 de ani este un caz, între 50 şi 59 de ani sunt trei cazuri, şi peste 80 sunt într-adevăr cele mai multe. Dar aceştia aveau şi alte patologii. Persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile şi trebuie să stea cât mai mult acasă şi să se izoleze”, potrivit directorului SJU Vâlcea.  

Medicul Dan Ponoran

Aparţinătorii nu mai au acces în spitale

Pentru a proteja pacienţii şi personalul medical, spitalele din judeţul Vâlcea  sistează în totalitate vizitele aparţinătorilor şi reprogramează cazurile care nu constituie urgenţe. De asemenea, a fost interzis şi  accesul practicanţilor de la şcolile de asistenţi. Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie 2020, în funcţie de evoluţia infecţiilor. Măsurile vin ca urmare a Deciziei nr.06.06.03.2020  a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Primăria Râmnicu Vâlcea: „Se suspendă activitatea creşelor”

Şi Primăria Râmnicu Vâlcea a transmis mai multe măsuri dispuse de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului:
1. Se suspendă activitatea creşelor aflate în subordinea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea pe perioada 11-22 martie.
2. Se va proceda la identificarea tuturor structurilor private de tip „creşă” sau „after-school” din municipiu, cărora li se va pune în vedere să îşi suspende activitatea pentru aceeaşi perioadă.
3. Se vor demara lucrările pentru extinderea centrului de carantină de la internatul fostului Liceu „Oltchim” cu încă un etaj, astfel încât să se asigure, în caz de necesitate, suficiente locuri pentru izolarea suspecţilor de îmbolnăvire cu coronavirus.
Totodată, se vor lua măsuri suplimentare de protecţie şi pentru menţinerea unei stări de igienă corespunzătoare în toate punctele de interacţiune a cetăţenilor cu administraţia locală – registraturi, birouri de informaţii, casierii etc.

223 de oameni sunt izolaţi la domiciliu în Vâlcea

Secţia de boli infecţioase a SJU Vâlcea este  pregătită cu un etaj cu 20 de paturi pentru izolarea eventualilor suspecţi infectaţi cu Covid-19. Până la ora actuală, în judeţul Vâlcea nu a fost depistat niciun caz de coronavirus. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Sănătate Publică Vâlcea (DSP), 223 de persoane sunt izolate la domiciliu, două se află în carantină şi patru se află internate la Secţia de boli infecţioase a SJU Vâlcea. Testele efectuate persoanelor internate au fost negative.

19 dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor

Până pe  10 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 25 de cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul Covid-19 (coronavirus). Dintre cei 25 de cetăţeni care au contactat virusul, 5 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.
Ministerul Sănătăţii informează că au  fost înregistrate 19 dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
 „Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE-0800.800.358. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20”, potrivit reprezentanţilor acestui minister.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ