Construcţia Centrului Interactiv „Constantin Brâncuşi”, pe ultima sută de metri
În prag de Paşte, investiţie de sezon la CJ Dolj: Vine oul „domnului sculptor”

Lucrările la construcţia centrului dedicat memoriei marelui sculptor oltean intră în faza finală. După construcţiile realizate în subteran, zilele acestea începe ridicarea suprastructurii futuriste a edificiului, una realizată din sticlă, pentru care administraţia judeţeană a pus în mişcare peste şase milioane de euro.

0

Realizarea structurii supraterane a muzeului dedicat lui Brâncuşi este programată să înceapă pe 11 martie 2020, data la care este planificată aducerea pe amplasament a primelor elemente ale suprastructurii. Este vorba de structura metalică a bazei, care va fi transportată din depozit în curtea Muzeului de Artă din Craiova, completată în perioada următoare de componentele de sticlă, principalul material de  construcţie al edificiului, care urmează a fi asamblate, printr-o tehnică inedită, la faţa locului.
Şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunţa, de altfel, intrarea în fază finală a proiectului implementat cu ajutorul fondurilor europene în incinta Palatului ”Jean Mihail” din Craiova, în conferinţa de presă dedicată bugetului administraţiei judeţene pe acest an, centrul Brâncuşi fiind, şi în 2020, unul din principalele obiective de investiţii ale Consiliului Judeţean. „Este una dintre investiţiile importante ale CJ Dolj care se apropie de finalizare şi pe care sperăm să o putem inaugura în vara acestui an. Este un obiectiv pentru care ne-am zbătut mult şi care ne-a dat mari bătăi de cap, dar care merită, pentru că va fi ceva deosebit. În aceste zile în care avem aniversarea Brâncuşi, anunţăm că se apropie finalizarea acestui centru dedicat celui care a spus că la Craiova s-a născut a doua oară şi care ne-a făcut onoarea de a ne lăsa, la Muzeul de Artă din Craiova, opere cum nu se mai găsesc decât în marile muzee din America sau de la Paris. S-a vorbit mult de sumele pe care le-am investit, de fondurile pe care ni le-am prevăzut pentru inaugurare, dar să ştiţi că va fi ceva cu totul ieşit din comun, nu o tăiere de panglică, că dacă nici noi nu ne pricepem la tăieri de panglici, atunci cine? Vor fi filme care vor rula în cadrul centrului, vor fi holograme, ne dorim să vină poate un mare om de cultură care să se ocupe de aceste aspecte. Vrem ca pe viitor, de fiecare dată când se va pune problema unui simpozion, a unui seminar despre Brâncuşi, să nu se mai pună problema locaţiei, să fie în acest centru. Şi aceste lucruri le vom face, indiferent ce se va întâmpla cu noi”, a spus Prioteasa.

Sticlă de două milioane de euro pentru Centrul Brâncuşi

Preşedintele CJ Dolj a rememorat şi problemele întâmpinate pe parcursul proiectului. „În perioada următoare, când vremea va permite, pentru că e nevoie de o perioadă mai mare cu temperaturi mai înalte decât ce avem acum, va începe montarea acelui cub de sticlă de la suprafaţă. În interiorul cubului se vor monta lamele de sticlă în care vor da acea formă de ovoid, iar în interiorul acestuia se va realiza o „pasăre măiastră”, cu o lift-platformă cu care oamenii să poată urca să admire lucrările. Sticla o avem deja din iarnă, o avem depozitată şi să ştiţi că ne-a costat două milioane de euro şi urmează să vină firma cu specialiştii care vor realiza sudura. Aceasta a fost ideea artistului, să facem ceva nemaivăzut în România, la Craiova, ceva care să scoată oamenii din case şi vreau să vă spun că există o singură firmă în lume care realizează asemenea sudură şi că a trebuit să stăm la coadă mai bine de un an de zile ca să ne vină rândul. Au mai fost tot felul de probleme şi cu lucrările realizate în subteran, nu mai contează, important e că vom finaliza acest obiectiv de referinţă pentru Craiova şi pentru Dolj”, a declarat Ion Prioteasa. Pe lângă problemele de construcţie amintite de şeful CJ Dolj, trebuie spus că administraţia judeţeană a avut necazuri şi cu constructorii. CJ Dolj a reziliat contractul cu primul antreprenor desemnat să realizeze centrul Brâncuşi, din cauza întârzierilor înregistrate de acesta în execuţia lucrărilor, derularea proiectului durând mai bine de un cincinal.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ