Cultura rămâne o prioritate pe lista investiţiilor Consiliului Judeţean

Parte importantă a viziunii de dezvoltare a judeţului, cultura rămâne un domeniu care va beneficia, şi în acest an, de o atenţie deosebită din partea conducerii Consiliului Judeţean Dolj. Cu atât mai mult cu cât 2020 se anunţă anul în care peisajul cultural doljean se va îmbogăţi cu două obiective unice - Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc şi Centrul Internaţional ”Constantin Brâncuşi”. (P)

0

Cum ne-am obişnuit deja la fiecare început de an, Consiliul Judeţean Dolj şi-a prezentat planul de investiţii pentru principalele domenii în care instituţia este implicată. Evident, pe lângă investiţiile în infrastructura de transporturi şi unităţile sanitare din subordine, CJ Dolj a alocat sume consistente şi pentru proiectele din domeniul culturii. Printre acestea, cele mai importante sunt Casa Dianu şi Muzeul Exilului Românesc, pe de-o parte, şi Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”. Sunt două proiecte care depăşesc 10 milioane de euro şi care, odată finalizate, vor pune Craiova pe harta culturală a Europei. „Dovedim o apetenţă specială pentru domeniul culturii. Şi aş începe cu Casa Dianu pe care am cumpărat-o de la cei cărora le fusese retrocedată. După cum ştiţi, ea va fi transformată în muzeu şi vă spun încă de pe acum că îmi depăşeşte toate aşteptările. Nu vă ascund că, în momentul în care am pornit la drum, am făcut-o cu oareşce rezerve. Dar partea acea legată de Muzeul Exilului Românesc, după anumite discuţii şi întâlniri, după ce proiectul a început să prindă contur, am înţeles că este proiect unic pentru Europa“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, care a adăugat că „Am date de la firma care lucrează şi care, deşi are termen de finalizare a lucrărilor doi ani, spune că ar putea să realizeze acest lucru până la finalul acestui an“.
Conform proiectului, care se ridică la 4,8 milioane de euro, muzeul va reuni şi pune la dispoziţia publicului interesat cele mai valoroase colecţii de carte şi documente obţinute de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, printre acestea donaţia „acad. Basarab Nicolescu”, donaţia „Mircea Eliade” ori donaţia „Vintilă Horia”.

Casa Dianu

Centrul Brâncuşi, aproape de finalizare
La fel de special este şi Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”, un edificiu cultural care va deveni, cu siguranţă, emblematic pentru Craiova. În valoare de peste 5 milioane de euro, complexul va cuprinde o galerie subterană cu suprafaţa de aproape 1.200 de metri pătraţi, cu ateliere de discurs şi de creaţie, săli de spectacol, de conferinţe şi de expoziţie, iar la suprafaţă – o prismă din sticlă, cu înălţimea de peste 12 metri, conţinând interpretări la scară mare ale operelor brâncuşiene „Ovoidul“ şi „Pasărea Măiastră“. „Suntem într-un stadiu avansat cu construcţia Centrului Internaţional «Constantin Brâncuşi». Nu este un muzeu, ci un spaţiu dedicat marelui sculptor unde vom avea obiecte expuse, vor rula filme, săli de expoziţii, săli de conferinţe, un loc care să se confunde cu numele Brâncuşi.
În zilele următoare, dacă vremea va fi favorabilă, cei care trebuie să monteze sticla, care este deja depozitată lângă Craiova, ar putea fi montată.
La fel ca şi în cazul Muzeului Exilului Românesc, şi acest centru este un proiect inedit, nemaiîntâlnit în Europa, iar până la mijlocul acestui an sper că vom da în folosinţă acest centru“, a spus preşedintele CJ Dolj.

Bani pentru salvarea culelor olteneşti
De o alocare consistentă vor beneficia, în acest an, şi două clădiri care reprezintă o filă din istoria acestei regiuni. Este vorba despre Cula „Izvoranu-Geblescu“, din comuna Brabova, şi „Cula Cernăteştilor“, din comuna Cernăteşti, care au intrat într-un amplu proces de reabilitare şi amenajare pentru a deveni puncte muzeale, printr-un proiect cu fonduri europene al Consiliului Judeţean Dolj de circa aproximativ 4,5 milioane lei. După finalizarea lucrărilor, cele două cule vor fi incluse în circuitul turistic „Istorie şi tradiţie doljeană“.
„Aş fi vrut să avem mai mulţi bani în bugetul din acest an. Însă nu avem niciun leu pentru investiţii. Salvarea vine de la fondurile europene. Nu există program lansat de UE pentru care să nu fi depus măcar un proiect. La unele am făcut chiar peste numărul admis şi chiar am reuşit să obţinem finanţare pentru ele“, a declarat Ion Prioteasa.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ