Gospodăria ţărănească, în pericol?

Zguduită nu de mult de pesta porcină africană, care a dus la sacrificarea a mii de suine, gospodăria românească a revenit, din nou, în atenţia autorităţilor. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ordin în care sunt prevăzute reguli stricte pentru creşterea porcilor în gospodării. Măsurile propuse de ANSVSA au creat multe discuţii, atât printre politicieni, cât şi printre oamenii de rând, principalii vizaţi de ANSVSA.

0

Documentul pus în dezbatere de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este compus din mai multe reguli de biosecuritate. Nu se precizează că este total interzisă creşterea suinelor în gospodării, dar sunt prevăzute mai multe norme de biosecuritate care restrâng destul de mult această activitate. Astfel, potrivit primelor articole, creşterea porcinelor în exploataţii în aer liber este interzisă. Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăţi agricole vegetale este, de asemenea, interzisă, iar în exploataţiile nonprofesionale (gospodării ţărăneşti sau ferme de subzistenţă) este interzisă activitatea de reproducţie şi mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie. În martie 2019, un Ordin de Ministru emis de Petre Daea limita numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, la cinci animale.

Primar PNL: „Proiectul ANSVSA a fost transformat într-o armă politică”

Dumitru Măceșanu

Primii care ar avea de suferit de pe urma implementării unui astfel de proiect legislativ ar fi locuitorii din mediul rural, acolo unde creşterea suinelor are caracter de tradiţie. Noile norme propuse de ANSVSA ar restrânge foarte mult posibilităţile gospodarilor de a continua activitatea de creştere a porcinelor, transferând-o mai mult către spaţiul comercial. Cu alte cuvinte, dacă s-ar implementa un astfel de ordin, creşterea porcilor în gospodării ar trebui să respecte o serie întreagă de condiţii, deloc uşor de pus în practică. Primarul liberal al comunei Castranova, Dumitru Măceşanu, recunoaşte că astfel de măsuri ar avea un impact important asupra comunităţilor rurale, însă crede că proiectul de ordin emis de ANSVSA, amintit mai sus, a fost transformat în armă politică şi folosit ca atare. „Este adevărat că implementarea unor astfel de măsuri ar avea impact, mai ales în mediul rural, dar nu cred că se va ajunge până acolo. Din păcate, am intrat deja în campania electorală şi respectivul ordin al ANSVSA este interpretat politic. Să nu uităm că ministrul Petre Daea a propus limitarea numărului de porcine din gospodării la cinci animale. Principalul scop al unor astfel de prevederi este limitarea pagubelor economice în cazuri de epidemii, dar şi împiedicarea răspândirii acestora. Este o încercare de organizare a gospodăriilor, dar unii oameni politici, în loc să caute soluţii viabile, vin cu aceste invenţii şi dezinformează”, a declarat Dumitru Măceşanu, primarul comunei Castranova.

PSD critică dur noile propuneri

Politicienii social-democraţi au lansat un atac dur la adresa conducerii Ministerului Agriculturii pentru măsurile publicate de ANSVSA, pe care le-au catalogat ca un atac direct la tradiţiile satului românesc. Într-o postare pe pagina sa de socializare, Radu Preda, senator de Dolj, a comentat pe marginea subiectului spunând că obiectivul acestor prevederi este să desfiinţeze gospodăriile ţărăneşti. „Carnea de porc, sănătoasă, de la animalele crescute în gospodăriile ţărăneşti, trebuie să dispară. Asta vrea Guvernul PNL. Poate nu se cunoaşte, dar nu există comună sau sat unde magazinele locale să vândă carne proaspătă. Încet, dar sigur, tradiţiile româneşti dispar, sănătatea se privatizează şi tot consumul se va face prin reţele de supermarket. Următorul pas este să dispară găina din curte şi ceapa din grădină”, a scris senatorul Radu Preda pe o reţea de socializare. La nivelul judeţului Dolj, comuna Teasc a fost una dintre cele câteva zeci de localităţi în care au fost depistate focare de pestă porcină africană anul trecut, porcii localnicilor fiind sacrificaţi preventiv. Edilul local de la Teasc, social-democratul Marian Niţu, consideră că măsurile propuse de ANSVSA vor crea panică în rândul cetăţenilor şi că, cel puţin deocamdată, nu sunt necesare. „Toţi oamenii cred că vor să ţină acasă câţiva porci. În general, oamenii încă mai cresc porci acasă, pentru ei sau pentru copii. Implementarea unor reguli ca cele făcute publice de ANSVSA zilele trecute ar avea un impact destul de mare, ar crea multe nemulţumiri. Încă nu am ajuns la acel nivel încât să nu mai creştem nimic în curte. Să zicem că anumite norme ar putea fi puse în aplicare, dar în niciun caz să se interzică”, a declarat primarul comunei Teasc, Marian Niţu.  

Despăgubirile pentru porcii sacrificaţi, principala motivare a reglementărilor ANSVSA

La scurt timp după valul de critici pe marginea acestui subiect, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis un comunicat de presă în care explică motivele pentru care s-a dorit implementarea acestor prevederi. Limitarea pagubelor economice create de epidemii ca pesta porcină africană, dar şi încurajarea crescătorilor de porci, atât din gospodăria populaţiei (sistemul de creştere nonprofesional), cât şi din fermele comerciale să continue creşterea suinelor sunt doar câteva din principalele motive pentru care s-ar impune un astfel de ordin. „Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situaţiei reale, precizăm următoarele: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gosposdăriile populaţiei din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creşterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creşterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar şi pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale şi a celor industriale. Propunerile au rolul de a identifica soluţiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populaţiei (sistemul de creştere nonprofesional), cât şi din fermele comerciale să continue creşterea suinelor şi să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite proprietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro. În urma consultărilor cu crescătorii,  asociaţiile de fermieri şi asociaţiile procesatorilor de carne, a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA şi MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate. Găsirea unor soluţii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creşterea suinelor în gospodăria ţărănească (gospodăria populaţiei) nu va fi interzisă, oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfăşura aceasta activitate tradiţională. Asigurăm toţi cetăţenii crescători de porci – gospodăria populaţiei, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea creşte porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”, se arată în comunicatul de presă emis de ANSVSA.
Aşadar, reglementările propuse de ANSVSA, în cazul în care acestea vor fi adoptate, nu vor stopa creşterea porcinelor în gospodăriile libere. Practic, gospodarii vor trebui să fie ceva mai organizaţi, să respecte câteva reguli în legătură cu amplasarea spaţiului în care sunt crescuţi porcii, iar dacă doresc să dezvolte această activitate trebuie să treacă la o formă mai elaborată, să se înregistreze la Registrul Comerţului.

Marian Irinei, consilierul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale:

Marian Irinei

„Acest ordin privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine este un ordin care este în dezbatere publică în urma consultărilor făcute cu cetăţenii, cu fermierii, cu asociaţiile producătorilor de carne de porc din România. Acest ordin a fost publicat pentru prima dată în guvernarea PSD, în luna noiembrie 2019. El a fost subsecvent unui ordin al ministrului agriculturii din acea dată, din noiembrie, domnul Daea, care a spus că toţi gospodarii vor creşte doar 5 porci şi a dimensionat cu 5 porci gospodăria populaţiei. Acest ordin vine cu clarificări privind condiţiile de biosecuritate. În prezent este în dezbatere publică şi obiectivul este de a găsi cea mai bună soluţie prin care să permită creşterea porcului în gospodărie, dar totodată şi în fermele comerciale şi să ia toate măsurile pentru a reduce la maximum aceste focare de pestă porcină africană. Acest ordin privind condiţiile de biosecuritate vine cu o serie de măsuri şi cu responsabilităţi, atât din partea fermierilor care deţin ferme comerciale, cât şi din partea gospodarilor – cei care deţin porci în gospodării. El este în dezbatere publică şi ne gândim ca aceste măsuri să fie în primul rând informale, să informăm toţi cetăţenii despre pericolul şi dezastrul economic al acestui virus care este în momentul de faţă pe teritoriul nostru şi evoluează pe teritoriul României şi, începând cu 1 ianuarie 2021, să  putem să începem să implementăm o serie de măsuri care să vină în sprijinul combaterii virusului pestei porcine africane. Noi doar impunem anumite condiţii de creştere şi trebuie să fim conştienţi că indiferent că vei creşte 5-100-200-1.000-40.000 de porci, această creştere trebuie să fie cu respectarea unor reguli de biosecuritate.
Domnul ministru Daea a impus din luna noiembrie 2019, prin acel ordin semnat pe ultima treaptă când a plecat, ca toate gospodăriile populaţiei să fie dimensionate doar la 5 porci. Noi nu am abrogat acest ordin, nu am făcut acest ordin pe condiţiile de biosecuritate ca o măsură complementară, ci doar pentru a respecta toţi nişte reguli ca să putem să limităm răspândirea virusului pe teritoriul României şi dezastrele şi pagubele economice, care în momentul de faţă sunt uriaşe pentru toţi fermierii şi crescătorii de porci din România. ANSVSA nu a dat niciun astfel de ordin. Doar fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, înainte să plece acasă, în noiembrie, a dat un ordin prin care limita gospodăria populaţiei la maximum 5 porci. ANSVSA a publicat pe site încă din luna noiembrie ordinul privind regulile generale de biosecuritate. Acum, ANSVSA a venit cu modificări şi completări suplimentare, în urma dezbaterilor publice, iar ordinul nu se aplică încă, ci este un proiect de ordin aflat în dezbatere publică, în care nu se vorbeşte despre interzicerea creşterii porcului în gospodăria populaţiei. Ordinul nu prevede că se interzice creşterea porcinelor în gospodăria populaţiei. Dacă citiţi cu atenţie, o să vedeţi că în exploataţiile non-profesionale se interzice doar activitatea de reproducţie şi mişcarea porcinelor, indiferent de destinaţie. Obiectivul ANSVSA este acela de a găsi cea mai bună soluţie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru fermieri, atât cei care cresc porcii în gospodării, cât şi în fermele comerciale, pentru a reduce la minim aceste pagube economice imense produse de pesta porcină africană. Acest virus este aproape în fiecare localitate de pe teritoriul României, toate zonele au restricţii, doar două judeţe au mai rămas fără. Virusul evoluează în toată ţara. Noi am venit cu aceste reguli generale în dezbatere publică, în urma a cel puţin două luni de zile în care, împreună cu cetăţenii, cu fermierii, cu gospodarii, cu asociaţiile, cu toţi factorii implicaţi, am dezbătut.
Deci, nu este un ordin în vigoare, iar creşterea va rămâne valabilă în gospodăria populaţiei. Porcul este o tradiţie, o activitate a tuturor gospodarilor şi aceştia au dreptul să-l crească în gospodărie, dar trebuie respectate nişte reguli minime de biosecuritate. Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, fără a fi sub o formă organizată, fără să fie înregistrată, autorizată, fără crotalii, fără respectarea condiţiilor de biosecuritate, este interzisă. Vorbim aici de acei porci lăsaţi liberi. Noi nu mai trebuie să lăsăm aceşti porci liberi pe câmpii şi în tot felul de forme neorganizate, în care să transmită virusul către fermele comerciale şi către gospodării”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ