Vizită de lucru la nivel înalt a deputatului Bogdan-Alin Stoica, la Tirana

O delegaţie a Asociaţiei Liga Albanezilor din România, condusă de deputatul Bogdan-Alin Stoica, s-a aflat pentru câteva zile în capitala Albaniei, Tirana. Pe agenda vizitei de lucru s-au aflat două întrevederi la nivel înalt, cu membri ai Guvernului Republicii Albania, precum şi participarea la un eveniment major dedicat diasporei albaneze şi întâlniri cu colaboratorii şi partenerii de la Tirana. La întâlnirile cu înalţii demnitari, deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost însoţit de parlamentarul albanez Fate Velaj, apropiat colaborator al ALAR şi unul dintre principalii promotori ai culturii albaneze în diaspora.

0

La Ministerul Economiei şi Finanţelor, deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost primit vineri, 21 februarie a.c., de către doamna ministru Anila Denaj. Doamna ministru este o bună cunoscătoare a realităţilor socio-economice româneşti, petrecând doi ani în România, în cadrul unei instituţii bancare internaţionale. În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe aspecte privitoare la cooperarea economică dintre România şi Albania, începând de la stadiul în care se găsesc tratatele bilaterale şi până la măsurile care pot fi luate pentru intensificarea schimburilor comerciale. În mod firesc, discuţiile au avut în vedere şi turismul, dat fiind potenţialul uriaş al celor două state în acest domeniu, precum şi legăturile istorice semnificative dintre popoarele român şi albanez.

Doamna ministru Denaj a apreciat în mod deosebit contribuţia pe care Asociaţia Liga Albanezilor din România o aduce în mod constant nu doar la promovarea identităţii naţionale a albanezilor din România, ci şi la consolidarea şi dezvoltarea raporturilor româno-albaneze şi la aprofundarea cunoaşterii reciproce dintre cele două naţiuni. Deputatul Bogdan-Alin Stoica şi Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, au oferit demnitarului albanez cele mai recente publicaţii şi produse multimedia ale Asociaţiei.

În cea de-a doua parte a zilei de vineri, 21 februarie, deputatul Bogdan-Alin Stoica a avut o întrevedere cu un alt membru al Guvernului albanez, doamna Elisa Spiropali, ministru pentru relaţia cu Parlamentul. Atât doamna Spiropali, cât şi deputatul Fate Velaj au apreciat colaborarea la nivel parlamentar dintre România şi Albania, referindu-se la vizitele bilaterale din anul 2019, în particular din perioada preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Doamna ministru a adresat felicitări deputatului Stoica pentru eforturile întreprinse în direcţia promovării culturii şi identităţii albaneze în România, dar şi pentru preocuparea permanentă de a întări relaţia de prietenie dintre România şi Albania. Demnitarul albanez a amintit de amplasarea bustului lui Skanderbeg la Craiova şi de Zilele Culturii Albaneze, evenimente cu un puternic ecou în Albania.

Delegaţia ALAR şi deputatul Fate Velaj au discutat, de asemenea, despre agenda de acţiuni comune pentru anul 2020, fiind puse bazele mai multor evenimente, atât în România şi Albania, cât şi în diaspora albaneză. Punctul culminant al activităţilor din acest an va fi reprezentat de o nouă ediţie a Zilelor Culturii Albaneze, ce urmează a fi organizate în ultimele luni ale anului 2020.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ