Vâlcea: CIECH prelungeşte cu o lună şomajul tehnic al celor 600 de angajaţi, criza continuă

Conducerea grupului CIECH-USG a anunţat că prelungeşte cu o lună perioada de şomaj tehnic pentru toţi cei 600 de angajaţi ai Uzinei din Râmnicu Vâlcea. Potrivit acestei decizii, şomajul tehnic al acestora va expira la 1 aprilie a.c. Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România, a precizat că nu s-au găsit încă soluţii pentru redeschiderea fabricii, a cărei activitate a încetat pe 17 septembrie 2019, după ce furnizorul de abur, CET Govora, a denunţat unilateral contractul de aprovizionare, motivând preţul sub costurile de producţie.

0

„Conducerea grupului CIECH a aprobat propunerea conducerii locale de a prelungi perioada de şomaj tehnic pentru toţi angajaţii cu încă o lună. Aproape 600 de persoane îşi vor păstra locurile de muncă în cadrul companiei până la 31 martie, în speranţa că în această perioadă de timp se vor concretiza discuţiile cu privire la o soluţie pentru aprovizionarea cu aburul necesar. Aproape  600 de persoane îşi vor păstra locurile de muncă în cadrul companiei până la 31 martie, în speranţa că în această perioadă de timp se vor concretiza  discuţiile cu privire la o soluţie pentru aprovizionarea cu aburul necesar”, se arată într-un comunicat remis mediei.  

Urbanowski umblă la coarda sensibilă şi apelează la „oamenii de bună credinţă care fac lucruri bune şi au curaj politic

Compania poloneză susţine că în cursul anului 2019 preţul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, ajungându-se la un preţ pe care USG nu şi-l poate permite: „Începând cu 17 septembrie 2019, producţia CIECH Soda România, singura fabrică de sodă calcinată din România, a intrat în stand-by din cauza imposibilităţii de a obţine cantităţile de abur necesare la un preţ sustenabil. În cursul anului 2019, preţul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, în pofida unor majorări anterioare succesive, care deja aduseseră preţul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fără costurile certificatelor CO2, care sunt plătite separat de către CIECH Soda România către CET Govora”, potrivit aceluiaşi comunicat.

„Se spune că orice este posibil dacă există voinţă. Ne-am angajat să facem tot ceea ce este posibil pentru ca echipa noastră să rămână puternică şi să asigurăm posibilitatea de a reporni producţia. Preţuim tradiţiile locale şi propriile noastre eforturi şi investiţii din ultimii 14 ani. Am avut multe discuţii şi promisiuni că se va găsi o soluţie şi ne-am angajat să fim prezenţi atunci când acele soluţii devin viabile. Au trecut deja cinci luni. Încă am încredere că se va găsi o soluţie pentru problema unei surse de abur la un preţ viabil din punct de vedere economic. Încă am încredere că oamenii de bună credinţă care fac lucruri bune şi au curaj politic vor asigura normalitatea pe platforma chimică din Vâlcea”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Acesta susţine că reprezentanţii CIECH şi echipa locală au derulat numeroase acţiuni, au trimis zeci de scrisori şi adrese pentru a identifica o soluţie pentru impasul de pe platforma chimică Vâlcea, inclusiv sprijin pentru cel mai important proiect pe plan local de la înfiinţarea companiei: construirea unei noi centrale electrice de termoficare (CET), alături de ceilalţi parteneri locali.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ