Decizia CCR schimbă numele premierului!

În conflictul deja vechi dintre preşedintele României, Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Partidul Naţional Liberal, pe de-o parte, şi opoziţia asigurată în principal de Partidul Social Democrat, de partea cealaltă, s-a trezit, vrând-nevrând, şi una dintre instituţiile menite să asigure funcţionarea democraţiei: Curtea Constituţională a României (CCR). Luni, CCR a stabilit că există un conflict constituţional între instituţia Preşedintelui şi Parlament privind renominalizarea lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură. Motivaţia Curţii pentru decizia luată încă nu a fost publicată, însă aceasta poate fi în legătură cu articolul 101 din Constituţie, dar şi cu declaraţiile şi demersurile făcute în principal de Ludovic Orban pe subiectul declanşării procedurilor pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Cert este că decizia Curţii Constituţionale a tulburat şi mai mult situaţia deja neclară în care se afla politica românească actuală şi a dus la depunerea mandatului de prim-ministru desemnat de către Ludovic Orban în seara zilei de marţi.

0

Conform articolului 103 din Constituţia României, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Profitând de faptul că Ludovic Orban nu s-a bucurat niciodată de o astfel de majoritate, ba mai mult, Guvernul său a fost demis prin moţiune de cenzură depusă de opoziţie, dar a fost renominalizat de preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au sesizat Curtea Constituţională, invocând un conflict de natură juridică între preşedinte şi Parlament. Decizia CCR a sosit luni, iar conţinutul acesteia nu era greu de prevăzut: judecătorii CCR au decis, cu şapte voturi pentru şi două abţineri, că există un astfel de conflict. Urmarea directă a acestei decizii a fost depunerea mandatului de prim-ministru desemnat de către Ludovic Orban, marţi seara, ceea ce înseamnă că vom asista la o nouă nominalizare de prim-ministru.  

Decizia CCR, motiv de dispută între liderii politici din Dolj

În funcţie de partidul din care fac parte, politicienii doljeni văd diferit cauzele care au dus politica românească până în acest punct, de ce a dat Curtea Constituţională această decizie, dar şi care ar fi soluţia sau soluţiile pentru a ieşi din criză. Din partea social-democraţilor, senatorul Radu Preda consideră că punctul de plecare al crizei politice a fost modul total nedemocratic de guvernare abordat de liberali. „PNL a forţat legile, a forţat cutumele şi chiar Constituţia şi a fost doar o chestiune de timp până când deciziile Curţii Constituţionale se băteau cap în cap cu dorinţa guvernării de dreapta în privinţa treburilor publice. De la preluarea guvernării de către PNL, toate problemele importante au fost trecute prin Parlament doar prin metoda asumării de răspundere, iar după trecerea moţiunii de cenzură, în condiţiile în care mesajul dat de Parlament a fost unul foarte clar, au continuat să forţeze şi au venit cu această renominalizare. Nu este vorba doar de premierul Orban, ci şi de renominalizarea tuturor miniştrilor, care în comisiile de specialitate au primit aviz negativ şi care trebuiau retraşi. Mergând într-un balet total de forţare a alegerilor anticipate, pe care nu şi le doresc toate forţele politice, lucrurile s-au transpus într-o decizie a CCR, care a spus că preşedintele Iohannis nu trebuie să facă o renominalizare care să plece către Parlament cu intenţia vădită de a nu fi votată. Preşedintele Iohannis trebuie să recheme partidele la consultări şi să ofere Parlamentului un guvern care să fie votat fără doar şi poate, în condiţiile în care interesul naţional este ca ţara să fie guvernată de un guvern cu atribuţii întregite”, a declarat senatorul PSD, Radu Preda.

Senatorul Mario Ovidiu Oprea

În replică, Mario-Ovidiu Oprea, senator PNL, susţine că totul a fost cauzat de social-democraţi, pentru a boicota organizarea alegerilor anticipate. „Mai întâi trebuie să aşteptăm motivaţia Curţii, pentru că trebuie văzut de ce nu este constituţională decizia preşedintelui. În funcţie de această motivaţie, preşedintele va face o nouă nominalizare. Dar, nu trebuie să uităm un lucru. La votul de învestire de ieri, PSD nu din acest motiv (decizia CCR-n.r.) nu a fost în sală, ci de teamă să nu se facă pasul următor către alegerile anticipate, pentru că este clar că PSD se teme de alegerile anticipate. Cred că oamenii au înţeles că lucrurile nu pot continua aşa. Nu poţi să guvernezi fără o majoritate parlamentară. Astfel, este absolut normal să îţi doreşti alegeri anticipate”, a declarat senatorul PNL, Mario-Ovidiu Oprea.

USR şi PRO România propun o altă perspectivă: acuză atât PNL, cât şi PSD

În schimb, liderii filialelor de Dolj ai USR şi PRO România consideră că atât PNL, cât şi PSD poartă responsabilitatea pentru situaţia creată, miza principală fiind, de fapt, alegerile locale. „Decizia CCR l-a pus atât pe preşedintele Iohannis, cât şi pe Ludovic Orban într-o situaţie rea şi neprevăzută. Personal cred că a existat cel puţin un noncombat al PNL la votul de asumare a răspunderii pentru a elimina scenariul alegerii primarilor în două tururi şi să se poată urca pe subiectul alegerilor anticipate. Şansele pentru alegeri anticipate au scăzut, din păcate, zic eu. Guvern tehnocrat şi guvern de uniune naţională au fost pe buzele multor parlamentari astăzi.  PNL s-a încrezut în PSD şi acum s-au trezit că împreună au dus ţara în criză, o criză pe care o vor perpetua suficient de multe zile pentru a fi siguri că niciun guvern nu va putea da OUG pentru alegeri în două tururi. Mai sunt aproximativ 100 de zile până la alegerile locale. Guvernul este obligat prin lege să dea Hotărârea de Guvern de organizare a alegerilor cu cel puţin 75 de zile înainte. Nu mă aştept să avem un guvern plin, care să poată da Ordonanţă de Urgenţă pentru organizarea de alegeri în două tururi, până nu intrăm în termenul acesta de 75 de zile. În contextul a ceea ce va fi cu coronavirusul, să laşi o ţară neguvernată din calcule pur electorale este dovadă de lipsă de responsabilitate şi cinism. Atâta timp cât PSD şi PNL dansează împreună la nivel naţional, criza asta politică este exclusiv a lor”, consideră preşedintele USR Dolj, deputatul Adrian Prîsnel.

Deputatul Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj, vine cu o propunere şi mai interesantă: formarea unui guvern de tehnocraţi, în frunte cu Raed Arafat, ca prim-ministru. „Cred că şi PNL, şi PSD şi-au dorit să ajungă la anticipate, dar jocul nu le-a ieşit. Alegerea primarilor într-un singur tur a fost o altă miză a celor două partide. De aici a plecat totul, dar nici nu au reuşit să se înţeleagă. Cea mai bună soluţie ar fi un guvern tehnocrat, cu Raed Arafat prim-ministru”, a declarat deputatul Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj.

În noul context, al depunerii mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban, marţi seara, se amână puţin planurile liberalilor. Preşedintele va trebui să reia procedurile de nominalizare a unui prim-ministru, cu cele mai mari şanse fiind cotat generalul în rezervă  Nicolae Ciucă, din Craiova, ministrul propus pentru Apărare. Mai mult ca sigur liberalii au învăţat din greşelile făcute de Ludovic Orban, care a declarat prea târziu că vrea să formeze o majoritate parlamentară, şi probabil vor renunţa la varianta alegerilor anticipate. Însă, cum nu mici au fost surprizele servite românilor în ultimul timp de politicieni, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în zilele următoare. 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ