Concursul „Icoana Ortodoxă – lumina credinţei” în Patriarhia Română

„În perioada 3 februarie - 21 mai 2020, în cadrul Patriarhiei Române se desfăşoară ediţia a 9-a a concursului naţional «Icoana Ortodoxă - lumina credinţei». Concursul este organizat de sectoarele cultură şi patrimoniu religios şi teologic-educaţional ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti» din Bucureşti. Evenimentul se desfăşoară în contextul Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români”, potrivit unui anunţ al Arhiepiscopiei Râmnicului.

0

„Obiectivul general al concursului naţional «Icoana Ortodoxă – lumina credinţei» este păstrarea tradiţiilor religioase şi culturale prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească. 

Obiectivele specifice ale ediţiei a 9-a sunt de a promova arta bisericească autentică şi pictorii iconari cu o abordare plastică şi vizuală cât mai originală; să evidenţieze rolul artei bisericeşti în pastoraţia părinţilor şi a copiilor; să realizeze un catalog al expoziţiei cu cele mai reprezentative icoane din concurs; să faciliteze accesul credincioşilor la cumpărarea icoanelor şi obiectelor reprezentative pentru arta bisericească. 

Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni: icoană pe lemn, frescă şi miniatură.

În cadrul primei secţiuni, concurenţii vor reprezenta icoane cu familii de sfinţi (părinţi şi copii sau sfinţi deopotrivă). 

A doua secţiune este frescă. Icoana va fi realizată pe un suport din material uşor, pentru ca panoul să nu fie greu de transportat şi de expus. De asemenea, se vor reprezenta tot familii de sfinţi.

La a treia secţiune, miniatură, icoana va fi prezentată fără ramă sau passe-partout, iar concurenţii vor apela la elemente specifice artei miniaturii: chenare, frontispicii sau elemente decorative. Vor fi reprezentaţi sfinţi care s-au remarcat prin acţiuni sau gesturi filantropice, ctitorind aşezăminte sau îngrijindu-se de săraci, văduve sau orfani. Concurenţii nu vor realiza doar portretul sfântului, ci o compoziţie nouă, care să evidenţieze calitatea lui de filantrop, pornind de la viaţa acestuia. 

La una sau la mai multe secţiuni ale concursului se pot înscrie pictori iconari cu vârsta de minimum 18 ani. Icoanele, frescele şi miniaturile vor fi realizate în stilul artei de tradiţie bizantină. Concurenţii pot opta pentru oricare dintre epocile artistice specifice artei bizantine, fiind atenţi însă la corelarea temei şi a tehnicii cu stilul ales”, se arată pe patriarhia.ro. 

Premierea câştigătorilor şi vernisajul expoziţiei vor avea loc în data de 21 mai 2020, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. 

Informaţii cu privire la desfăşurarea acestui concurs se pot găsi accesând site-ul patriarhia.ro şi pe pagina de facebook, facebook.com/IcoanaOrtodoxa”, precizează anunţul citat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ