La unison, primarii comunelor doljene solicită guvernului să menţină Programul Naţional de Dezvoltare Locală
„Investiţiile prin PNDL sunt vitale”

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este un program gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi cea mai importantă sursă de alocări financiare pentru infractructură. Conform descrierii de pe site-ul ministerului, PNDL are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport. Ca atare, a fost înfiinţat Programul Naţional de Dezvoltare Locală prin Ordonanţa de Urgenţă 28/2013, având ca scop principal transformarea României într-un „spaţiu eficient construit”, prin proiecte locale finanţate din bani publici. Recent, Ion Ştefan, ministrul propus de Partidul Naţional Liberal la şefia Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a denunţat mai multe nereguli găsite în alocarea către primării a fondurilor de investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, concluzionând că ar fi mai eficient ca PNDL să fie închis. Cum printre cei care au accesat bani prin PNDL sunt şi mulţi primari din Dolj, aceştia nu văd cu ochi buni intenţiile ministrului.

0

Zilele trecute, ministrul Ion Ştefan a declarat că s-au efectuat mai multe controale în teren, pentru a vedea modul în care s-au folosit banii pe proiecte accesaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Rezultatele acestor inspecţii l-au îngrozit pe ministrul liberal, care a catalogat acordarea acestor fonduri drept o „bătaie de joc pe bani publici” şi a anunţat că a suspendat finanţarea mai multor proiecte. „Rolul controalelor dispuse în teritoriu a fost acela de a scoate la iveală neregulile din proiectele PNDL şi de a stopa bătaia de joc pe bani publici. De asemenea, aceste controale au fost derulate şi în urma sesizărilor trimise de cetăţeni din diferite colţuri ale ţării şi de mass-media, care au semnalat, pe reţelele de socializare sau prin adrese la minister, modul în care s-au implementat proiectele. De cele mai multe ori, aceste sesizări au fost confirmate de corpul de control”, a afirmat Ion Ştefan.

Inspecţiile din teren, motiv de dispută între Ion Ştefan şi deputatul PSD Daniel Suciu

În urma acestor controale, Ion Ştefan a anunţat că a stopat finanţarea unor lucrări în valoare de peste 500 de milioane de lei, pentru care fuseseră emise cereri de decontare, în condiţiile în care s-a demonstrat că proiectele nu au fost efectuate sau au fost realizate doar parţial. Pentru aceste acţiuni, Ion Ştefan a fost aspru criticat de fostul deţinător al portofoliului, deputatul PSD Daniel Suciu, cel care l-a acuzat pe ministrul liberal că acţiunile sale au o evidentă „tentă politică”. În replică, Ion Ştefan a declarat că respinge acuzaţiile aduse de deputatul social democrat şi că adevăraţii vinovaţi sunt predecesorii săi la conducerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, care nu au întreprins niciun fel de control în teren, dar au emis ordinele de finanţare. „Resping cu fermitate acuzaţia adusă de domnul fost ministru al Dezvoltării (Daniel Suciu -n.r.) cum că aceste controale au avut tentă politică. Ştim bine cu toţii că în vremea guvernării PSD practica a fost cu totul alta. Acum, în ceea ce mă priveşte, nu este cazul. Rezultatele controalelor şi neregulile constatate au ajuns pe masa organelor de anchetă, fie trimise de noi, fie prin autosesizarea instituţiilor abilitate. Spre deosebire de domnul fost ministru, dar şi spre deosebire de predecesorii lui din acelaşi partid, eu am făcut ce Curtea de Conturi a României a constatat că ei trebuiau să facă şi n-au făcut. Adică, să plătesc doar după ce s-a verificat lucrarea”, a afirmat Ion Ştefan. Dacă acelaşi ministru propunea dezactivarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România că PNDL nu trebuie desfiinţat, ci mai degrabă, regândit: „Foarte mulţi dintre dumneavoastră aţi implementat, în comunele pe care le reprezentaţi, proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Şi au fost bani mulţi, uneori, şi proiecte reuşite în multe cazuri. Banii investiţi eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desfiinţat. Nu cred că este nimeni în această sală care doreşte să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă şi responsabilă”.

Marius Tuţă, primarul ALDE al comunei Bucovăţ: „Trebuie să facem ceva şi pentru satul românesc!”

Marius Tuţă

Cum pentru edilii locali, Programul Naţional de Dezvoltare Locală este una dintre sursele principale pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare locală, dezactivarea acestuia ar însemna o puternică lovitură, care ar bloca dezvoltarea zonelor rurale. Acesta este şi motivul pentru care mai mulţi edili din judeţul Dolj cer continuarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi chiar dezvoltarea acestuia, prin acordarea de finanţări pentru cât mai multe proiecte. „Pentru noi, Programul Naţional de Dezvoltare Locală nu a fost chiar aşa cum ne-am dorit. Nu am câştigat decât două proiecte, mai exact două dispensare medicale, în valoare de aproximativ 16 miliarde de lei vechi. Aş fi vrut să am şi eu mai multe proiecte, aşa cum au avut mai mulţi colegi de ai mei. Deşi am fost mulţumit de finanţările primite prin PNDL, mi-aş fi dorit mai mult. Cred că este un program bun şi care trebuie să existe în continuare. Eventual, pot să găsească o altă formulă prin care să ne ajute şi pe noi la dezvoltarea comunităţilor locale. Nu aş avea nimic împotrivă, dar numai să fie ceva. Pot să îi găsească o altă denumire, o altă formă de accesare, dar nu să îl elimine. Pe de altă parte, trebuie finanţate localităţile care au o creştere demografică accentuată, aşa cum este comuna Bucovăţ, care devine un debuşeu al orăşenilor, care vin aici să îşi construiască case, dar vor şi utilităţi. Pentru noi, Programul Naţional de Dezvoltare Locală a fost foarte bun. Eu urmăresc să mai accesez fonduri pentru 11 km de drum neasfaltat sau un proiect pentru canalizare acolo unde nu avem, ca să nu mai vorbim de gaze. Pentru proiectele pe care noi le-am dezvoltat, de câte ori am avut facturi, am primit finanţările. Este adevărat că nu am avut sume mari de încasat sau proiecte de anvergură ca să îmi dau seama foarte bine, dar pentru ceea ce noi am construit prin PNDL, lucrurile au funcţionat foarte bine. Ceea ce mi-aş dori eu pe viitor este să se ţină cont de oportunitatea investiţiilor. Pentru mine, de exemplu, sunt vitale, pentru că vorbim de o comună din imediata apropiere a unei metropole. Prin urmare, şi eu, ca toţi primarii, cred că aşteptăm programe, cum or fi, numai să fie. Dacă eliminăm finanţările la comune, ce mai rămâne să mai finanţăm?! Trebuie să facem ceva şi pentru satul românesc. Cel puţin, în comuna mea, săptămânal vin oameni care vor să construiască, dar întreabă de canalizare, apă curentă sau gaze”, a declarat primarul comunei Bucovăţ, Marius Tuţă, ales din partea ALDE.

Cristiana Antonie

De aceeaşi părere este şi edilul local al comunei Bistreţ, Cristiana Antonie, aleasă din partea Partidului Social Democrat. Cu un proiect important realizat prin PNDL şi cu un altul în plină desfăşurare, ambele vitale pentru dezvoltarea comunei Bistreţ, primarul Cristiana Antonie spune că a fost foarte mulţumită de cum a funcţionat Programul Naţional de Dezvoltare Locală până acum şi nu vede niciun motiv pentru eliminarea acestuia. „Eu consider că Programul Naţional de Dezvoltare Locală a mers foarte bine până acum, în special în guvernarea PSD. Banii necesari pentru investiţii au venit tot timpul, nu au existat întârzieri, însă acum sunt multe plăţi întârziate şi şantiere pe care nu se mai lucrează. Nu ştiu ce probleme s-au descoperit, nu cred nici că au avut timp şi personal ca să verifice toate şantierele. Consider că Programul Naţional de Dezvoltare Locală trebuie să funcţioneze în continuare la fel. De exemplu, în funcţie de situaţia lucrărilor, se făcea şi virarea banilor. Documentaţia trimisă de noi era verificată, apoi urmau mai multe controale din partea diriginţilor de şantier sau a Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar, per total, lucrurile funcţionau. În schimb, din octombrie anul trecut, sunt cazuri de primării blocate, cu situaţii de plată predate, dar nefinanţate încă şi chiar situaţii de şantiere închise. La noi în comună, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală s-a construit o grădiniţă, iar un alt proiect de extindere a dotării cu apă curentă şi canalizare în Bistreţul Nou este realizat în proporţie de 60%”, a declarat Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ.

Dumitru Măceşanu, primarul PNL al comunei Castranova: „Pentru mediul rural, Programul Naţional de Dezvoltare Locală este o şansă de dezvoltare”

Dumitru Măceşanu

Unul dintre edilii care au folosit din plin finanţarea prin PNDL, Dumitru Măceşanu consideră că este absolut necesară continuarea proiectelor decontate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală am reuşit să finalizăm proiecte mari şi, în acelaşi timp, importante pentru comunitatea noastră. Am depus şapte proiecte şi am obţinut finanţare pentru trei dintre acestea, dar erau cele mai importante: betonarea unui drum de 7 km, o extindere de alimentare cu apă şi canalizare şi o staţie de epurare în sistem centralizat pentru toată comuna. Din punctul meu de vedere, pentru mediul rural, Programul Naţional de Dezvoltare Locală este o şansă de dezvoltare. Ar fi foarte bine să se continue, nu trebuie neglijat, mai ales că proiectele pe fonduri europene sunt îngropate în birocraţie şi se accesează foarte greu. Ca atare, nu numai că nu trebuie să se oprească, ci trebuie să continue. Principalii beneficiari ai proiectelor de dezvoltare sunt oamenii, de aceea nu trebuie să se ţină cont de culoarea politică sau de vreun alt aspect de acest gen”, a declarat Dumitru Măceşanu, primarul comunei Castranova.   

Astfel, deşi nu cred că cineva putea să aibă dubii, Programul Naţional de Dezvoltare Locală este vital pentru mediul rural. Dezactivarea acestuia ar fi mai mult decât o lovitură pentru edilii locali, care se vor vedea lipsiţi de finanţarea pentru proiectele pe care le gândesc pentru modernizarea comunelor lor. Mai mult decât atât, ar fi o nouă cauză de depopulare a mediului rural, şi aşa prea puţin dezvoltat pentru a putea spera la o revitalizare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ