Primăria Craiova are de investit peste 200 de milioane de lei în acest an

Edilii vor să cumpere în 2020, printre altele, autobuze, tramvaie şi camere de supraveghere, potrivit listei de investiţii propuse pentru acest an. Printre proiectele finanţate de municipalitate figurează şi două parcări supraetajate.

0

Proiectul de buget al municipiului Craiova a fost publicat în urmă cu câteva zile pe site-ul primăriei. Potrivit anunţului postat de edili, craiovenii au timp, până în data de 7 februarie, pentru a formula obiecţii sau sugestii faţă de documentaţia întocmită de angajaţii municipalităţii. „Primăria Municipiului Craiova a iniţiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea «Bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2020». Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul supus consultării, până la data de 07.02.2020, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str. A.I. Cuza nr. 7 sau e-mail: consultarepublica@primariacraiova.ro”, se arată în anunţul postat pe portalul Primăriei Craiova. Tot pentru data de 7 februarie e programată şi dezbaterea publică a proiectului de buget, la orele prânzului, în sala mare a Consiliului Local.

Buget de 668 de milioane de lei pentru Craiova

Faţă de anul trecut, se întrevede un reviriment al secţiunii de dezvoltare a bugetului local, aceasta totalizând aproximativ o treime din total. Municipiul reşedinţă de judeţ contează în 2020, potrivit proiectului publicat de edili, pe 668 de milioane de lei, sumă cu aproximativ 100 de milioane mai mare decât cea prevăzută de bugetul iniţiat al anului trecut. Din total, 453 de milioane de lei sunt prevăzute la secţiunea de funcţionare, în timp ce 213 milioane de lei figurează la secţiunea de dezvoltare. La secţiunea de funcţionare, se remarcă şi în acest an, capitolul rezervat angajaţilor din aparatul Primăriei Craiova, care reprezintă ceva mai mult de zece la sută din total. Cheltuielile de personal ale municipalităţii sar, în acest an, de 10 milioane de euro, suma prevăzută în proiectul de buget fiind de 48 de milioane de lei. La partea de investiţii, cel mai mare obiectiv finanţat din fonduri proprii de municipalitate rămâne şi în acest an stadionul de atletism, pentru care sunt alocate peste 20 de milioane de lei, în timp ce marea majoritate a proiectelor pe fonduri europene privesc reabilitări termice, la  blocuri de locuinţe şi unităţi de învăţământ, reabilitări şi extinderi la unităţile medicale şi, ”partea leului”, investiţiile în infrastructura de transport şi achiziţiile de vehicule pentru transportul în comun, pe listă aflându-se autobuzele electrice şi tramvaiele.

Parcările supraetajate se înalţă anul acesta până la nivel de SF

Pe lista de investiţii pregătită pentru acest an se numără şi un lot consistent de cheltuieli în domeniul IT, fie că e vorba de calculatoare, routere şi alte componente, precum şi aplicaţii. Edilii cumpără în acest an calculatoare de 210.000 de lei, dar şi un sistem geografic informatic integrat pentru digitalizarea proceselor în cadrul Primăriei Craiova de un milion de lei noi. 148.000 de lei sunt alocate pentru un sistem wi-fi pentru centrul vechi, dar şi un „sistem informatic integrat de atribuire şi gestionare a parcărilor de reşedinţă”, în valoare de 80.000 de lei, ceea ce înseamnă că scoaterea la mezat a locurilor de parcare rezidenţiale va debuta în acest an, dacă edilii finalizează achiziţia în timp util. Tot la capitolul parcări, municipalitatea alocă primii bani, la aproximativ un deceniu de la apariţia ideii, pentru realizarea de parcări supraterane supraetajate. Edilii au în vedere două amplasamente pentru realizarea unor asemenea parcări, unul lângă Piaţa Centrală, celălalt lângă Parcul ”Nicolae Romanescu”. Pentru ambele însă, este vorba doar despre realizarea studiilor de fezabilitate. Pentru „amenajare parcare supraetajată pe strada Fraţii Goleşti, intersecţie cu str. Calea Bucureşti (SF)”, respectiv „amenajare parcare supraetajată pe strada Unirii, intersecţie cu str. Corneliu Coposu (SF)”, municipalitatea alocă în acest an suma de 40.000 de lei în total.

Bugetarea participativă, cinci proiecte la debut

Tot la capitolul premiere, merită amintită şi componenta de bugetare participativă, cea prin care autorităţile locale asigură finanţare unor proiecte propuse de cetăţeni. După doi ani de la asumarea ideii, proiectul a fost transpus în realitate la finele anului trecut, iar cinci dintre proiectele depuse de craioveni şi supuse votului online au fost declarate aprobate şi se presupune că vor fi şi bugetate în acest an. Acestea sunt, în ordinea voturilor obţinute în competiţia organizată de municipalitate pe un site dedicat: Comunitatea noastră sprijină integrarea persoanelor cu TSA pe piaţa muncii – 785 VOTURI, CIVIC HUB – 643 VOTURI, Evaluarea rezistenţei structurale a clădirilor de învăţământ din municipiul Craiova – 620 VOTURI, Craiova pe biciclete – 603 VOTURI, Supraveghere video locuri de joaca pentru copii – 559 VOTURI. De altfel, planul de investiţii municipale pe 2020 cuprinde două poziţii dedicate supravegherii video, pentru realizare SF şi execuţie, precum şi achiziţia unui video-wall, printre achiziţiile din acest an fiind prevăzută şi o aplicaţie pentru „aplicaţie – hartă online cu rasteluri de biciclete”, după cum prevede unul dintre proiectele declarate câştigătoare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ