Florin Stancu: 2020, an de cotitură pentru asistenţa socială din Dolj

2020 se anunţă a fi un an extrem de important pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, o instituţie care, în ultimii ani, a reuşit să aducă asistenţa socială către cele mai vulnerabile categorii de persoane. Cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Dolj, care a înţeles importanţa unor programe de asistenţă într-un judeţ extrem de dificil din punct de vedere social, instituţia condusă de Florin Stancu şi-a propus să dezvolte reţeaua de centre destinate persoanelor cu handicap, dar şi să transforme centrele de plasament pentru copii în case de tip familial, în conformitate cu noua strategie naţională în acest domeniu.

0

„Anul care tocmai a început este un an deosebit de important pentru asistenţa socială şi pentru instituţia noastră. Este un an de răscruce, dacă putem spune. Pentru că suntem la finalul unei strategii de dezvoltare a asistenţei sociale în judeţ. Este un an în care trebuie să gândim o nouă strategie pentru viitor şi, sperăm, asistenţa socială va rămâne o prioritate pentru Dolj. Este, totodată, un an în care se termină un exerciţiu financiar la nivel UE şi începe un nou exerciţiu în care sperăm să atragem cât mai multe fonduri pentru zona de asistenţă a Doljului.
Ne pregătim să prezentăm Consiliului Judeţean şi strategia pe următorii ani şi sperăm că vom găsi înţelegere pentru modul în care ne dorim să se dezvolte asistenţa socială în Dolj. Gândim o perioadă mai lungă, de 5-7 ani, în care să aşezăm lucrurile pentru a rezolva nevoile semenilor noştri aflaţi în suferinţă“, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Acesta spune că instituţia şi-a îndeplinit mare parte din obiectivele propuse în urmă cu patru ani, însă există şi capitole unde se înregistrează întârzieri. „În ce priveşte strategia în mandatul 2016 – 2020, obiectivele au fost îndeplinite în procent de 80%, iar până la finalul anului apreciez că vor fi atinse şi celelalte obiective. Avem însă întârzieri în ceea ce priveşte dezvoltarea unor centre noi, motivat de reluarea consecutivă a procedurilor de achiziţie publică pe execuţia de lucrări. Am avut şi situaţii în care a trebui să reluăm de 4-5 ori o procedură de achiziţie publică pentru a se prezenta un constructor, dar avem şi situaţii când am reluat de 3-4 ori aceste proceduri şi tot nu s-a prezentat niciun constructor“, a mai spus Stancu.

Doljul, un judeţ dificil

Directorul DGASPC spune că Doljul este un judeţ dificil când vine vorba despre asistenţa socială. „Doljul este unul dintre judeţele mari ale României ceea ce are şi avantaje, dar şi dezavantaje. Cum ar fi problemele sociale nedorite pe care noi încercăm să le combatem prin specialiştii instituţiei, dar şi cu ajutorul mass-media, prin campaniile de sensibilizare. Vorbim despre abandonul copilului, despre copiii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, despre copiii exploataţi prin muncă ori de violenţa asupra copiilor. Sunt patru fenomene dintre cele mai mari, iar la nivelul judeţului regăsim toate problemele sociale de la nivelul ţării.
În prezent există peste 1.300 de copii aflaţi sub măsură de protecţie în judeţul nostru, copii pentru care specialiştii noştri lucrează în fiecare zi şi încearcă să identifice soluţiile cele mai bune pentru viitorul lor. Din aceştia, aproximativ 260 sunt găzduiţi în sistem rezidenţial, 450 sunt găzduiţi la asistenţi maternali profesionişti şi aproximativ 600 sunt în plasament la rude.
În ceea ce priveşte zona de asistenţă socială a persoanelor adulte cu handicap, din cele aproape 15.000 de persoane aflate în evidenţa noastră, doar 243 sunt instituţionalizate în centre rezidenţiale, iar restul beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, fie de asistenţi personali, fie de alte servicii puse la dispoziţie de către autorităţile locale. Este evident că, pe zona aceasta de adulţi, este nevoie de dezvoltare şi aşa a şi fost gândită strategia pentru anii viitori“, a precizat Florin Stancu.

Investiţii în infrastructura socială

Deşi strategia pentru dezvoltarea asistenţei sociale nu a fost însă definitivată, Florin Stancu spune că principalele direcţii vor avea în vedere crearea de noi centre de asistenţă. „În ceea ce priveşte perioada următoare, avem câteva obiective punctuale foarte clare pe care vrem să le atingem. Până la sfârşitul anului vor fi înfiinţate 5 noi case de tip familial pentru copiii cu handicap, pentru a îndeplini o obligaţie de a închide toate centrele de plasament pentru copiii până în anul 2021. Este o strategie naţională în concordanţă cu o strategie europeană care prevede că minorii nu mai pot fi găzduiţi decât în case de tip familial, mediu care imită cel mai bine atmosfera de familie şi unde copiii pot beneficia de cât mai multă afecţiune“, a precizat Stancu. Este vorba despre centrele „Noricel“, „Sf. Apostol Andrei“, „Vis de copil“ şi „Prichindel“, care găzduiesc aproximativ 100 de copii.

„Vom încerca, de asemenea, să deschidem 4 noi centre de asistenţă pentru persoane adulte cu handicap. Vorbim despre un centru nou în comuna Călăraşi care va rezolva problema acelei zone Bechet – Dăbuleni, un centru în localitatea Ciuperceni şi două noi centre de asistenţă şi îngrijire în Craiova care să completeze serviciile pe care le oferă deja instituţia noastră.
Strategia noastră a fost aceea de a crea centre rezidenţiale şi servicii în toate oraşele şi urbanul mic din judeţ pentru a fi cât mai aproape de cetăţeni. Avantajul nostru este că cele 7 oraşe din judeţul nostru sunt dispuse astfel încât, dacă le arondăm şi anumite localităţi din jurul lor, putem acoperi tot judeţul. Am încercat să urgentăm crearea centrelor în zonele mai îndepărtate, aşa cum sunt Călăraşi şi Ciuperceni. Sunt planuri la început de an, dar sunt şi paşi pe care i-am făcut deja. Sperăm să ne atingem obiectivele la finalul acestui an“, a precizat directorul DGASPC Dolj, care a ţinut să precizeze că instituţia a găsit de fiecare dată susţinerea necesară din partea Consiliului Judeţean Dolj atunci când a avut nevoie, fie că a fost vorba despre cofinanţarea unor proiecte cu finanţare europeană sau despre asigurarea fondurilor necesare pentru dezvoltarea serviciului de asistenţă socială.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ