La 101 ani, veteranul ignorat devine Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

Colonelul (r) Emil Veţeleanu, în vârstă de 101 ani, supravieţuitor al celebrei bătăii de la Cotul Donului-Stalingrad, va primi pe 30 ianuarie 2020 titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.

0

„Se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea domnului Emil Veţeleanu pentru eroismul dovedit în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial şi pentru exemplul de implicare pe care îl oferă tinerelor generaţii”, se arată în proiectul de hotărâre al municipalităţii.

Veteranul de război Emil Veţelenu a întrat în atenţia publică după ce a apărut într-o filmare alături de prefectul de Vâlcea, Florian Marin, la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale şi unde a fost complet ignorat de majoritatea celor care l-au salutat pe prefect. Însă, la festivităţile ulterioare, autorităţile i-au acordat lui Emil Veţeleanu respectul ce i se cuvine.
Emil Veţeleanu s-a născut pe 25 ianuarie 1917 în Copăceni, judeţul Vâlcea. În 1940 a absolvit Liceul Industrial Craiova, iar în 1941 a urmat cursurile Şcolii de ofiţeri în rezervă Geniu – Bucureşti. A intrat în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial la doar câteva zile după începerea bătăliei pentru întregirea ţării, fiind comandant de pluton în cadrul Regimentului 54 Transmisiuni. A participat la toate bătăliile armatei române de pe frontul de Est, inclusiv la cea de la Cotul Donului de la finele anului 1942, soldată cu 150.000 de morţi din rândul ostaşilor români. Se îmbolnăveşte de febră tifoidă, suferă mai multe degerături, dar rămâne în vâltoarea conflictului. După 23 august 1944, continuă lupta pe frontul de Vest, unde este comandant de campanie. Finalul războiului îl găseşte în Cehoslovacia. Pentru meritele sale, Emil Veţeleanu a fost decorat cu distincţia „Victoria asupra Germaniei Fasciste”, cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial”, cu distincţia „România Mare-1918”. În 1947, s-a căsătorit cu cea care avea să îi fie alături timp de 72 de ani. Are trei copii şi locuieşte în Râmnicu Vâlcea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ