Cum au fost asediate de osanale alegerile de la PSD Vâlcea

Cu trei rânduri de alegeri pierdute la activ, pesediștii vâlceni s-au întâlnit joi, 23 ianuarie, în Sala mare a Consiliului Județean Vâlcea, pentru a-și vota șefii precum și delegații la Congresul din 28 februarie. A fost un simulacru de competiție, împopoțonat cu o corală de osanale cum nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani la PSD Vâlcea. Nimeni nu a contracandidat pe nimeni, n-a existat dezbatere, Constantin Rădulescu nu și-a asumat nicio greșeală, nu s-au pus întrebări, nu s-a ridicat o sprânceană. Nici măcar o cârcoteală pe holuri. Însă pe holuri veghea fratele cel mic. Cu alte cuvinte, un lider de doar 44 de ani a împins PSD Vâlcea în hăul timpului.

0

Ceea ce începuse ca o manifestare de partid modernă, cu o melodie sprințară, o grafică interesantă pe scenă și o intrare dezinvoltă a șefimii și invitaților  s-a transformat pe parcurs într-o plenară comunistoidă de zile mari. În unanimitate, președinte al județenei PSD a fost reales, prin vot deschis, Constantin Rădulescu. Adică, același care a cârmuit organizația  spre cele trei eșecuri electorale din 2019( alegerile europarlamentare și ambele tururi ale prezidențialelor) și care a votat toate imbecilitățile din ședințele Comitetului  Executiv Naţional.   Validat cu putere deplină, Rădulescu a scos apoi lista din haină și a anunțat care vor fi vicepreședinți zonali, președintele executiv( Cristian Nedelcu, primarul din Drăgășani), secretarul executiv(fostul prefect, Florian Marin), trezorierul, etc. Practic, a numit întreaga conducere. De fapt, domnul Rădulescu a fost steaua evenimentului,  cele două ore și jumătate ale conferinței focusându-se numai pe el.  

Hemoragie de iubire  

Spectacolul a fost asigurat de două grupuri.  Mai întîi, grupul de activiști servili al celor puși în  funcții, care a meșterit din cuvinte covorul roșu pe care să calce șeful și să  simtă dragostea sub tălpi. Greu de crezut că inspirația le-a venit dintr-o inimă fierbinte, mai curând din calcule reci.  Apoi, această hemoragie de iubire a fost susținută de grupul majoritar, un fel de utilaj comunist de bătut din palme. Osanaua de succes a atins apogeul atunci când pe deputatul Cocoș  l-a străfulgerat ideea ca Rădulescu să candideze și pentru o funcție de vicepreședinte național. Și cum sala se luase cu alte treburi, câtorva admiratori le-a sfârâit scaunul sub dos de grija ca nu cumva propunerea să nu  fie supusă votului. 

Rădulescu: ”Să știți că voi fi dur! S-ar putea să mă dea afară”

Puținele referiri la neimplicarea deplină a organizațiilor locale în competițiile electorale au fost repede trecute la capitolul ” diverse”; într-o complicitate tacită, pe sistemul: ”Eu nu zic, voi nu ziceți”.   Cum era totuși nevoie de vreo două-trei adjective tari și de un pic de victimizare, Constantin Rădulescu a criticat deciziile conducerii centrale a partidului, găsită vinovata de serviciu:” ”Să știți că voi fi dur! S-ar putea să mă dea afară, pentru că le voi spune niște adevăruri pe care să le înțeleagă și pentru care noi suferim. Și cu votul meu, recunosc, nu sunt laș. (…)Ceasul și ora exactă se dau  de la București. Dacă acolo nu se schimbă lucrurile, degeaba vorbim noi în teritoriu. (…) Am să le spun așa: treziti-vă, schimbați garnitura și câștigăm. Altfel o luăm iarăsi pe coajă. ”, a rostit liderul incontestabil. 

Pact de negresiune și de susținere cu ecologiștii

Mai rămâne de notat   că invitați de onoare ai  conferinței au fost Mircia Gutău, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea(Partidul Ecologist Român), și viceprimarul Eusebiu Vețeleanu. Iar Gutău a declarat că la alegerile locale, între PSD și PER va exista un pact de negresiune,    acolo unde ambele partide vor avea candidați. Și, în mod special, a promis că indiferent câți consilieri județeni vor avea ecologiștii, Constantin Rădulescu va fi președintele C.J. Vâlcea. Dată fiind miza lui Mircia Gutău de a recîștiga alegerile la Râmnicu Vâlcea  se conturează perspectiva ca PSD să nu aibă, în premieră, candidat la această primărie și să îl susțină pe Gutău, ori să mimeze competiția cu un om aservit și fără șanse. La schimb, primarul va pune umărul ca președinția C.J. Vâlcea să revină social-democraților. 

Paradoxul PSD Vâlcea

În  urmă cu 10-15 ani, alegerile erau competiții corecte la PSD Vâlcea. Atunci când au candidat răposații Cîlea și Vlădoiu, comuniști sadea sub Ceaușescu, a arbitrat însuși Adrian Năstase împreună cu  mare parte a conducerii centrale a partidului. Chiar și când Constantin Rădulescu l-a învins pe senatorul Coca, în 2015, a fost luptă reală, s-au spus adevăruiri, s-au creionat proiecte, oamenii au vorbit. Ceea  ce s-a întâmplat joi la PSD Vâlcea ar putea fi un preludiu al Congresului din 28 februarie. Adică, chestiunea cu reformarea e doar un banc. Paradoxal, nu Rădulescu și-a regizat în mod direct acest spectacol incredibil  de incantații, ba chiar a părut stânjenit de câteva ori, acolo sus, pe tron. Numai că este atât de ușor să faci o mămăligă moale dintr-un partid nereformat și obosit, dând iluzia că e cozonac!  
După două ore și jumătate cei 304 pesediști au părăsit  Sala mare a C.J. Vâlcea pentru a face adevăratele debateri la circiumă.  În urma lor, parcă se auzea un ecou dinspre est ”Я вас люблю (ia vas liubliu), copii, ia vas liubliu!”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ