Îndeletnicirile prefectului Purcărescu: şantaj şi abuz în serviciu

Viceprimarul comunei Sălcuţa, Andrei Marinescu, care îndeplineşte, cu delegaţie, şi funcţia de primar al localităţii, a depus o plângere penală pe numele prefectului de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, pe care-l acuză de comiterea infracţiunilor de şantaj şi abuz în serviciu, după ce reprezentantul Guvernului i-ar fi cerut să treacă la PSD. Marinescu, membru PMP, susţine că prefectul Purcărescu ar fi emis apoi un ordin nelegal prin care s-ar fi constatat încetarea, înainte de termen, a mandatului său de consilier pentru o faptă petrecută cu mulţi ani în urmă, înainte de intrarea sa în politică.

0

Navigator pe ape tulburi după căderea Guvernului PSD, prefectului de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, pare că încep să i se scufunde, uşor-uşor, mai toate corăbiile. După şocul pierderii principalului susţinător, Daniel Chiţoiu, ocupat în prezent să scape cu bine din dosarul în care este acuzat de uciderea a două persoane într-un cumplit accident auto, prefectul Purcărescu s-a ales acum şi cu o plângere penală pentru şantaj şi abuz în serviciu depusă recent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Apolitic doar cu numele

Întregul scandal a pornit după ce primarul comunei Sălcuța, Eugen Giurcă, a fost revocat din funcție în luna august în urma unei sentinţe de incompabilitate. Ales consilier local din partea PMP şi apoi viceprimar, Andrei Marinescu a preluat prerogativele primarului comunei Sălcuța, moment în care au apărut şi problemele cu prefectul Dan Purcărescu, care l-a chemat la el în birou, acolo unde a fost întrebat ce doreşte să facă pe viitor, în condițiile în care acum îl înlocuieşte pe fostul primar. „Am fost sunat de secretara prefectului, care mi-a comunicat că domnul prefect vrea să mă cunoască. Am crezut că este vorba de cazul cu primarul şi că sunt chemat pentru a primi unele indicații. În schimb, prefectul m-a întrebat ce am de gând pe viitor şi mi-a zis că ei m-au ajutat, referindu-se la faptul că a semnat revocarea primarului, iar acum trebuie să îi ajut şi eu pe ei”, a declarat Andrei Marinescu. În plângerea depusă, viceprimarul comunei Sălcuţa susţine că Purcărescu i-a solicitat să treacă la PSD. „În esenţă, scopul invitării mele de către făptuitor în luna august 2019 s-a rezumat la determinarea mea de a părăsi formaţiunea politică pe listele căreia am fost ales în funcţia de consilier local la alegerile locale din anul 2016 (…) şi de a mă înregimenta ca membru şi de a susţine o altă formaţiune politică apropiată făptuitorului (Dan Narcis Purcărescu – n.red.) şi anume Partidul Social Democrat (…)“, se arată în plângerea ajunsă acum pe masa procurorilor.

Răzbunarea, arma… prefectului

Andrei Marinescu susţine că, deranjat peste măsură de faptul că a refuzat oferta de a se alătura PSD, prefectul de Dolj a decis să se răzbune pe el prin emiterea unui ordin nelegal prin care i se constata încetarea, înainte de termen, a mandatului de consilier local. Motivul invocat de Purcărescu a fost o condamnare cu suspendare de un an şi patru luni, pentru că, în 2014, viceprimarul pemepist s-ar fi făcut vinovat de nerespectarea regimului armelor şi muniției, după ce a tras un foc de armă la o partidă de vânătoare. Trebuie menţionat însă că, în 2018, lui Marinescu i s-a terminat pedeapsa şi perioada de supraveghere. Mai mult decât atât, prevederile actualului cod administrativ, apărut în iulie 2019, nu se aplică retroactiv. Acest ordin, emis în data de 23.09.2019, este, în opinia juriştilor consultaţi de Indiscret în Oltenia, cea mai mare problemă pentru Purcărescu deoarece documentul pare a fi o consecinţă directă a refuzului membrului PMP de a se conforma solicitărilor făcute de prefect.

O demitere care se lasă aşteptată

În mod aproape neexplicabil, Dan Purcărescu, deşi contestat puternic de aproape toţi actorii politici locali, reuşeşte să rămână agăţat de scaunul de prefect. În ciuda constituţiei deloc atletice, Purcărescu s-a strecurat printre tentativele de înlocuire a sa din funcţie ca apa pe conductele de irigaţii pe care le supraveghea la începutul anilor `90. Totuşi, gurile rele spun că, în acest moment, schimbarea prefectului de Dolj este o chestiune de zile.  

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ