Comunitatea Forestierilor despre gândacul care blochează autostrada Sibiu-Piteşti „Este o specie comună… situaţia e absurdă”

0

„Gândacul croitor” care blochează autostrada Sibiu-Piteşti nu este esenţial pentru lanţurile trofice, susţine Comunitatea Forestierilor, citată de B1.RO . Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană cere României socoteală pentru protejarea unei specii care nu este nici rară şi nici indispensabilă pentru pădure. B1.RO a vorbit cu administratorul Comunităţii Forestierilor, Cătălin Tomescu, iar acesta a explicat de ce astfel de cerinţe sunt pură birocraţie şi construcţia autostrăzii nu ameninţă această specie des întâlnită în România. „Gândacul croitor” este inclus pe o listă de specii protejate şi a fost plasat în situl Natura 2000.

Este un gândac care depreciază lemnul”

Este un gândac care depreciază lemnul, în sensul că face nişte găuri destul de mari, este un gândac de dimensiuni relativ mari, către 2 centimetri. Este destul de comun prin pădurile din România, creşte în copacii bătrâni şi bineînţeles că este inclus pe lista speciilor protejate, nu discutăm cum a ajuns pe acea listă, dar absurdul situaţiei este că nu prea sunt justificate astfel de piedici din punct de vedere al protecţiei mediului. Se întârzie foarte mult proiecte foarte mari de infrastructură”, a declarat administratorul FORDAQ, Comunitatea Forestierilor, pentru B1.RO. Acesta a mai spus că în niciun caz, în România, acest tip de gândac nu este o raritate şi că 40% din pădurile României sunt incluse în situri Natura 2000. „Adică aproape jumătate din pădurile României sunt considerate arii naturale protejate, ceea ce evident că îngreunează orice proiect de dezvoltare şi de investiţie. Este o treabă de birocraţie până la urmă, gândacul respectiv este pe lista de specii protejate, se găseşte în situl respectiv, automat Comisia Europeană ne întreabă ce măsuri luăm ca să nu afectăm gândacul respectiv. Nu cred că vreun birocrat din Comisia Europeană a văzut în viaţa lui gândacul respectiv”, a mai adăugat Cătălin Tomescu.

Răzvan Cuc: „Se precizează clar că nu vom primi niciun ban până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE

Controversele în spaţiul public au început după ce fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, sâmbătă, 11 ianuarie, că oficialii Comisiei Europene au trimis o notificare pentru suspendarea finanţării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu-Piteşti.
Răzvan Cuc a postat pe Facebook o scrisoare a Comisiei Europene în care se solicită Guvernului României clarificări cu privire la unele aspecte de mediu ale proiectului autostrăzii Sibiu – Piteşti. Printre motivele invocate de către Comisia Europeană s-ar afla şi protejarea „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, care se află pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. Concret, pe traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti sunt 11 situri Natura 2000 pentru care C.E. consideră că nu s-au luat suficiente măsuri de conservare.
„Dacă erau sinceri şi transparenţi, întreb şi eu pentru românii care îşi doresc această autostradă, de ce nu fac publică această notificare transmisă de Comisia Europeană? Să vedem şi noi ce conţine scrisoarea!… Acolo se precizează clar că nu vom primi niciun ban până când nu se răspunde la clarificările cerute de C.E. Până la primirea răspunsurilor, finanţarea este suspendată!”, a comentat Răzvan Cuc pe Facebook.

Reacţia actualului ministru al transporturilor

Imediat a reacţionat şi actualul ministru al transporturilor, Lucian Bode: „Cei care fac afirmaţii ar trebui să ştie că proiectul SIBIU – PITEŞTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITEŞTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare”, a notat Bode pe Facebook.
Acesta a adăugat: „Documentul transmis de Comisie se numeşte scrisoare de observaţii. Potrivit regulamentelor europene, C.E. are la dispoziţie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În cazul în care se solicită informaţii suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, a precizat ministrul Bode.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ