Arhiepiscopia Râmnicului: În 2019, au fost oferite ajutoare materiale şi financiare în valoare de peste 700.000 lei, pentru 18.554 de beneficiari

„Sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Sala Emaus a Casei Sfântul Ierarh Calinic s-au desfăşurat joi, 9 ianuarie 2020, lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului. Şedinţa a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Biserica Adormirea Maicii Domnului din cadrul Centrului Eparhial şi de slujba de Te Deum, aducându-se mulţumire lui Dumnezeu pentru toate lucrările înfăptuite în anul care s-a încheiat”, potrivit unui anunţ al Arhiepiscopiei Râmnicului.

0

„Pe parcursul întregului an 2019, activitatea Arhiepiscopiei Râmnicului s-a desfăşurat sub multiple aspecte: administrativ-pastoral, cultural-misionar şi social-filantropic, cu mult dinamism, menit să împlinească vocaţia Bisericii în societatea de astăzi.
În plen, au fost prezentate spre examinare şi aprobare rapoartele de activitate ale sectoarelor administraţiei eparhiale, bilanţul financiar pe anul 2019 şi planul bugetar pentru anul 2020.
Membrii Adunării Eparhiale au luat act de amploarea lucrărilor Centrului Eparhial, ale protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor, cu referire la activităţile administrativ-bisericeşti, culturale, misionare, programele social-filantropice şi proiectele educativ-religioase cu tinerii, desfăşurate în cursul anului 2019.
În anul 2019, în Arhiepiscopia Râmnicului a fost intensificată activitatea social-filantropică, fiind oferite ajutoare materiale şi financiare în valoare totală de 708.114,69 lei, pentru 18.554 de beneficiari.
Cele mai multe ajutoare au fost acordate din fondurile de asistenţă socială de la Centrul Eparhial şi protoierii, fiind însă acordată o atenţie deosebită şi programelor sociale cu caracter permanent.
În Arhiepiscopia Râmnicului funcţionează un număr de 42 de structuri instituţionale care desfăşoară activităţi cu caracter social-filantropic (programe sociale, centre de zi, aşezăminte social-educaţionale).
Prin programele sociale ale celor patru protoierii, 100 de persoane beneficiază zilnic de masa de prânz, iar în cadrul proiectului „Masa pe roţi”, 80 de persoane vârstnice beneficiază zilnic de masă caldă, cât şi de îngrijire igienico-sanitară periodică.
Copiii din familii dezorganizate sau monoparentale au fost sprijiniţi la Centrul de Zi Petria  şi la Centrul Rezidenţial Copăcelu, unde beneficiarii provin din Centrul de primiri în regim de urgenţă al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.
Prin Departamentul de misiune pentru rromi, în cadrul proiectului social filantropic Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu, 150 de copii rromi au beneficiat de ghiozdane şi rechizite şcolare şi încă 100 au primit ghetuţe noi prin proiectul Podema tatipen – Ghetuţe călduţe.
De asemenea, 700 de persoane au beneficiat de pelerinaje sociale, iar 1.200 de persoane au primit articole de îmbrăcăminte şi produse alimentare.
În cadrul programului Sănătatea rromilor, 100 de persoane de etnie rromă au participat la programe educative în vederea dobândirii de comportamente sanogene şi adoptării unui stil de viaţă sănătos.
O atenţie deosebită a fost acordată şi educaţiei viitorilor slujitori ai altarelor, fiind oferite burse lunare tuturor elevilor Seminarului Teologic Ortodox ”Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, cu medii de peste 9.50 (350 de lei lunar/elev), precum şi burse pentru 6 studenţi ai Facultăţii de Teologie din Craiova.
Pentru a preîntâmpina abandonul şcolar, Arhiepiscopia Râmnicului a oferit un sprijin real copiilor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. Astfel, la debutul anului şcolar 2019-2020, 2.906 elevi din eparhie au primit rechizite şcolare în valoare de 121.663 lei.
În plan cultural, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat 33 de simpozioane internaţionale, naţionale, conferinţe, expoziţii, piese de teatru religios, recitaluri şi alte activităţi cultural-religioase, iar prin intermediul editurii eparhiale ”Praxis” au fost tipărite 5 cărţi, 5 CD-uri, 6 numere ale buletinului eparhial ”Praxis”, 2 numere ale revistei teologice eparhiale ”Martyria” şi revistei ”Misiunea”, a Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României ”General Paul Teodorescu”.
Totodată, au fost organizate concursuri interdisciplinare şi activităţi religios-educaţionale judeţene şi naţionale în unităţi şcolare din cuprinsul Eparhiei, precum şi 16 tabere şi şcoli de vară pentru copii din familii defavorizate. În cuvântul de închidere a Adunării Eparhiale, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat necesitatea intensificării activităţii pastoral-misionare şi social-filantropice în anul 2020, mulţumind, în acelaşi timp, membrilor Adunării Eparhiale pentru implicarea lor în rodnicele activităţi din anul trecut”, se arată în documentul citat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ