Vâlcea: Senatorul Bulacu a fost declarat definitiv incompatibil pentru 4.000 de lei

Senatorul PNL de Vâlcea, Romulus Bulacu, a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care, în aprilie 2016, l-a declarat incompatibil cu funcţia de consilier judeţean deţinută între anii 2012 şi 2016. Luni, 9 decembrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins ca nefondat recursul formulat de Bulacu faţă de această decizie. Raportul ANI face referire la două contracte ce însumează 4.051,82 lei, încheiate între două unităţi aflate în subordinea CJ Vâlcea şi două societăţi comerciale la care Bulacu avea calitatea de asociat. Într-o postare pe pagina sa de socializare, Romulus Bulacu sugerează că îşi poate păstra mandatul de senator, dar subliniază că va analiza ”cu responsabilitate ”noua situaţie după ce va intra în posesia motivării deciziei ÎCCJ.

0

Pe 28 aprilie 2016, Agenţia Naţională de Intgritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate a lui Romulus Bulacu, la data respectivă consilier judeţean, şi ulterior vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Potrivit raportului ANI, ,,vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. MINET S.A. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea (în valoare de 1.365,98 lei) şi respectiv, între S.C. MINET CONF S.R.L. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie «Constantin Anastasatu» Mihăeşti (în valoare de 2.685,84 lei). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se mai arată în raportul citat. Atât RAJDP, cât şi Spitalul din Mihăeşti se aflau în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. La data constatării situaţiei de incompatibilitate, Bulacu afirma că nu a avut cunoştinţă de aceste contracte, pentru care i-a făcut responsabili pe angajaţii celor două firme la care era asociat.

Romulus Bulacu: „Ţin să reafirm încrederea mea în instituţiile justiţiei”

„Referitor la hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate privind funcţia de consilier judeţean pe care am deţinut-o între anii 2012-2016, formulez următoarele precizări:
1. Traiectoria mea, atât profesională, cât şi în viaţa politică, s-a bazat întotdeauna pe corectitudine şi respectarea legii.
2. Legea sprijină continuarea mandatului de senator pentru care am fost ales în 2016 şi vă asigur pe această cale că voi analiza în perioada următoare, în mod responsabil, noua situaţie generată, însă aştept motivarea deciziei instanţei. Până atunci mă voi concentra pe ducerea la bun sfârşit a proiectelor de viitor la care eu şi echipa mea deja lucrăm.
Fără să comentez hotărârea luată de magistraţi, ţin să reafirm încrederea mea în instituţiile justiţiei, atât de necesare în orice societate liberă şi normală.

Ce spune legea
Potrivit Legii 161/2003, „persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ