Deputatul Buican, iniţiatorul eliminării pensiilor speciale: „Pensionarii privilegiaţi mănâncă azi 9 miliarde”

Iniţiativele PNL şi USR privind eliminarea pensiilor speciale au fost ”reportate” în 2020. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a decis marţi, 10 decembrie, să amâne votul până în luna februarie. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a motivat că Guvernul trebuie să se pronunţe pe toate amendamentele. Iniţiatorul proiectului liberal este deputatul de Vâlcea, Cristian Buican, care propune eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor. Acesta s-a declarat dezamăgit de amânarea votului şi a precizat că la „spectacolul” de la Comisia de muncă au lipsit exact cei cărora li se adresa propunerea sa. Camera Deputaţilor va avea rol de for decizional.

0

Potrivit lui Cristian Buican, pensiile speciale au creat pensionari privilegiaţi. „Aceşti pensionari privilegiaţi mănâncă astăzi 9 miliarde de lei, în timp ce cealaltă categorie, oameni de rând, care se pensionează pe legea contributivităţii, beneficiază de mult mai puţin. De aceea, eu susţin să fie aprobată iniţiativa mea, fiindcă e mai cuprinzătoare decât cea a colegilor de la USR, care nu elimină toate pensiile”, a subliniat deputatul liberal.

Proiect pentru cei care se vor pensiona

Cristian Buican a declarat că proiectul său îi vizează pe cei care se vor pensiona, nu pe aceia care deja primesc pensii speciale. „Legea pe care am iniţiat-o se referă la cei care nu sunt acum pensionari şi urmează să se pensioneze în viitor. Ea prevede abrogarea tuturor legilor speciale prin care se pensionează anumite categorii, de la data publicării în Monitorul Oficial sau de la data în care intră în vigoare. Iar pentru cei aflaţi în plată există o iniţiativă a domnului Eugen Teodorovici de impozitare a pensiilor speciale aflate în plată. Unde, şi acolo, eu am un amendament care se referă la impozitarea cu peste 90% a pensiilor care depăşesc un anumit cuantum; este vorba de două salarii medii brute pe economie”, a precizat Buican.

„Am văzut un spectacol destul de interesant în Comisia de muncă”

Parlamentarul liberal a opinat că la dezbaterile din Comisia de muncă au participat oameni care nu aveau nicio legătură cu iniţiativa pe care a propus-o. „Am văzut un spectacol destul de interesant în Comisia de muncă, aici au participat oameni care nu au nicio legătură cu iniţiativa pe care am propus-o şi care nu se referă la pensionari aflaţi în plată. Ei bine, au luat cuvântul doar pensionari aflaţi în plată. Aici trebuiau să fie invitaţi cei care fac parte din aceste categorii, ar fi trebuit să fie prezenţi pentru a-şi exprima punctual de vedere cei care nu au ieşit la pensie. De asemenea şi reprezentanţi ai celorlalte categorii care nu beneficiază de pensii speciale şi care sunt mulţi, infinit mai mulţi decât cei care beneficiază. (…) Cred că contributivitatea este cea mai bună soluţie pentru stabilirea pensiei, şi acolo unde există astfel de categorii aşa numite speciale, consider că salarizarea mult mai mare decât a celorlalţi rezolvă problema pensionării”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ