Premiul a fost oferit la categoria „Concepte pentru creşterea eficienţei energetice“
Clariant şi GETEC au câştigat premiul pentru Eficienţă Energetică, acordat de Agenţia Germană pentru Energie, cu proiectul de la Podari

Clariant şi GETEC, în calitate de parteneri de proiect, au câştigat premiul pentru Eficienţă Energetică, acordat de Agenţia Germană pentru Energie (dena), la categoria „Concepte pentru creşterea eficienţei energetice”, în cadrul conferinţei de anul acesta de la Berlin. Thomas Wagner, CEO-ul Grupului GETEC, a prezentat conceptul în numele tuturor partenerilor care au participat în acest proiect, celor aproximativ 500 de decidenţi din mediul politic şi de afaceri. Spre deosebire de celelalte trei categorii premiate, votul a fost acordat de public prin intermediul telefonului mobil.

0

Premiul a fost acordat pentru soluţia de eficienţă energetică pentru proiectul comun, Clariant – GETEC, din localitatea Podari, judeţul Dolj, unde compania Clariant construieşte o fabrică de producţie a bioetanolului la scară comercială. Utilizând tehnologia sunliquid®, bioetanolul este produs din reziduuri agricole, cum ar fi paiele de grâu. GETEC foloseşte lignina, reziduul rezultat din producţia bioetanolului, pentru a genera energie, aprovizionând astfel întregul proces de producţie al fabricii Clariant cu căldură şi electricitate – într-un mod sustenabil, eficient şi inovator.
„Proiectul nostru din Podari este unul de anvergură pentru întreaga companie. Suntem mândri să construim o fabrică de etanol celulozic la cel mai înalt nivel, stabilind noi standarde cu privire la emisiile de CO2. Alături de GETEC, vom realiza o instalaţie de alimentare cu abur şi energie electrică, neutră din punctul de vedere al CO2-ului rezultat“, a declarat dr. Markus Rarbach, directorul Diviziei de Biocarburanţi şi Produse Derivate la Clariant.
La rândul său, Thomas Wagner, CEO –ul Grupului GETEC, a declarat: „Proiectul nostru comun este unul prin care deşeurile sunt transformate în produse cu valoare adăugată – un exemplu perfect de Waste2Value. Tehnologia de mâine în domeniul aplicaţiilor poate fi folosită chiar acum. Misiunea noastră este de a-i sprijini pe clienţii noştri, precum compania Clariant, în drumul lor spre producţia cu impact zero asupra mediului. Suntem încântaţi că am primit acest premiu şi de oportunitatea de a aduce acest proiect şi soluţiile oferite de noi, în atenţia publicului“.

Investiţie de peste 100 de milioane de euro la Podari
Fabrica Clariant din Podari aduce în România o inovaţie industrială de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, utilizând tehnologia sunliquid®. Clariant investeşte peste 100 de milioane de euro în acest proiect şi va primi o finanţare de 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Proiectul realizat de compania Clariant în Podari este cea mai mare investiţie în derulare din regiunea Craiovei. Peste 800 de noi locuri de muncă vor fi create în faza de construcţie.
Din momentul în care fabrica va fi operaţională, vor fi necesare 250.000 de tone de paie anual pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic.

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil şi aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grâu, prin utilizarea tehnologiei sunliquid®, dezvoltată de compania Clariant şi premiată la nivel internaţional. Tehnologia sunliquid® permite producerea etanolului celulozic în mod sustenabil şi competitiv, la scară comercială, cu economii masive ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ