Proiectul s-a aflat, la finele lunii trecute, la primul pas în derularea procedurilor birocratice necesare, fiind supus aprobării plenului Consiliului Judeţean. Potrivit documentaţiei întocmite de funcţionarii CJ, investiţia pentru care mai-marii administraţiei judeţene vor să atragă peste 17 milioane de euro din fondurile comunitare are în vedere securizarea „completă” a aeroportului. „Consiliul Judeţean Dolj, prin Regia Autonomă Aeroportul Craiova, va înainta spre finanţare proiectul «Securizare completă (outdoor/indor) a Aeroportului Internaţional Craiova, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. (…)». Proiectul vizează securizarea completă a Aeroportului Internaţional Craiova, prin implementarea cerinţelor regulamentelor aeronautice naţionale şi internaţionale în domeniul siguranţei şi securităţii infrastructurii aeroportuare. Proiectul de faţă face parte dintr-un vast program de investiţii al Consiliului Judeţean Dolj în ceea ce priveşte modernizarea Aeroportului Craiova”, se arată în raportul întocmit de angajaţii CJ Dolj.

Proiect de 82 de milioane de lei

Proiectul „Securizare completă (outdoor/indor) a Aeroportului Internaţional Craiova” are, potrivit proiectului de hotărâre supus aprobării consilierilor judeţeni, o valoare totală de 82.128.176 lei. Din suma totală grosul este asigurat din fondurile UE, însă nici contribuţia autorităţilor judeţene, fie direct, fie prin regia din subordine care gestionează aeroportul, nu este de neglijat. Astfel, potrivit documentaţiei CJ, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 69.082.295 lei împărţită astfel: 58.719.842 lei reprezintă 85 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, sumă ce va fi asigurată din FEDR; 8.980.697 lei reprezintă 13 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, sumă ce va fi acordată de la bugetul de stat; 1.381.645 reprezintă 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv contribuţia beneficiarului RA Aeroportul Internaţional Craiova. Suma ce revine aeroportului din valoarea eligibilă a proiectului va fi suportată de la bugetul consiliului judeţean, după cum arată proiectul de hotărâre, aceasta urmând a fi virată în perioada 2020-2023. În plus, aeroportul, probabil tot cu un sprijin consistent de la bugetul judeţean, va trebui să achite şi cheltuielile neeligibile ale proiectului, respectiv valoarea TVA pentru întreaga perioadă de implementare, sumă estimată de funcţionarii CJ Dolj la 13.045.980 lei.

Gard nou şi sistem anti-drone pe aeroport

Iată şi descrierea sumară a investiţiilor preconizate pe aeroportul craiovean prin implementarea proiectului, aşa cum figurează în raportul întocmit de funcţionarii CJ Dolj: ”Investiţiile propuse a fi realizate sunt de natură noneconomică, ce vizează securitatea şi siguranţa în domeniul transportului aerian, iar conform ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte în cadrul căruia va fi depus proiectul, aceste investiţii nu fac obiectul ajutorului de stat, valoarea cheltuielilor eligibile putând fi de 100 la sută. Conform studiului de fezabilitate, obiectivele de investiţii sunt: construirea unui drum tehnologic perimetral; realizarea sistemului de iluminat al drumului tehnologic perimetral; realizarea unui sistem de detecţie perimetrală cu sistem de televiziune cu circuit închis şi sistem de control acces pentru porţile perimetrale, care să asigure supravegherea completă a perimetrului, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte; reabilitarea şi extinderea CCTV de supraveghere a zonelor externe şi a zonelor publice din interiorul terminalelor; reabilitarea şi extinderea gardului perimetral; constituirea unei remize pentru echipa de intervenţie rapidă; achiziţionarea şi instalarea unor echipamente şi sisteme de control de securitate pentru pasageri, bagaje şi mărfuri şi sistem anti-drone”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ