Cel mai costisitor proiect turistic din Râmnicu Vâlcea – în impas, iar primăria cheamă populaţia la dezbatere

O investiţie pe bani europeni ce urma să dea o nouă dimensiune turismului din Râmnicu Vâlcea, Complexul acvatic de la Ştrandul Ostroveni, s-a transformat într-un fiasco extrem de costisitor pentru urbe. Pentru ieşirea din impas, municipalitatea îi invită pe cetăţeni la o dezbatere publică privind viitoarea destinaţie a clădirii nefinalizate de la acest obiectiv. Demarat în 2014, proiectul a fost prost întocmit şi construit la fel de prost, iar primăria a restituit Uniunii Europene suma de 1.684.765 lei. Dezbaterea publică va avea loc miercuri, 11 decembrie, de la ora 17.00, la Cinematograful „Geo Saizescu”.

0

Proiectul în valoare de 31,9 milioane lei (peste şapte milioane de euro) viza transformarea bazei de agrement dintr-una sezonieră, într-una permanentă. Jumătate din fonduri urmau să vină de la Uniunea Europeană, iar restul de la bugetul local. Pe lângă cele trei bazine, două de apă dulce şi unul de apă sărată, care trebuiau refăcute, urmau să se mai construiască alte două cu apă sărată, pentru adulţi şi copii, dar şi unul cu apă dulce, toate acoperite, un centru SPA şi multe alte obiective: saună, grotă salină, sală fitness, vestiare, grupuri sanitare, cafenea şi spaţii tehnice. Complexul trebuia să fie climatizat complet, astfel încât să fie deschis 12 luni din 12 al anului. Numai că, pe parcurs, au apărut infiltraţii de apă, erori de proiectare, probleme cu firma care a executat lucrarea. Obiectivul nu a fost finalizat în termen, iar municipalitatea a reziliat contractul cu constructorul Asocierea Delta ACM 93 – Cristalin Project Management – Drop Energy.

Două variante
Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea va supune dezbaterii două alternative: continuarea investiţiei în coordonatele stabilite iniţial – ceea ce ar presupune un efort financiar de peste cinci milioane de euro din bugetul local – sau încheierea, cu costuri minime, a lucrărilor la clădirea monobloc şi schimbarea destinaţiei acesteia, potrivit unui comunicat de presă:
„Consecvent ideii de consultare a râmnicenilor asupra celor mai importante probleme din municipiu, primarul Mircia Gutău îi invită pe toţi cei interesaţi, miercuri, 11 decembrie, de la ora 17.00, la Cinematograful «Geo Saizescu», pentru o dezbatere publică privind viitoarea destinaţie a clădirii nefinalizate de la Ştrandul Ostroveni, realizată în cadrul proiectului Reabilitare şi modernizare baza de agrement Ostroveni.
Proiectul cu o valoare totală de aproape 32 milioane lei a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 şi aprobat pentru o finanţare nerambursabilă de 15,5 milioane lei la începutul anului 2014. Principalele lucrări propuse erau construirea unei clădiri monobloc peste bazinul nr.1 (cu toate spaţiile necesare desfăşurării unei funcţiuni de agrement), compartimentarea bazinului existent în trei bazine, dotarea clădirii cu echipamente tehnice moderne şi reabilitarea spaţiilor exterioare din incinta Ştrandului Ostroveni. Termenul de finalizare a contractului a fost stabilit la 31.12.2018.
Pe parcursul derulării lucrărilor, în urma constatării nerespectării obligaţiilor legale şi contractuale de către asocierea dintre constructor şi proiectant, Primăria municipiului a luat decizia rezilierii contractului de execuţie a lucrărilor începând cu data de 22.06.2017; măsura a fost contestată de către antreprenor, iar litigiul se află în prezent pe rolul instanţei de contencios, ceea ce a pus Primăria municipiului în imposibilitatea de a încheia fizic şi financiar proiectul. Suma de 1.684.765 lei, primită până atunci din fonduri europene, a fost restituită, iar finanţarea a fost pierdută.
Valoarea lucrărilor executate până în prezent este de peste 11 milioane lei, iar obiectivul se află în conservare. În cursul anului 2019, ţinând cont de modificările legislative apărute între timp şi de recomandările desprinse din expertiza tehnică efectuată la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcţii, Municipalitatea a revizuit proiectul tehnic şi devizul aferent pentru acest obiectiv de investiţii, suma necesară rezultată pentru lucrările rămase de executat fiind de 24.328.009,91 lei.
În aceste condiţii, alternativele supuse consultării publice de miercuri sunt continuarea investiţiei în coordonatele stabilite iniţial – ceea ce ar presupune un efort financiar de peste 5 milioane de euro din bugetul local – sau încheierea, cu costuri minime, a lucrărilor la clădirea monobloc şi schimbarea destinaţiei acesteia. Decizia luată în urma acestei dezbateri publice va fi tradusă într-o hotărâre a Consiliului Local care să stabilească viitorul acestei investiţii.
Pentru o cât mai bună informare a publicului participant, pe site-ul Primăriei municipiului, la adresa www.primariavl.ro, este disponibilă spre consultare o prezentare a acestui proiect”, anunţă Primăria Râmnicu Vâlcea în documentul citat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ