Mihail Genoiu, primarul Craiovei: 1 Decembrie este ziua care ne amintește că națiunea română are forța de a-și împlini marile idealuri

0

Doamnelor şi domnilor,
Dragi Craioveni,

Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României, o zi plină de semnificaţii pentru trecutul şi prezentul ţării noastre. 1 Decembrie este ziua care, an de an, ne amintește că națiunea română are forța de a-și împlini marile idealuri. O zi sfântă care a încununat în mod fericit lupta tuturor acelor soldați necunoscuți ce au făcut posibilă Marea Unire, eroii cu care ne mândrim.
Cu atât mai mult, astăzi, noi suntem datori să onorăm demnitatea acelui moment şi să fim cu adevărat buni români. Să dovedim că avem maturitatea şi curajul de a veghea asupra celor obţinute de înaintaşii noştri cu atâta jertfă. Pentru asta avem nevoie de încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim, fără a neglija valorile democrației și libertății.

Dragi craioveni,
Craiova a fost mereu un oraş al începuturilor, un oraş care a luat parte la toate marile transformări naţionale. Astfel, Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne o pagină de referinţă și în istoria comunității noastre. Iar implicarea craiovenilor în actul înfăptuirii României Mari a fost una substanțială din punct de vedere uman, militar, administrativ, dar și din punct de vedere cultural, al patrimoniului lăsat pentru istorie de oamenii acelor timpuri. Să nu uităm că oltenii noștri au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, începând cu 1821 și până în 1918. De asemenea, mulți dintre intelectualii craioveni din timpul primului război mondial au fost mesageri de seamă ai crezului românilor pe oriunde se duceau, atât în țară, cât și în străinătate.
La 101 de ani depărtare de acele momente, dar și la 30 de ani de la Revoluția din 1989, avem obligația de a ne cinsti eroii, lăsând deoparte micile orgolii și trebuie să ducem mai departe cu mândrie și demnitate cultura și tradițiile românești. Suntem un stat respectat al celei mai importante alianțe politico-militare din lume și facem parte din marea familie a Europei.
La moment aniversar, să ne amintim că, în istorie, rămân doar faptele mărețe, gândite pentru urmașii copiilor noștri. Așa că, de ziua României, vă doresc să vă împliniți visurile și haideți să ne construim împreună viitorul având în minte principiile înaintașilor: dragostea de ţară, iubirea pentru valorile naţionale, pentru istorie și iubirea pentru cultură.

La mulți ani Craiova, La mulți ani România!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ