Examen planetar pentru reprezentantele de pe semicerc ale ţării noastre. În perioada 30 noiembrie – 15 decembrie, „tricolorele” participă la cea de-a XXIV-a ediţie a Campionatului Mondial de handbal feminin din Japonia, având cartierul general la Kumamoto, un municipiu cu 650.000 de locuitori şi cinci săli de sport „de pe altă lume”. Naţionala României rămâne singura prezenţă la toate ediţiile acestei competiţii, ea fiind şi câştigătoarea unui titlu mondial obţinut în 1962, la Bucureşti. Campioana mondială en titre este Franţa, marea favorită (cota 3,25) şi la această ediţie, urmată de Rusia (3,40) şi Norvegia (3,50). Cota României la câştigarea titlului mondial este 25,00.

Ne lipseşte experienţa

România face parte din grupa C, alături de Spania (30 XI), Senegal (1 XII), Kazahstan (3 XII), Muntenegru (4 XII) şi Ungaria (6 XII), în ordinea desfăşurării meciurilor. Primele trei clasate în grupă se califică în Main Round, unde vor întâlni echipele venite din grupa D, după calculul hârtiei Rusia, Suedia şi Japonia. Selecţionerul naţionalei, suedezul Tomas Ryde, a declarat înainte de îmbarcarea spre Tokyo: „Avem cel mai neexperimentat lot din ultima vreme, dar vreau să creez o echipă cu energie, cu forţă. Ştiu cât de mult înseamnă handbalul pentru România şi vreau să mergem cât mai departe”. La rândul său, secundul Costică Buceschi a avertizat că „trebuie să fim pregătiţi şi de bine şi de rău”. Cristina Neagu şi-a reluat de puţină vreme antrenamentele, a jucat în Liga Florilor şi în Champions League. Prin natura lucrurilor, Cristina este încă departe de evoluţiile care au consacrat-o, trebuind, la Mondiale, să facă faţă unui ritm infernal, de patru partide în şapte zile.

Orice e posibil

Lotul a suferit modificări esenţiale pe ultima sută de metri din cauza celor întâmplate la Corona Braşov prin încălcarea regulamentului WADA. S-a renunţat, din prudenţă, la serviciile a patru jucătoare de la poalele Tâmpei şi au fost chemate înlocuitoare de la alte grupări. Aceste neajunsuri l-au determinat, poate, pe secundul naţionalei să afirme că „trebuie să fim pregătiţi şi de bine şi de rău”. „De bine” ar fi că România dispune la această oră de Cristina Neagu, fie şi nerestabilită complet, de Crina Pintea, Gabriela Perianu, Patricia Vizitiu, Raluca Băcăoanu, Mădălina Zamfirescu, Aneta Udriştioiu, Denisa Dedu, Yulija Dumanska, în jurul cărora orbitează celelalte coechipiere capabile de performanţă. La Mondialul din 2017, din Germania, România a bătut Spania cu 19-17, dar în faza optimilor de finală a cedat, surprinzător, în faţa Cehiei (27-28), şi a terminat pe locul 10, Muntenegru pe 6, Spania pe 11 şi Ungaria pe 15. Pe podium au urcat atunci Franţa, Norvegia şi Olanda.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ