„În momentul actual, mi-au fost sesizate aspecte care țin de întârzieri în ceea ce privește plata premierii, restanțe care există. Am aflat despre acest subiect din prima zi în care am ajuns la Ministerul Sportului. Sunt sute de sportivi cu performanțe extraordinare care nu au primit banii, care așteaptă premiile. Vă pot spune că în momentul de față bugetul alocat acestor premieri este unul incomparabil mai mic decât necesarul evaluat la începutul anului. Găsim soluții, bineînțeles. În scurt timp veți vedea modul în care s-a construit acest sistem de premiere. Fac referire la sume, la prioritizări, pentru că nu toate sporturile au relevanță, și la restanțele existente. Am premiat, în prima zi la Minister, sportivi calificați la jocurile olimpice de la Tokyo care așteptau banii de luni de zile. Problema are un caracter amplu și mi-aș dori să modificăm hotărârea de guvern care din punctul meu de vedere este ușor nedreaptă. Când spun nedreaptă mă gândesc la a stabili anumite priorități, a stabili și a clasifica tipurile de competiții”, a precizat ministrul Sportului și Tineretului.

Accent pe sportul de masă
Ministrul doljean a ţinut să precizeze că, pe lângă sportul de performanţă, una dintre priorităţile mandatului va fi legată de sportul de masă, o chestiune care ţine de sănătatea generaţiilor viitoare. „Sportul de masă înseamnă educație, formare, rigurozitate, sănătate. Din păcate, în România, sincer vorbind, sportul de masă nu există. Nu există pentru că, dacă vă uitați, pornind de la cele mai fragede vârste, până la cei care încă pot să facă mișcare fizică, nu o fac. Să spunem că în școli există jumătate de clasă scutită la sport, iar cealaltă jumătate preferă să facă ore suplimentare la matematică?! Să spunem că nu avem competiții școlare?! Că avem cluburi sportive care plătesc cinci antrenori la trei sportivi?! Aceasta este realitatea în România. Și sportul de masă ar trebui să devină o prioritate pentru oricine. Ține de sănătatea oricărui popor”, a declarat Ionuţ Stroe, care a adăugat că se gândeşte chiar la varianta accesării de fonduri europene pentru politicile din domeniul sportului de masă. „Nu pot să dezvolt sportul de masă dacă nu am un partener în Ministerul Educației, dacă nu am baze sportive pe care să le pun la dispoziția celor care vor să practice sport. Aceste lucruri trebuie rezolvate. Nu sunt foarte complicate lucrurile, trebuie să schimbăm educând. Mă bucur că ministrul Educației deja și-a luat un consilier pe sport. Mă ofer să fiu al doilea. Vă asigur că veți vedea pași concreți în viitor. Nu este o poezie. Am vorbit și în vederea accesării fondurilor europene pentru strategia politicilor publice destinate sportului și tineretului”, a mai spus ministrul.

Schimbări în catalogul ocupațional
Ionuţ Stroe a vorbit şi despre îmbunătățirea catalogului ocupațional cu meseriile din zona sportului, un pas necesar pentru pregătirea viitorilor experți în acest domeniu. „Îmi propun să aduc la zi acest catalog ocupațional cu meseriile din domeniul sportului. Se vor regăsi acolo nu doar meseria de sportivi profesioniști, de exemplu, ci și altele care acum nu există. Nu este un lucru foarte greu. Cel mai important lucru este însă ce se va întâmpla ulterior introducerii acestor meserii în acest catalog și mă refer la procesul de pregătire a viitorilor experți și oameni cu expertiză în sport. Acolo avem nevoie de împrumuturi din afară. Deja sunt în discuții cu câteva instituții”, a precizat ministrul Tineretului şi Sportului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ